Archívum: 2006 (46)

Tevékenységtérkép

2006.12.16. Szombat

A motor összerakás témája. :)
Este 7 órakor álltunk neki Csanakkal, közben volt egy kis szívás (kicsit görbe hajtókar, vagy kicsit ferdén megdörzsárazott dugattyú csapszeg), de sikerült megoldani a problémát! Hajnali fél 1 körül lett teljesen összerakva a motor (időközben Csanak lelépett).
Még majd egy kis reszelést kell elkövetni az 1-es henger kipufogókönyökénél. Ugyanis ott a hengerfejbe egy 10 mm-es tőcsavar van becsavarva, ami 8 mm-sé alakul, de kicsit kilóg a hengerfejből a 10-es része, és felül rajta a kipufogókönyök.

A berakás még várat magára, most következik majd a váltó bütykölés, meg még a könnyített lendkerékre is várok.

Meg amúgy se sietek sehova,  a kocsi téli álmot alszik most!
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.12.10. Vasárnap

Tegnap befoltoztam a bérelt garázs ajtaját, mert kicsit szellős volt. Érdekes feladat volt egy 90*110 cm-es funér lemezt berakni a zöld polskiba...de anyós és hátsó ülés kivételével sikerült!

Ma jött Csanak, hozta a Goetze gyűrűket, amit a bolt adott kárpótlásul (6000 Ft lenne /2*3 db). Az otthon fellelhető 2 pár és az 1 pár új, de rossz hüvely-dugattyú párosból sikerült találni egy olyan párosítást aminél a dugattyú nem tud annyira kotyogni a hüvelyben mint az eredeti felállásban. Ugyanis az új cuccnál ez is volt a gond, lehet ezért kopogott a motor és nem azért, mert elrontották a főtengelyt. Lényeg, hogy most egy régi hüvellyel és egy új dugattyúval lesz összerakva a motor.

Vettem a hajtókarokba dugattyú csapszeg perselyt is, és én is láttam már dörzsárat, mint a Szilvi, és még használtam is :)
Dömi @ . Fiat 126 . 8 fotó . 3 komment

2006.12.03. Vasárnap

Pénteken kivettem az autóból a váltót is, majd ma elvontattuk a garázsba, ahol a telet tölteni fogja.
A nagykereskedésbe nem nagyon akarták kicserélni a hüvelyt, lehetne itt a fogyasztó védelmisekkel játszani, de nem sok kedvem van itt hónapokat játszadozni! Fejlemények hamarosan! Pénteken még vettem egy csomó bizbaszt a Benibe...egy óra alatt eszembe is jutott minden. (pl hardy tárcs való rugó, vettem is egyből 6 db-ot a 3 autónkba, átlátszófejű lámpabura csavar, kerékcsapágyakhoz szimeringek, stbstb) Jah meg olajat, tömítés készletet is!
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.11.23. Csütörtök

Ma folytattam a motor szétbontását. A hajtókar csapágyakon is apró karcok láthatóak...ergo nem mosták meg rendesen a megmunkálás után... öröm et bódottá! Holnap viszem vissza a hüvely garnitúrát az üzletbe, kiváncsi vagyok mit szólnak...
Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2006.11.18. Szombat

Végre volt egy kis időm az autóra.
Ígyhát feltettem a téli kerekeket. Nyáriakat lemostam, majd elzsákoltam. Tavasszal vehetek 3 új gumit, mert elég kopottak már (amugy is, meg rendellenes kopás is van) Közben Endre beugrott a pókjával, hogy kicserélje a tolatólámpa kapcsolót, aknán mégiscsak kényelmesebb.

Délután jött N. Petya laprugót cserélni. Egész időben végeztünk, nem szakadt ki semmi se a helyéről. Egyenlőre most úgy néz ki az autó, mint ami épp fel akar szállni, de majd csak lejjebb ül idővel.

