2010.01.24. Vasárnap

A Kliment féle zöldség.

Egyszer vólt, régen vót, amikor még átlag ember voltam,még mielőtt "egy ember, aki megjárta a Balti tenger partját saját, Polski Fiat 126p típusú személygépjárművével" /Raszta/lettem, történt az, hogy Szilvivel, Nyuszyval és Angival ittunk egy kávét Kliment Laciékkal Komárnoba, a nagy út elején. Szóba került az ő polskijuk, ami január óta parkolt, mert költözés során utánfutó vontatási próbálkozáskor szétment a kuplungja.
Laci senkit nem talált, aki megcsinálta volna, ígyhát parkoló pályán volt az autó.

Azóta "egy ember, aki megjárta a Balti tenger partját saját, Polski Fiat 126p típusú személygépjárművével" lettem, meg a Dunán is lefolyt sok víz.
Államvizsga után felszabadulva, januárban semmi dolgom nem volt betervezve, ígyhát gondoltam megcsinálom azt a polskit. Kuplung csere amúgy se akkora szopás.
Jeleztem Lacinak, múlt hét vasárnap el is vontatta ide az autót. Persze eddigre beugrott nekem 2 hét hajnal 4-től kb délután kettőig tartó munka, tehát annyira nem is értem már rá. Dehát ugye a szánkból nem csinálunk segget elv tartása miatt nem mondtam le a szerelést.
 Még aznap kiszedtem a motort, ami úgy indult, hogy a 4-ből 2 hátfal csavar törött. A vonóhorog kábelei forrasztással voltak bekötve a rendszerbe, ezt izommal oldottam. Motor-váltó csavaroknak kb fele volt meg.
Állapot: kuplungon 2-3 mm bemaródás, tárcsa kuka, kinyomó csapágy cserés,  kipufogó lyukas, illetve pár helyen Laci lemez folttal és popszegeccsel megoldotta a bajokat :) , kartergáz cső kuka, egyik menesztő kuka, váltótartó bak cserés, ékszíj cserés.
Hétfőn vásárolgattam, majd szerelgettem is. Meg kedden is.
Szerdán nem. Csak konstatáltam, hogy egyik kerék leeresztett.
Csütörtökön ismét. Majd behúztuk a garázsba a kocsit, és kezdődött a szopacs apacs. Váltótartó bak csere, rossz menettel.
Menesztő olyan szinten volt szar, hogy a féltengely végéről nem kellett leszedni a zégert, azon is átjött a régi.
Önindítót is leszedtem, mert a behúzó mágnes néha szorult, adtunk neki zsírt. Egyik kábel persze kiszakadt a saruból, javítva.
Motor becuppantás után volt szopacs, a szivató szivatott. Ki is akadt elől a karból. (mivel a gázkar rögzítő patental volt fixálva, nem odavalóval.)
Mindent visszaszereltem, majd gyújtást állítottam, és indítás. Meg se forgatta a motort az önindító. Aznapra már televolt a f...hócipőm, úgyhogy pénteken folyt. köv.
Pénteken beállítottam a kuplunghézagot, karbit pucoltam (ami közben persze egyik csavar beleesett a karbi kis résébe, úgyhogy le is kellett szerelnem). Bikázásra forgott a motor, úgyhogy az önindító jó, csak az akksi halt meg az egy év állásban.
Szombaton következett a bevontatás, ami elég hamar eredményt hozott, 1 év után ismét járt az autó.

Bemelegedés után szépen járt, gyorsult, lassult, kanyarodott, csúszott keresztben is. Hívtam is Lacit, hogy "menjé má innen a szaroddal".

Ma jött is érte, elmondtam a storyt. Erre közölte, hogy  ő egy jó autót hozott, aminek nem volt ennyi baja, de én ennyit okoztam :)
Bikázásra szépen beröffent, majd el is távoztak. Amit hátrahagytak, azt köszönöm.
Meg is lettem fenyegetve, hogy tavasszal hozza még egy kis javítgatásra, amikor már elfelejtettem a mostani szopásokat :)


Saját kocsival is volt ici-pici haladás, de azt majd máskor írom le.

Kommentek

tunyi1986

Na hát igen ilyen amikor más polosát csinálod :D Én is tapasztaltam hogy rohadt szar állapotban tudnak lenni ha nem gondos és hozzáértõ a tulaja...ÕÕ önindítóba csak sima zsírt tettél? mer annál jobb az olajjal kevert zsír és szépen vékonyan bekenyni vele a behúzót aztán alapos tisztítás és semmi problémája nem lesz :)
Kipu popszegecses javítása nagyon durva :D pláne hogy 3-4E ftért lehet új kipuffot venni amit én s zoktam javítgatni polost azon is hegesztve van a kipuff de szerintem nem sok értelme van mert fél év múlva máshol fog kilukadni szóval tök mindegy :)

Dömi

tunyi1986 #40945:
igazából Laci elég jófej volt a klubbal a nyári talis pólok gyártásakor, meg egyéb alkalmakkor. Másnak nem nagyon csinálnék ilyen dolgokat. Van elég dolgom e nélkül is :)
Lacinál a kicserélés a problémás pont, nem a megvásárlás :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!