Lemaradásom pótlása - 2015/2

A motor felújításán kívül sok egyéb szálon futott a projekt 2015-ben. 

Elektromosság

Aki ismeri az autóm előéletét, az tudja, hogy túlbonyolított és toldozott-foltozott kábelezésből elég sok gondom akadt. Volt az autóban riasztó, központizár, gombra ajtókinyitó, indításgátló, a kormányon lévő indítógomb véletlen megnyomásából származó kár kiküszöbölése, meg ennek a tiltása. Volt neon és stroboszkóp, szúrófény, hangrendszer, és még sok-sok egyéb elektromos megoldás. Az évek során ezeket próbáltam kiiktatni, különösen olyan események után, amikor egyszerűen megállt az autó az indításgátló hibája miatt.

Főként az előző bekezdésben leírt élmények miatt a felújítás során minimális "egyedi" elektronikai megoldást szerettem volna az autóban. Első körben egy jónak tűnő kábelköteget Sudi (bácsi) által eljuttattam Andreinek előkészítésre.
Andrei és Kriszti ugyanazon a májusi hétvégén jött, mint a motorösszefűző csapat. Elkezdje befűzni, és véglegesíteni a kábelköteget.

A harmadik fázis augusztusban zajlott, ekkor került helyére minden. Ezt követően már csak én rendezgettem, igazgattam a kábelelvezetéseket.
Nagy köszönet jár Andreiéknek, kiváló munka lett, Tényleg csak az a mennyiségű kábel van az autóban, ami nekem kell, semmi több.

Önindító
Áprilisban szétszedtem, némi festegetés, tisztogatás és alkatrész csere után júniusban összeraktam.

Váltó
A váltóval különösebb problémám nem volt a felújítás előtt. Júniusi szétszedés és alapos tisztítás után az 1-es csoportkerék, és tömítések cseréje után állt össze a szerkezet ismét (augusztusban).
A fedél, a gumiharang lefogató lemezek és a kuplungbowden bekötési rész szinterezést, a differencia csapágyház külső része festést kapott.
Váltóhoz kötődően próbáltam megoldást találni a gömbcsuklónál jelentkező "csavarjuk az önzáró anyát fordítva a kisféltengelyre" problémára. Végül a gyári hardys megoldásnál használt 30-as kulcsnyílású anyából marattam le 3-3 mm-t oldalanként. Így 27-es krovával behajtható az anya, beállítható a csapágyhézag. Csupán a biztosító nútba történő elütés nehézkes kicsit, de nem lehetetlen.
A tisztítás és összeszerelés eredményéről majd később. :)

Beltér
Sok-sok pucolás, és műanyagápoló fújkálás eredményeképpen a beltéri műanyag és gumielemek megszépültek. A beszerelésükkel vártam még, hogy zárt legyen a kocsiszekrény, és ne porosodjanak.
A kardánbox elemei (kézifék kar, szivató kar, kardán lemez, fűtéscsap tető) szintén szintert kaptak, és mentek...mentek volna a helyükre, ha rutintalan autófelújítóként észre vettem volna a lakatoláskor, hogy a beszerelt padlólemezről hiányoznak a gázpedál és kardán lemez rögzítéséhez szükséges tőcsavarok. A padlót szétfurkálni nem akartam, ezért egy köztes elemet kezdtem el gyárttatni.
A kormányt Kispopo szabta személyre (köszönet érte), majd egy kisbéri műhely húzta át . 

Egyebek
Az üvegekkel kicsit gondban voltam, mert nem igazán állt rendelkezésemre jó állapotú garnitúra. De innen-onnan nagyjából sikerült elfogadható állapotú szettet összerakni. Az elefántfül keretek fém részeit lefújtam, az oldalablakok bowden vezető fém részeit és az elefánt fül zsanérjait az üveghez autóüveges ragasztotta össze.
A hátsó szélvédő berakásával egy rendkívül elöregedett kéder miatt nagyot szívtunk, de sokadik nekifutásra siker (köszi Áron).
Dudából a krakkói találkozón sikerült egy újat venni. A beszereléshez csak kellett egy lemezke, amivel a kormánymű részeitől kicsit távolabb kerül a duda.
Tanksapka állítólag kicsit típusidegen, de ez még anyum polskijáról maradt darab.
A lökhárítókat, oldalsó légbeömlőket és külső tükröket lefújattam, mert már kissé megviselte őket az idő. A hátsó lökhárítóról műanyagos eltűntette a köd- és tolatólámpa helyét.
Az alufelnigarnitúra szintén megújult egy szakműhelyben.


2015.05.27. Kábelezés 2015.05.27. Kábelezés 2015.08.05. Anyám VARTA 2015.11.01. Kábel rendezés 2015.11.01. Kábel rendezés 2015.11.01. Kábel rendezés 2015.11.01. Kábel rendezés 2015.06.12 Önindító 2015.07.09. Váltó összeszerelve 27 mm. 2015.05.25. Beltéri műanyagok pucolva 2015.08.08. Kardán box 2015.10.10. Ajtókárpit 2015.10.10. Kormány 2015.10.10. Kormány 2015.06.29. Elefántfül 2015.07.07. 2015.10.22. 2015.10.22. 2015.10.10.

Kommentek

barnapolski

Bitumenlemezeket miért nem tetted vissza?

Marczin Róbert

Nekem nagyon LIKE!
Jó olvasgatni a haladásokat, és továbbra is azt vallom, hogy tetszetős, szép autó lett!
Gratula!!!

Dömi

barnapolski #56419:
Nem nagyon láttam indokoltnak. Télen nem használom, illetve a hangszigetelés sem volt szempont.

Marczin Róbert #56420:
köszi :) Szerencsére a fotózás legtöbbször nem maradt el, így a képek készítési dátuma alapján össze tudom rakni az eseményeket kb pontos időrendben.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!