Archívum: 2005 (26)

Tevékenységtérkép

2005.12.30. Péntek

Ma kiválló hóvihar volt, persze nekem pont ma kellett autoznom a tőlem 50km-re lévő helyre ahol a szilveszter éjszakát fogom eltölteni! Az út elég kalandosra sikerült...rögtön a második kereszteződésbe egy Opel Astra kombi árokból kiszedésénél segédkeztem, majd az autopályára akartam felhajtani de a felhajtón keresztbe volt állva egy kamion(amugy az autopályán 65 autós tömegkarambol volt, bár az nem érintett volna), úgyhogy inkább nem arra mentem! Utak katasztrófálisak voltak, 83as, 81es főút tragédia! Tartósan 40-50nel lehetett haladni, néhol leért a kocsi alja a hókásában, valahol jégborda volt, hóátfujás, stb! Egyszer mentem 60nal is :) Kisbéren még egy kis kocsi sor is volt, Székesfehérvár felé nem lehetett elmenni, és ezt minden autossal egyenként közölték :)

Szerencsére semmi gond nem volt útközben, se utánna! Még a party ház udvarába várt minket kb 40centi hó (aznapi termés)...kb 50méteren keresztül... de megoldottuk a helyi hókotróssal! :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.12.28. Szerda

Tegnap és ma esett kb 20 cm hó, egyenlőre visszatudtam tartani magam a csapatásól(max az eladó autoval megyek majd)

Azért letakaritottam, ne rajta olvadjon el a hó!

Dömi @ . Fiat 126 . 4 fotó . Szólj hozzá!

2005.12.27. Kedd

Ma felraktam a sárvédő gumikat, miután kicsit megfaragtam őket, hogy egyáltalán beférjenek :) Hátulra még majd venni kell ilyet, mert karácsony előtt csak első és jobb hátso volt a győri boltban!

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2005.12.25. Vasárnap

Ma beszereltem a KeMatol hozott kp zár motort, és ismét nyilik az ajtom, ahogy kell :)

Felraktam a dísztárcsákat is, jol mutat rajta!

A sárvédő gumit még nem raktam fel, de le is kell kicsit belőle vágni, vagy valamit alakitani kell mert az ültetés miatt leér a földre alapesetben is :)

Jah és Áron beszerelte nekem az E gyujtást.. végre összejött, már nem tudom mióta folyamatban volt a készitése :) Jah és müködik, megy simán minden! :)

Ma kicsit kresszesítettem is az autót, visszaraktam az eredeti helyzetjelzőket, a kékeket meg ráköttöttem a neon áramkörére, csak akkor ég ha az is...

Majd még folytatom az alakitásokat... csak elég volt ennyi egy napra!

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2005.12.24. Szombat

hozott a jézuska pár cuccot Lilinek is...majd felszerelve fotozok!
Dömi @ . Fiat 126 . 4 fotó . Szólj hozzá!

2005.12.23. Péntek

Ma a hátfalamat kissé helyre ráztuk,de már sosem lesz a régi:'(
De könnyeben ment fel a helyére, mint ahogy lejött, ugyanigy a lökös is! Bár a motor tartó rugoval megszenvedtem egy picit...dehát ez polszki :) Mostmár normálisan áll a reaktor fedél, már majdnem be is lehet zárni! :)

Délután 4kor elindultunk Áronnal Pilisszántóra kpzárakért! Esztergom kertvárosában találkoztunk rendőrökkel is..nem tetszett nekik a kocsim...a kék helyzetjelzőkért és a fóliáért kaptam ajándékutalványt csekkes formában! Adakozhatok az Esztergomi RKnak 3000pénzt!:( Bár még olcson megusztam...még jo hogy a kormányt nem látták meg :)

Kicsit drága kp zár motorok lettek... dehát IJB :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.12.22. Csütörtök

MA feladtam hirdetést kp zár motor ügyben..KeMa egyből jelezte is hogy van neki jopár darab...csak el kell mennem érte Pilisbe!(120km kb)! Holnap megyek is, miután kicsit helyre rázom a hátfalamat!

