Lemaradásom pótlása - 2016/2

A műszakit és a mohácsi talit követően az alábbi fejlesztések, javítások voltak elvégezve az autón:

Beltér
- kicseréltem az ajtókat rögzítő csavarokat szép sárgákra (2016. május)
- a beltéri dolgokat a kapkodós összerakást követően kiszedtem, és alaposabban helyeztem vissza (kárpit rögzítések, patentok, stb)
- évek óta tároltam egy szép állapotú hátsó ülés szettet, aminek sárga szivacsos részét sajnos az egerek kicsit megrágták (a polc tetején voltak tárolva!!!). A hiányzó szivacs részt tömítőhabbal pótoltam (2016. május)
- belaktam a csomagteret (2016. június)
- egy klubtagunk jóvoltából a nekünk szükséges mértékű hangrendszer beszerzésre került (JBL Charge 2+ bluetooth-os hangszóró ;) . A beszerzésnél a fő szempont az volt, hogy beférjen a műszerfal alatti kispolcra. (2016. június)
- tükrös napellenző került az autóba (2016. június)
- több szivargyújtóból sikerült egy olyat összehozni, amely pont az ablakmosó kézi pumpa helyére beépíthető volt. A vakdugóját pedig megoldottam a pumpa gumijából. (2016. július)
- a nyár során beszerzésre került egy működő szakaszos ablaktörlő ütemszabályzó, amelyet a műszerfal alá rejtettem el. (2016. augusztus)


Külső
- fiókban voltak új emblémáim, azonban a beszerzett patentok valahova elbújtak. Azóta is azon a "tuti helyen" vannak. Próbáltam beszerezni újakat, de nem ment könnyen. Ideiglenes megoldásnak szántam, hogy hűtőmágnest ragasztok az emblémák hátuljára, és így helyezem fel az autóra. A terv bevállt, és lehet így is marad, mert könnyű tisztán tartani az embléma környékét (2016. június)
- kicsit zavaró volt, hogy a jobb oldali légbeömlő lefalazott belső nyílásának színre fújt lemeze látszott a légbeömlő alatt. Ennek eltűntetésére egy fekete műanyag lemezt aplikáltam a légbeömlőre. (2016. augusztus)
a jobb oldali tükör elég bizonytalanul állt a helyén, a rögzítési fülek elég betegesek voltak. Sikerült szerezni új és használt darabokat is, amivel a probléma megszűnt. (2016. október)
- Pár éve Marczin Robi varratott a polskira passzuló plüss takarót. Erre az ötletre alapozva már évekkel ezelőtt megvettem az anyagot egy hasonló takaróhoz, azonban a kocsim állapotát figyelembe véve nem siettettem a megvarrást (nagyon poros autót nem lehet letakarni). Mivel az autó már használatban volt, rendszeresen tudtom takarítani, így édesanyám megvarrta a takarót (2016. augusztus). A takaróhoz tökéletes kiegészítő a 2015-ös krakkói talin vásárolható ponyva.

Műszaki dolgok
- júliusban eljutottam Veszprém egyetlen futóműveséhez, ahol ráfér az autó az aknára, és meg van a kellően pozitív hozzáállás a munka elvégézéhez. A szakember nem kevés munkával hozta ki azt, amit ebből a futóműből ki lehet.
- a kerékösszetartást rendszeresen állítanom kellett, ahogy kezdett beállni a laprugó. A csúcs a lengyel túra volt, ahol teljes menetfelszereléssel, és 10 napi cuccunkkal megpakolva tulajdonképpen a gumibakokon ült az autó. Szerencsére a Gyula-KG páros nyári tali előtti lengyel túrája során tudott szerezni nekem egy fordított szemes laprugót, amelyet meg is utaztattam a lengyel túra során, szerencsére nem kellett az útszélén cserélni. Szeptemberben kicseréltem a régit az újra. Most még magas az autó eleje, de bízok benne, hogy ül még lentebb.
- a fordított szemes laprugó berakása után még egy lemaratott laprugó tartó bak került az autóba 
- a később részletezésre kerülő lengyel túra során az olajdekni tömítés itt-ott eresztett egy kis olajat. Az út során a csavarok utánhúzásával korrigáltam a folyást, majd itthon kicseréltem a tömítést.
- szintén a lengyel túra során a nívópálca lötyögős lett. Volt nálam (Vagy kaptam?) másik, de az se bírta sokáig. Végülis a bandázsszalaggal történő megtekerés segített a lötyögésen.
- őszi taliról hazafelé volt egy kis kontakt hiba Székesfehérvárnál, az irányjelző reléről csúszott le egy saru.


Autózások + Találkozók + Nyaralás
Mivel az autó üzemképes volt, és érvényes műszakival rendelkezett, ezért tavasztól-őszig sokat autóztunk vele. Néha céltalanul az élményért, néha társaságban, néha kicsit muszájból.

