2009.05.15. Péntek

Az elmaradt "holnapi" bejegyzés.
 Nem írhattam az előző bejegyzést követő napon beszámolót, mert akkor már túl sok lett volna az áprilisi blogolás, másrészt meg vártam a végkifejletre.

 Szóval másnap elmentem a gumishoz, felütyködték a 4 gumit, centíroztak, aztán ámmen.
3 órára voltam bejelentve futómű állításra, azonban a szerviz emelője olyan, hogy a két kerék között a padlóból emelkedik ki egy rész, és az emeli fel a kocsit. Na igen ám, de a rész nagyobb, mint a polski két kereke közötti távolság.
Hát akkor másnap kértem ugyanezen cég másik szervízébe időpontot.
Beszélgetés így zajlott:
- hello, futóművet kéne állítani kispolskin
- kispolskin???
- kispolskin.
- Azon nem tudunk, nem fér fel az aknára.
- 1 hete érdeklődtem a kollégádnál, akkor még felfért.
- igen???
- igen
- deee akkor se tudunk, mert nincsenek hozzá adataink a gépben
- de vannak.
- nincsnek
- múlt héten még voltak...
- tényleg??? De nem a Fiat 125ös kell ám Neked, hanem a Fiat 126-os.
- tudok róla.
- oké akkor hétfő 8.

Hétfőn 2 óra alatt sikerült megmérni, hogy tényleg összevissza állnak a kerekek, mindenhol állítgatni kell. Bal hátsónál kezdtük, de állítás közben már csipogott a főnök, hogy hagyja abba a gyerek és majd menjek vissza máskor, amikor ráérnek, merthogy most sokan jönnek, és nem így számolták a művelet időigényét.

 Végülis délután otthagytam a kocsit nekik, hogy csinálják meg, amíg én egy Győr-Veszprém-Győr kört megyek áruszállítás miatt. Az azt követő hetekben úgyse lett volna időm máshova vinni az autót, de a megtett kilométerek alatt meg már elkezdte volna enni a gumikat. Otthagytam a kocsit, nem mondtam nekik meg, hogyan tudják elindítani, csak hogy majd a művelet befejezésekor hogyan zárják be.
 Én el is mentem Veszprémbe, de közben az Áron meg pont a szerviz felé járt. Szerelő gyerek épp gurult ki a kocsimmal a garázsból, nagyot fékezett, meg látszott hogy valamit akar. Áron megérdeklődte hogy mégis mi a lóf@sz. El akarja indítani, mert ki kell próbálni, hogy nem húz-e félre.
De a lézeres futóműmérésnek nem az a lényege, hogy számítógép mondja meg a helyes beállítást bááázzzzeg? Na mindegy, Áron kipróbálta, egyenesen megy. hurrá.
 A végösszeg is érdekes lett. Se számla, sem papír a mért értékekről. Elmúlt hetekben nem is voltam 1 óránál többet Győrben, meg sok dolgom is volt (egyetemi napok, meg egyéb teendők), meg 1 hét gipsz miatt vezetésre se voltam alkalmas.
Ma jártam arra, de sajnos a szerelő nem volt ott, csak a főnöke.
Külön kérvényt kellett volna benyújtanom, hogy kapjak papírt a mérésről.
A végösszeg összeállása is érdekes.
Szerelőt megkérdeztem volna, hogy az első keréknél hogyan állított dőlést. Mert szerintem elég kicsi az esélye, hogy a kerékőrt pont ugyanarra a csavarra rakja vissza mind a két keréknél, mint amin volt. Másrészt a főnök hozzáállása is az egészhez elég segg volt, így nem csodálkoznék, ha a hátsó hézagolás után elől már csak összetartást engedett volna állítani az alkalmazottnak.
Úgyhogy még járok arra, és meginterjúvolom a gyereket is.
 Amúgy a kocsi tényleg egyenesen megy, nem húz, jól kanyarodik, de nem örülnék egy rendellenes kopásnak, ezért még máshol is meg fogom méretni a futóművet, mert ebben a pöcsben nem bízok.