Volt ma csapatás is a piros pokkal...de miután bemelegszik, lefullad, és nehezen indul ujra... sok inditozásba le is merült az akksi..gyalogolhattam haza a másikért, azzal meg simén indult!Kiidegel! :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.12.21. Szerda

MA skynynek segittem eltalálni egy győri autosboltba ahol megvette az enyémmel egyező kipufogó dobot! Megkérdeztem hogy árulnak-e kpzár motort...csak készletbe van... 5 vagy 15 ezer az ára..inkább ott hagytam!

Elkopott kissé az olajbeöntő kupak füle is..igy lötyögött és prüszkölte ki az olajat, görbitéssel segitettünk rajta! Mostmár ujra megszorul!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.12.16. Szombat

Még a múlt hét folyamán beröffentettük a piros pókot, február óta állt, ahoz képest semmi gond nélkül beindult!Elektronikát kicsit rendbe kell rakni,de amugy egyben van!

A hét folyamán 126fannal (Endre) voltunk egy közeli bontóba ..körbe nézni ülések terén...nem sok értelmeset láttam...ami teccet is az meg szakadt volt...azért elhoztam egy Zastavából egy kapcsolot, amely ugy néz ki mint a kispók kapcsolója, csak ha felvan kapcsolva, akkor világit! Nah ez lesz az én tolató lámpa kapcsolom(már többször égve felejtettem(kézi kapcsolású))

Ma el is jutottam odáig hogy ezt berakjam! Azt hittem egyszerübb lesz... iszonyú spagetti van a kapcsoloknál :) Egy vezetéket rányomtam...kettő másik lejött..kb igy játszottam egy darabig, és még most sem tökéletes... bár a büntető lámpa környékén más gond is lesz! nem csak az hogy leszakadt a vezeték a kapcsolojáról (legvégén szakadt le, tehát kezdhettem volna az egészet előről, nem volt kedvem)

Jártam ma gumisnál is, rosz volt már a szelepe a gumimnak, kicserélték...mostmár ok! Ujra 4téli gumi van fenn..nem 3téli és 1 nyári!

Este 8 felé végzetem a dolgokkal, járnék ki a garázsból, de az ajtó nem csukodik be... nem akasztja meg az a 4 fül a zárban! Ujabb káromkodások közepette leszedtem a ajtokárpitot...és láttam hogy az a fül aminek meg kéne akasztania..nem ér hozzá...gondoltam elgyengült a rugoja... nem volt para mert pont van egy balos zár készleten...dehát ugyebár azt jomoka cserélni... (bár kilincsem nincs, azt legalább már nem kell lekötni)
Hát kiszedtem a zárat...akkor meg jó volt... ismét elsoroltam Lili felmenőinek egyes testrészeit...  majd visszaraktam... és müködött!

VÉgül még kiderült hogy nem müködik ismét az ajtót kipattinto kp zár! jobban megnézem..és kiderült hogy az maradt összehuzodva, és az feszitette a zár beakasztó kis fület!

hát örvendek... :)

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2005.12.03. Szombat

MA Budapesten voltunk a CLub126 taliján!
Szerencsére a tegnap esti alkotásnak nem volt hatása mára, tehát nem esett szét a hátfalam :)
Csak egy leeresztős defektem volt...az is pár 100méterre a találkozó ponttól!
Nagyközönség előtt bemutattam egy kerékcserét és ennyi volt :)
AMugy olyan 5liter körülire jött ki a fogyasztás, városi araszolással együttvéve!

Dömi @ . Fiat 126 . 2 fotó . Szólj hozzá!

2005.12.02. Péntek

Délután Áronnal elmentünk életre kelteni egy pókot,aminek az eladásával minket biztak meg! Múlt héten még csak 1 lámpája volt kirugva az autonak(február óta áll), mostanra már mindkettő hátsó lámpatest széttörve, tükör letörve, teteje behorpasztva, ablaktörlök lezuzva, tank leszívva!

Benzin nem volt nálunk, se lámpa testek, igy a vontatás mellett maradtunk! Gondoltuk haza kéne érni mielőtt besötétedik!

Szerencsére walky-talkyn összeköttetésben voltunk, igy tudott szolni az Áron hogy kinyilt a reaktor fedelem! Félreáltunk és észre vettem hogy kicsit görbébb a hátfalam mint alap esetben!
Vontatmányt ott lekötöttük és ott hagytuk! Szerencsére más baja nem lett, csak a hátfal kicsit meggörbül..és elferdült!
A reaktor fedél nem áll egyenesen,néha nagyon berezonál, a motor tarto rugo és a motorboritás közti rés 0cm-re csökkent!

