2008.06.10. Kedd

Vasárnap érkezett egy kérés a kollégiumi levelező listára, hogy egy illetőnek szerszámokra van szüksége autószereléshez. Jutalom saját készítésű pizza, tepsis kiszerelésben.
Hát lehet ennek ellenálni? Persze, hogy segítek :)

Skoda Fabia az alany. Történt, hogy egy intenzív fékezésnél a bal első féktől durranás, fék befog, kocsi megy át a szembe sávba. Ott közeledik a kamion. 2 sebesség visszaváltással, meg padlógázas művelettel sikerült elkerülni a kamiont. Autómentő szerint 10 ilyen esetből 9-en meghalnak.
A betétekben 15.000 km sem volt, egyszerűen olcsó szarok.

Szóval a feladat első féktárcsák és fékbetétek cseréje. Igazából voltunk 6-an a feladatra, szóval nem nagyon koszoltam össze magam. (1 szerelt, a többiek nézték és ötleteltek)
A még ép jobb oldal is elég gyalázatosan nézett ki, de legalább az alapján tudtunk a Unixnál megfelelő új cuccokat szerezni. (az 1,2-es fabiákat 3 féle tárcsával és 6 féle betéttel gyártották és persze nem tudják, hogy melyiket kéne adni).

Szerencsére nincs a krova készletemben 32-esnél nagyobb kulcs, ezért szegény tulaj nemtudta kilazítani a 36os kulccsal oldható anyát. Mint kiderült az kb 300 Nm-rel van meghúzva és az a csapágyak és féltengely felé kalauzol minket. Helyette elég volt egy 6 mm-es csavart kilazítani, ami a féktárcsát rögzítette.

Az ilyen kezdeti nehézségeket leszámítva gond nélkül zajlott a csere.
Jöjjenek a képek!

Ui: a pizza nagyon jó volt :)
Fékbetét, ferodol nélkül
Dömi @ . Címkék: fabia, fék . 7 komment

Kommentek

CsuTee

AZTAMOCSKOSÉLETBE
Hogy a fenébe lehet igy elhanyagolni a fékeke cseréjét, gondolm mi lett volna ha nagy tempónál száll el a cucc. A hûtõbordákig koptatni azta rohadt.
De az nem gumi réteg ami a betéten van, hanem ferodol ;)

Lajoska

Gratula a tulajnak. (gratulaj.)
Ehhez már skill kell, hogy így hagyjon sz...ákpopni egy tárcsát...

Dömi

CsuTee #19438:
kössz, javítottam ferodolra, gyanús is volt :)

Nem tudom, hogy mennyire volt elkopva tárcsa.
Én azt tudom elképzelni, hogy lekopott a betét elég gyorsan, és amikor már csak a fém ért a tárcsához, akkor gyalulta le így.
Mondjuk a jobbos sem volt túl bíztató.
Amúgy 50.000 km-es autó :)

hollo

Életveszélyes

Hepp Ádám

hát ilyet még énsem láttam.Eszméletlen. Olyan fékbetét cserében már volt részem amit csak úgy lehetett szétszedni, hogy a féktárcsát kitörtük a nyeregbõl, mert annak akkora válla volt, hogy flexszel is csak vicc lett volna leszedni :D na de ilyet.... :D

Törölt felhasználó

Aztakettébaszott....nem tûnt fel, hogy ennek hangja is van????

Kopányi Sándor

Ilyesmit láttunk nem is olyan régen, kb 2 hónapja mut lett feladványként feltéve egy kép hogy mi is ez... :D
Hát véleményem szerint elb*szták az összerakást, mert rohadtul félre sikerült kopnia tárcsának.... Úszónyerges féknél (szinte)mindíg félrekopik, na de nem 5-10mm-t:(

Gratulálok a megúszáshoz!!!

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!