Laprugó csere után jött Endre motort kiszedni. Motor ki, hengerfej le, csodálkoz, meglepődik, anyáz, anyáz anyáz.
A 2000km-t se futott dugattyúkon kb 2mm koksz van, a hengerfejen szintén. a gyűrűk épek, a hüvely falán apró karcok látszódnak. Valószinűleg az oda kerülő olajat nem tudja lehúzni a gyűrű, ezért füstöl annyira az autó. Ennyit a vadi új gyári hüvelyről(ami egyébként új korában úgy nézett ki kb mint amit smirglivel csiszoltak). Következő hétvégén meg nézem a hajtókar csapágyakat(kopogás kutatás miatt), valamint vissza viszem a boltba a hüvely-dugattyú garnitúrát. Majd meglássuk mi lesz!

Amugy meg a téli hónapok idejére van garázsom, ahol téli álmot alhat a kocsi. (Kössz Endre)

Dömi @ . Fiat 126 . 4 fotó . Szólj hozzá!

2006.11.01, Szerda

-végre a gyújtás kapcsolót beraktam eredeti helyére, talán mostmár nem lesznek érintkezési problémák.

-megigazítottam a jobboldali fényszórót, bár még be kell állítani, hogy oda világítson ahova kell.

-kicseréltem a ablakmosó folyadék pumpa, és a szivargyújtó biztosítékát. Valami miatt párhavonta kiég. Most 5A-val nagyobbat tettem bele, meglátjuk mi lesz.

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.10.31. Kedd

Munkába menet már nagyon rángtatott, ezért este kicseréltem a gyújtáselosztót egy másikra, úgy néz ki, hogy most jó!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.10.27-29. Győri tali

A hétvégén került lebonyolításra a győri tali. Péntek reggel autó takarítással kezdtem, majd folyamatossan rohangáltam. Este elkezdett rángatni az autó. Szombat reggel megszakító cserélvel kezdtem a napot.

Az állatkert látogatása után a gyújtás kapcsoló egyik vezetéke nem érintkezett rendesen. Vasárnap reggel azt a problémát is megoldottam.

Vasárnap este megint elkezdte a rángatósdit az autó.

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.10.20. Péntek

Kicseréltem a hardykat, bal oldalinak már jött ki a bele. Nem tudom miért megy tönkre 1800km után. Győri tali után motor szétszedés következik, valamint még sok elmaradás megcsinálása! Csak legyen muníció :)
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.10.08. Vasárnap

Ma Győrből Veszprémbe menet valahol Eplény és Gyulafirátót között 100-110-zel mentem egy lejtőn. Leszállt elém egy galamb az útra, szóltam neki, hogy menjen onnan, de nem ment, csak későn! A bal oldali nagy reflektorral kaptam el. Kicsit elgörbült és megrepedt a reflektor tartója, valamint a refi megnyomta a homlokfalat is...öröm et bodotá...ott is lett egy kis fényezni való:(, a galambról nincsenek információim. R.I.P.
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.10.07. Szombat

Tegnap elhoztam a kocsit a parkolóból, sikeressen hazaértem!

Ma este neki álltam megnézni a problémát. Az egyik szénkefe eltörött. 1400km-t bírt! Éljenek az utángyártott cuccok! Másrészt pedig laza volt az a rúd,amire 6-os anyával a töltést előre vezető kábelt fogjuk, és ez okozta a túltöltést! Örülök, hogy nem kellett szétszedni az egész generátort. :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.10.05. Csütörtök

Ma este mentem Veszprémből Győrbe. Zircnél el kezdett világítani a töltés visszajelző lámpa. Megálltam a tesco parkolójában, megnézni, hogy mi a gond! Alapjáraton volt töltés, fordulaton nem! Kábeleket megnézve nem tapasztaltam semmi furcsát, de nem akartam szétszedni a fél generátort a helyszínen. Az akksi már elég gyenge volt ahoz, hogy ne indítsa be a kocsit, de szerencsére tolásra indult. Úgy döntöttem, hogy elkezdek sietni, minél előbb haza érjek. Cseszneki szerepentinen 90es tempoval jöttem a legtöbb helyen, utasom nem győzött kapaszkodni :) A Tompított fény néha halványabban világított, motorféken meg erősödött, és még néha töltés is volt!
Végül Győrben egy elsőbbség adás közben leállt a kocsi, akkor merült le végleg az akksi. Félre toltam az autót egy parkolóba, majd holnap érte megyek egy másik akksival.