Dömi @ . Fiat 126 . 4 fotó . Szólj hozzá!

2005.11.20. Vasárnap

Ma van a kocsim 19. születésnapja! 19 évvel ezelőtt ezen a napon helyezték forgalomba elöszőr Magyarországon! Boldog születésnapot LiLi!

Tegnap kicsit körbe vettem hungarocellel a ajtónyitó motort... meg meg kerestem az eltünt 3 refrektor fényemet.... valószínü kevés volt a 4 lámpának a 8A-os bizti...kicseréltük egy 16A-osra...és minden jó!

Meg visszaragasztottam a jobb oldali ajtóban lévő hangszóró rácsát...amit lerúgtak véletlenül pénteken!

Kicsit szélárnyékban aludt az éjjel...reggel szépen nyílt az ajró...pöc-röffre indult....szóval jól viselkedik!

JAH és leesett az első hóóóó!!! Nem túl sok...de azért kicsit csúszkált az autó! :)

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2005.11.19. Szombat

Ki idegel ez a nő!!! :)

Csütörtök este gondoltam beröffentem...hogy a kedd óta visszacsurgott benzint felszivassam..ne reggelj kelljen szórakozni vele! Ajtó is simán nyilt...pöc-röff és indult is! Péntek reggel nem akart beengedni..nem nyitotta ki az ajtót.. anyós ülés felől bejutottam...és nehezen is indult! Este már müködött az ajtó nyitás... kiérti ezt?

A mini tali során a Muskátlinál közel áltam a hegyoldalhoz...hogy elférjünk az autókkal...erre az első lökösről lepotyogott a nejon... tök jóóó!!!

Ma reggel ajtót megint nem nyitotta a motor(lehet fázik)...másik oldalit kipattintotta...de az meg kicsit oda volt cuppanva a tömitő gumihoz... jégoldóval nagyából engedte...ugyhogy be tudtam jutni a kocsiba!!! :) :) :) juhéééé
Pöc röffre indult legalább :)

De Áron kocsija meg nem indult...sok indítózástól akksi lemerült... bikázással se indult... aztán végül berántotta apum a hyundai-val! Szóval iszonyúan várom a nagy hidegeket!!! Mondjuk télen amugy se nagyon akarom használni az autót!
Meg ma reggel alapján Lili se akarja hogy használjam :)

Jah és van valami rejtéjes kopogó hang... motor balhátsó oldalától jön kb... gáz fröccsre lehet elmúlik...vagy csak nem hallom a kipufftól :)
Gázbowden is hidegekbe néha nem rugózik vissza rendesen!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.11.12.

Kész az alvázvédelem!!! Tegnap magasnyomású kézi mosóval le lett mosva az alváz, ma pedig a karosszéria lakatos szépen ráfújta az anyagot jó vastag rétegben! Bár már ott nehézségekbe ütköztünk hogy beférjenek a kocsi alá az emelő csápjai...de aztán meg oldottuk :) Mostmár jöhet a tél! Már csak meg kell keresnem a távolsági fényeimet...valahol elbújtak a spagettiben a csomagtartóban...4ből 3 nem világít :)
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.11.01.

Le mostam az autót...belülről is kitakarítottam... feldobtam a téli gumi garnitúrát... nyáriakat meg elzsákoltam a pincébe!
NEm tudom mi a szössz van, de kanyarodáskor nyöszörgö hangot adnak a gumik... nyomás rendben van bennük...1,4 és 2 bar!

Csináltam nyomógombot a anyós ülés felöli ajtó nyitásához(ha nem nyitna a másik)..mostmár nem fordulhat elő az, hogy letestel a vezeték és kimegy a bizti!

Csináltam vész-csomagtartó nyitót is, ha esetleg lemerülne az akksi..és nem tudnám kinyitni az autót! :) Ezt egy bowdennel oldottam meg amivel kitudom nyitni a csomagtartót!.. és így lehet akksit cserélni :)

Több tervem nincs vészhelyzetre! :)

Felraktam a fiat126.hu-s matricát is a hátsó szélvédőre! Jobban tetszik mint a no airbag-os! :)

Dömi @ . Fiat 126 . 3 fotó . Szólj hozzá!