A 126beach idén is elég sok munkát jelentett számomra, de azért jutott idő autózásra, és jó ízű beszélgetésekre. A résztvevők szavazati alapján kaptam egy 2. legszebb autó díjat, amelyet ezúton is köszönök mindenkinek. 

Az idei nyaralásunkat a varsói lengyel találkozóval szerveztük össze.
Mivel más polskisok csak a találkozóra mentek, ezért én a szokásosnál kicsit több alkatrésszel készültem, hiszen nem kevés kilométer várt még ránk a találkozót követő napokban.
Az odaútra egy 5-6 autós csapat szerveződött össze, Esztergomnál gyülekeztünk csütörtök este 10-11 körül. A rendszeres kerékösszetartás állítást leszámítva problémák nélkül haladtunk Varsóig (~800 km). Az éjszaka kellően hideg volt a Tátrában (5-6 fok), de legalább friss maradtam a szerpentinen történő duplakuplungolós visszaváltáshoz, amelyet elég gyorsan kellett véghez vinni ahhoz, hogy a maradék lendületünk ne vesszen el.
Az érkezés 13-14 óra körül történt, kissé fáradtan, de szerencsésen.  A találkozó kellemes volt, többnyire a Varsó városát ismertük meg. A szervezettség kicsit alacsonyabb színvonalú volt, mint az egy évvel korábbi találkozón, de a magyar csapat lefoglalta magát.

A találkozó hétfőig tartott. Mi ekkor Gdansk felé vettük az irányt (~400 km). Itt egy külvárosi, de tengerpart közeli panzióban töltöttünk pár napot. Az időjárás miatt volt alkalmunk bejárni a környéket. (Gdansk belváros, Stutthof, Krynica Morska)

Csütörtökön egy rendkívül ingerszegény 500 km-es autózás várt ránk. Gdansk-ot elhagyva a GPS bemondta, hogy "menj egyenesen 370 km-t"...hát ez 80 km/h-s átlagsebességet és 1 tankolást figyelembe véve minimum 5 óra, bármiféle irányváltás nélkül. Aznap Kielcéig mentünk, ahol egy rövid városnézést követően megszálltunk. 
Másnap reggel Reményi Zoli üzenetben küldött egy képet, amelyen a kocsim áll az aktuális szállásunk mélygarázsában. Nem igazán értettem a dolgot, de kiderült, hogy egyik facebook csoport tagja kapta le az autót. :)

A pénteki etap egy Kielce-Debrecen táv volt (~500 km). Visszasírtuk az előző napi unalmas autópályát. Útvonalunk lengyel és szlovák részén többnyire mellékutakon vezetett. Szlovákiába érve voltak olyan színes falvak, ahol még csak lassítani sem akartunk... Magyarországon szerencsére már tudtunk autópályát használni.
A hétvége idejére (Debreceni Virágkarnevál) egy közvetett ismerős külvárosi kerti házánál parkolt az autó.

A hazavezető út egy könnyed 370 km volt, az M3-M0-M7-8 utakat érintve. 
A teljes táv kb 2700 km lett, mindössze a korábban említett apróbb hibákkal. A távon fény derült rá, hogy a kilométerszámláló 6,5 %-kal kevesebb kilómétert számlál a valóságban megtettnél. Ezzel a korrekciós tényezővel számolva a teljesen dugig pakolt autóval, 2 személlyel 5,4 liter/100km-es átlagfogyasztás jött ki.



Az ősz során rendszeresen autóztunk erre- arra, így esett ez a Tarjáni talikor is.  DKW hozott össze egy kellemes hangulatú hétvégét. 

A fent említett javítgatások, fejlesztések megtörténtek, majd október 24-én letéliesítettem az autót. Kipakoltam a tél során szükséges szerszámokat, kiszedtem az akksit. Elvégeztem egy alapos külső-belső takarítást, majd letakarva, leponyvázva garázsba került az autó.

Ami 2017-ben megoldásra vár:
- az elefántfülnél elengedett a ragasztás a zsanér és az üveg között
- kicsit nehezen járnak az oldalüvegek
- váltó szinkronizálás
- kicsit még mindig magas a kocsi eleje, de lehet beül majd. Még nem sok kilométert mentem az új rugóval
- van 1-2 beépítendő dolog még



Nagyvázsony 2016.05.26. Piszkorékkal Petenden 126beach 126beach Lengyel túra - az indulás Lengyel túra -  Varsó Lengyel túra -  Gdansk Lengyel túra -  Gdanskban, a Balti-tengernél (2009 után ismét) Lengyel túra -  Gdansk - szép időnk volt :) Lengyel túra -  Kielce - a lesifotó Lengyel túra -  Lengyel-Szlovák határ Tarján Téliesítés

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!