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.09.29. Péntek

Ma délután 5kor jött Nándy, aki autóvillamossági szerelő, amugy meg pókos is! Első küldetés a index vadászat volt. Probléma ott volt, hogy múlthéten, mikor az ajtómat csináltuk, sikerült felcserélnem 2 vezetéket az ajtóban. A tükör index 2 vezetékét, ezért zárlatos volt a rendszer. Hiba elhárítva, index, vészvillogó működik. De ha már van kéznél egy szakember, meg egy elektromos indexrelé, akkor már az is be lett építve az autóba! Mostmár minden esetben rendes ütemben, hangos kattogással indexel a tütü.

Következő küldetés a tompított és a reflektor lerelézése volt. Nándy nem is időzött vele sokat!

Közben a szelepfedél tömítést is kicseréltük Endrével, mert már szórta az olajat a motor.

Fél 8 körül végeztünk is, addigra már ott volt Sziszi, akinek múlthéten váltót cseréltünk Áronnal, de a gumiharangok és a difi csapágyház tömítőgyűrűi rosszak voltak, így 1 hét alatt majdnem kifolyt az összes váltóolaj.

Köszönet Nándynak az anyagbeszerzésért, a drótvadászatért, és a gumiharang cserés dolgonál az aszisztálásért! Köszi Endrének a nem tudom mit! (szelepfedél? :) ) Köszi Sziszinek, hogy szórakoztatott bennünket, meg, hogy egy idő után elaludt :)

Laprugót még mindig nem cseréltem ki, talán majd jövő héten! De amúgy is van még jópár problemó itt-ott! (pl január óta nem működik a fényváltóm :) )

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.09.23. Szombat

Ma volt nálunk Csanak, meghallgatta a motort. Van valami rejtélyes kopogás, ami nem szelep hang. Vagy dugattyú csapszeg, vagy hajtókar csapágy kezd tönkre menni, úgylátszik akik köszörülték, nem mosták meg rendesen. Köszönöm. 1-2000km és kiderül, hogy mi a baj. De Csanak megnyugtatott, hogy mindig van nála vontató kötél. :)

Ezután elindultam Győr-Szentivánra, ahol a kasztnis ismerős várt. Útközben autópályán 100-110zel mentem fel egy emelkedőn, és egyszer csak elment az ereje a gépezetnek. Félre áltam, már átfutott az agyamon a gondoltat, hogy hívom Csanakkor vontatni, de csak a belső gyertyáról esett le a gyújtáskábel. Kasztnisnál megcsináltuk az ajtót, majd go haza. Időnként a lámpa kapcsoló megint működik, de már tényleg nemtudom, hogy mi van.

Kovácsoltattam egy laprugót a mostani helyére, mert ez már tulságosan is ül. (a sárfogó gumit leszedtem mert zavart, hogy hallom menetközben a súrlódását :) ) Be rakás következő héten lesz elvileg.

Az irányjelzők is rosszalkodnak. Jobbra indexnél minden ok, balra indexnél csak a belső visszajelző működik, kívűl semmi. Vészvillogó esetén csak a jobb hátsó lámpa villog rendesen, a többi csak nagyon halványan. Pénteken jön Nándy és megvizsgálja, hogy mi van. Egyébként az indexrelé tűz forró volt működés közben. Még mindig útálom az elektronikát. :@

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.09.15.Péntek

Vasárnap óta állt az autó, már bejutni is csak a C terv segítségével sikerült. Akksi lemerült. Pincéből gyorsan felhoztam a pót akksit, bebikáztam az autót, majd útra kelltem. Pár kereszteződéssel később leállt a kocsi, még nem volt elég erő az akksiban ahhoz, hogy alapjárati töltés mellett bírja a tompított fényt és az indexet egyszerre. Épp sorompó volt, így egy sorban álló autóst megkértem egy bikázásra. A baromja elöszőr fordítva rakta rá a kábeleket, még szerencsére időben észrevettük. Beröffent az autó, ezután hazaszaladtam a pót akksiért, beraktam a csomagtartóba és mentem a dolgomra. Kb 10km-es út után még bikázni kellett, de utánna már nem.