2005.10.31.

Reggel(~10óra) alig akart beindulni LiLi...sokat kellett indítózni.. már az akksi is gyengélkedett...néha beröffent majd leállt... de aztán beindult... érdekes hogy a nap folyamán hideg motornál pöc-röff volt!

Ma leszedtem a tetőkárpitot mert lógott...én meg nagy vagyok...és ez a kettő nem fér össze :)

Az anyós ülés felöli kp záz motort át helyeztem anyós ülés felöli ajtó kipattintó motorrá! :)
Zár felesleges...hiszen nincs kilincs :)

Le vakartam a "no airbag,only full..." feliratot is... meg megpróbáltam leszedni a lerakódott olajat a hátsó szélvédőről...

Meg csináltam megint a kormány nyomógombokat...a dudának az egyik vezetéke ki volt szakadva...az inditó gomb meg nem mindig indított... mostmár mindig tudok indítani...de a duda nem mükszik mindig :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.10.20.

Nap folyamán azt vettem észre hogy baromira füstöl valami a reaktornál... gondoltam hogy a kipuff tömítésnél már nem kéne ennyire füstölnie...hát be kukkantva a motorhoz..látom hogy trafó alatt áll az olaj... a motorháztetőn csorog le az olaj... minden csupa olajos bent... hát a szelepdekni tömités belső fele becsúszott a szelepdekni alá... megfordítottam és vissza raktam...no meg kitakarítottam az olajat!

Az olaj szórás miatt megjelentek  muslica hullák az autón... mintha jo gyorsan tolattam volna :)

Dömi @ . Fiat 126 . 3 fotó . Szólj hozzá!

2005.10.19.

Nagyon csörögtek a szelepek, ugyhogy CSanak proffal szelephézag állításra vetemedtünk... belső 2 szelep állitó csavar kukába való volt...cseréltük őket, mostmár minden oké!
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.10.14.-16.

Péntek:
Reggel nem akart beengedni az autóm... egyszerűen nem pattintotta ki a motor az ajtót...szerencsére a vésznyitóval ki tudtam nyitni a másik ajtót... nap folyamán kiderült hogy a motor megdöglött...egyszer sem akart beengedni... végén már kizárva hagytam az elefánt fület...és ott benyúva (nagy nehezen, mert a tükör miatt nem lehet kinyitni teljesen) tudtam kinyitni az ajtót
Délután Áron pókjában ventilátort cseréltünk, majd enyémből kikaptuk a motort és szét szedtük, amennyire kell!
Beraktam az új termosztátot!

Szombat:
Délelőtt CSanak prof. és Áron segitségével visszaraktuk a lesikolt megperselyezett hengerfejbe a szelepeket, kicseréltük a belsőfőtengely szimeringet, és a nyelestengely vezetőt!

Déltuánra eltűntek a segitőim,igyhát egyedül raktam össze a motort... helyenként sok szivással (pl ventilátor ház)... motor berakás se volt túl egyszerű egyedül ...11körül felfüggesztettem a műveletet ..felidegelt a generátor bekötése...volt 3 kábelem...és csak  2 helyet találtam hozzájuk(leszögezem nem vagyok túlságosan elektronikai szakember)... kiderült hogy egyik helyre 2 kábel megy(ki hitte volna :) )

Vasárnap:
Befejeztem az elmaradt dolgokat... be is röffent szépen a gép! De valami gyanús füst áradt a kipuff könyök és a kipuff cső közül... kiderült hogy csak a felesleges zsír égett ki!

Megnéztem az ajtó nyitó motort is...elgyengült, ideiglenesen kicseréltem a anyós ülés felöli motorral...
Kiprobáltam hátha a gyenge motor az anyósülés felöli ajtót ki tudja nyitni...próbálgatás közben letestelt a vezeték...kiment egy biztositék...amit félóra alatt találtam meg a csomagtartóban (a sok relé,inditásgátló,zene cucc miatt jó kis spagetti feeling van ott)... persze ilyen bizti nem volt itthon készleten...se a bricoba...tescoba végül találtam!jól le is szigeteltem a kábel végeket...

Dömi @ . Fiat 126 . 2 fotó . Szólj hozzá!