Egyébként elmúlt hétvégén lezajlott a Tavaszi Találkozó is. Páran már írtak róla, nem is írnék róla sokat, inkább bemásolom a Clubfórumba írtakat:
"Péntek délután 2 óra körül pár korán érkezővel ebédeltünk egyet Veszprémben, majd elfoglaltuk a szállást. Közben már a Tesco parkolóban gyülekezett a tömeg, sok-sok polski és egy OT rendszámos Fiat 850-es.
Kis késéssel kb fél 7 körül vonultunk be a belvárosba, ahol a Veszprémi Önkormányzattól beszerzett Behajtási Engedélyeknek köszönhetően az Óváros tér közepén parkolhattunk. Egy kellemes sétával megnéztük a történelmi belvárost, elsétáltunk a Vár végébe, kimentünk a Benedek-hegyre is.
 Ezt követően a konvoj Felsőörsre vonult, ahol mindenki megkapta a szobáját, majd következett a éjszakába nyúló beszélgetés.
Szombat reggel mesterien sikerült kivitelezni a jó előre beharangozott fél 9-es indulást, így ügyesen 9-re Balatonfűzfőre értünk, ahol már várt minket a Nitrokémia Zrt. műszaki igazgatója, Gosztonyi Károly. Ő mutatta meg a föld alatti erőmű termeit, járatait és mesélte a történeteket. Miután újra felszínre jutottunk még megnézhettük a Nitrokémia vonatgyűjteményét, majd egy emléklap átadásával búcsúztunk Károlytól. (az erőműről kapott dokumentum hamarosan elérhető lesz itt is)
Ezután indult a 35-40 autóból álló konvoj Tihanyba. Kb. 1 órakor kezdtünk neki az ebédelésnek, az ebéd közben látható panorámát nézzétek meg a fényképek között! Csodaszép volt.
Tihanyi séta után 3-kor indultunk Nagyvázsonyba. Vár látogatás, füvön fetrengés, csárdában evés után 5 körül indult a csapat vissza Felsőörsre, a szállásra. Ott egyesek bort kóstoltak, egyesek strandra mentek, egyesek csak döglöttek a napozóágyakban, majd szép lassan mindenki aludni tért.
Vasárnap miután mindenki magához tért, közös megegyezés alapján Veszprém felé vettük az irányt. A csapat egyik fele az állatkertben volt, a másik fele a Gulya-dombon tett egészségügyi sétát.
3 óra körül páran haza indultak, a maradék csapat Káptalanfüred felé vette az irányt, ahol strandolás következett. 5 órakor indult mindenki végleg haza.
Összességében egy nagyon jól sikerült hétvégét tudhat maga mögött az, aki eljött. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki jelen volt, aki valamit segített a koordinálásban, illetve mindenkinek az indulási időpontok betartását (tisztelet a kivételnek )
Aki nem volt, az bánhatja."

Röviden ennyi. :)

Kocsi végig rendben volt, meg úgy amúgy is megyeget most. És lassan újra tudok rendesen váltani a jobb kezemmel is... :)

Kommentek

THONY

Ne bizzál bennük mert mind lusta pöcs, ha nem állsz ott ritka h megcsinálják:(
Láss engem, elvittem futózni kérdem kell hézagolni ááá dehogy :) Erre 800km és lekopott a virsli gumim:(:( Vissza mentem, mondom gáz van kevés km de mondom biztos azért mert a kis gumik helyett a nagyra állították ez amúgy nem számít:(:(
ez kéttszer 7 ezer volt plusz egy új 2 12es gumi:(
Majd lejöttem és nem hagyott nyugodni a dolog, 200km-en belül állítattam itt nyíregyen, ahol nagyon profin tolták 5 óra és lássss csodát kafa az egész nem kopik semmi biztonságban a yoko :D
Visszamentem 1000 után ellenõriztetni és még mindíg jó :D Ez a hely még olcsó is volt :D 5h-ért és hézagolásért, amit máshol basztak megtenni csak 5600at fizettem , jah és hátsó kerék is állítva lett :D Csak összesítésben jöttem ki rosszúl! :(:(:(Visszamentem hátha kapok pénzt, erre a régi helyen azt mondták biztos kátyút fogtam:(

Andrei

keréklevétel nélkül is lehet dõlést állítani
amúgy ha azt nézegették hogy nem húz-e félre akkor neked nem állítottak semmit, ebben biztos vagyok, már a telefonos csóka hozzáállásából is sokminden kiderül
hozd le Nyíregyházára ahol én meg Thony állítottuk :D DDDDDDD ennél jobbat én még nem láttam

Dömi

Andrei #33645:
keréklevétel nélkül dõlést hogyan lehet állítani?
Nem biztos, hogy gazdaságos lenne oda járnom futómûveshez.
Van még itt 1-2 hely, ahol lehet próbálkozni.

Buszos Petya

"- tényleg??? De nem a Fiat 125ös kell ám Neked, hanem a Fiat 126-os."

Baszki, hogy ezek milyen okosak. Azannya... :D :D

Andrei

Dömi #33649:
Nyíregyházán úgy csinálta a faszi hogy felemelte a kocsit és alulról játszott, sikerült neki, én is meglepõdtem, Thony bal elsõjébe majdnem 1cm hézagolás kellett mire beállt a kívánt értékre, de meglett

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!