2005.10.01.

CSanak prof tanácsára meghuztam a váltó összekötőt...és beállítottam a függőlegesbe a váltórudat! Mostmár minden sebességet szépen vesz!

Megcsináltam a kormányon lévő nyomó gombokat(duda&indítás) ..jo móa volt...szösz mösz meló...de jók lettek a gombok!

Kicsit kanyarba volt a kerék amikor felraktam a kormányt...csodálkoztam hogy nem megy egyenesen a kocsim :) korrigáltam a hibát! :)

Dömi @ . Fiat 126 . 2 fotó . Szólj hozzá!

2005.09.30.

Tegnap délután megvettem kalAndortól a fejegységét..szépen szól minden!

Ma reggel elindultam...pár méter után elmegy a zene...se kép se hang... csomagtartóban kicsit matattam... lett megint..majd elment...

este volt mini pók tali a tesconál... Andor is ott volt..megműtötte a cuccot...mostmár jó!

Ma délután sebesség fokozatokat is fogyasztottam! Még múlt hétvégén elment az 1es...hétközben  néha vette-néha nem a hátramenetet... délután meg valamikor csak 2esem volt!

 

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2005.09.23.

Ma kiszedtem a megdöglött termosztátot...és beraktam egy jónak tűnőt... de kiderült hogy az se jó... (jónak tűnt mert össze volt menve).. menet közben jó kis füst árasztotta el az utasteret...(égett le a brigéciol a motorról :) )

Jah meg az 1es is elment....eddig csak néha csinálta, hogy nem vette be rendesen...mostmár sehogyan sem!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.09.19.

Hétvégi pók bontásból hoztam egy nívópálcát, mert az enyém már szigszalag tunningos... erre ma kilőtte a bontottat!

Vettem egy újat...azzal már jó! Összehasonítva a az újat és a bontottat,kiderült hogy a bontott az nem egészen polszki nívópálca...

Megint törölgethetem az olajat a motortérből... :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.09.16.

Készültem a győri talira! Lemostam Lilit! Polirozás is volt!

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2005.09.10.

Életre keltettük a vadállatot!

Szelephézag egyenlő volt a nullával(ezt tudtuk  is)

Trafó megdöglött.... cseréltük!

Megszakító kicsi pöcke(ami a tengelyhez ér) el volt kopva...ezért nem szakított meg!

Kicseréltük a külsőfötengely szimeringet... mert szórta  az olajat... összerakás után megint szórta... kiderült hogy 6 itthon fel lelhető gumigyűrűből pont egy szart választottam ki (ami az ékszíjtárcsára megy).

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2005.09.08.

Felmentünk a kocsiért Budapestre Szabihoz!

Le rendeztük a formalitásokat...és készültünk hazaindulni!

Szabi mondta hogy melegen nem indul a kocsi csak tolásra... gondoltam érjek haza vele Győrbe aztán majd itt megoldjuk a problémát... erre tankolás után(még BP-n) nem indult az autó tolásra sem... a benzinkúton 2 szerelő felajánlotta a segitségüket... állitottak az előgyújtáson ...ezután tolásra beröffent az autó..... el is indultunk... de gyorsitáskor iszonyuan csörömpölt a motor... 80 fölé nem is bírt menni... és iszonyúan füstölt is... szóval jó magas előgyújtást csináltak a "MESTEREK"!

Az M0-ás egyik emelkedőjén félre áltam mert már kb 30cal szüttyögtem felfelé... autó le is fulladt.... mondta apum hogy elmegy vontató kötelet venni...és vontatjuk...addig is haladunk...és hűl a motor...

Hát apum elkezdett vontatni...gondoltam én kis naív hogy majd olyan 50-60nal húz....ehelyett 80-90nel vontatott a tök sötétbe az 1es úton...minden esetre igzi volt 90nel előzni  tök sötétbe ..egy tök meg nem szokott autóval...úgy, hogy 3méterre vagy egy másik autótól :)

Tatabányán megpróbáltuk beröffenteni... de nem indult... szóval vontattuk tovább... 10re haza is értünk!

Végülis majdnem ugyanannyi idő alatt értünk haza mint ahogy tervezve volt...csak igy nem evett túl sok benzint a gép! :)

 

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!