Az ajtóm megint lóg, a lámpakapcsoló megint tönkrement :) Amugy minden ok! A lámpabúrát nem néztem meg, lehet az is újra repedt. :) CSak, hogy tényleg lósz*rt se érjen az, amit múlt héten csináltam. Jah a váltóösszekötő se tökéletes, szerintem ez is utángyártott sz*r!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.09.09. Szombat

Ma leszedtem az ajtót, alsó zsanér el volt törve, meghegesztettük, beállítottuk, most jó!
Kicseréltem a bal első fényszórót is, és a lámpa kapcsolót is!
Volt belső takarítás is.
Meg a váltóösszekötőt is meghúztam, mert már megint viccelődött.
Jah és lecseréltem az olajat is.

Kb ennyi történt.

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.09.05. Kedd

Jujj de régen írtam ide, de akkor most pótolom!

Szóval ott tartottam, hogy a difi kopog. Elöszőr cseréltem hátfalat, hátha azért nincs középen a cucc. Nem lett jobb. utánna foghézagot állítottam, de az sem segített (azért kellett állítani mert lehetséges hogy a 2 féltengely csapágyházat felcseréltem, és abban van a fogházag állító gyűrű).
Keleti tali előtti pénteken Áronnal kikaptuk a váltót a kocsiból, másnap kicseréltük a difit benne, majd vasárnap este visszaraktam a váltót. Kocsit megemelve, kereket forgatva megint volt kopogás, de a próba út alatt nem. Öröm et bódottá! Másnap hajnalban indultam Egerbe egyetemi gólyatáborba. 70es tempóval mentem végig, semmi probléma nem volt! Csütörtök este tovább mentem Miskolcig, Robiéknál aludtam (itt is köszi). Péntektől vasárnapig a Keleti Találkozón vettem részt, naon jó móka volt!
Még Egerben valamikor valószínűleg egy felpattanó kavics megrepesztette a jobboldali ffényszóró búráját. A tájékozódási verseny közben egyszer csak eltörött a 500km-t futott váltóösszekötőm, de szerencsére pár száz méterre volt egy autósbolt, ahol tudtak adni újat! Vasárnap este értem haza, kb 1100 km-t mentem a héten, motorral semmi probléma nem volt.

Múlt héten utánna húztam a hengerfej csavaroknak, meg állítottam szelephézagot, bár még mintha még mindig kicsit beleverne vmelyik himba a szelepfedélbe. Persze a szelepfedéltömítés már elég rongyos volt, és otthon nem volt tartalék, de azért eljutottam vele a boltig (kisebb olajszórás árán), ahol ki is cseréltem gyorsan. Most legalább parafa tömítést adtak.

Ezután menetközben elveszett a gázbowdent és a karbit összekötö rudacska biztosito fémecskéje, így hazáig pár km-enként meg kellett állni visszatenni a helyére a rudat.

Most van pár dolog amit meg kell csinálni:
-olajcsere
-fényszoró csere
-a bal ajtó iszonyúan lóg
-laprugó egyre jobban mosolyog, bal első kerék már nagyon terpeszt, kovácsoltatni kell egy új ültetettet
-van vmi (újabb) rejtélyes elektronikai gubanc, időnként sipolnak a hangfalak, attól függően hogy be van-e riasztva a kocsi, ill szól-e a rádió.

Kb ez történt az elmúlt időkben, csak nem nagyon értem rá leírni mindig az aktuális dolgokat.

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.08.11. Péntek

Jó rég írtam bejegyzést, pedig esemény volt, csak nagyon lassú!

Kb egy hónapja vettem ki a motort és a váltót a kocsiból, azzal a céllal hogy felújítom! 
Cserélve lett:hüvely, dugattyú,szelepek,vezérműlánc,generátor csapágyak, szénkefék, főtengely csapágyak, kuplungtárcsa, mexakító, gyújtáskábel, kuplung-, szivató-, gázbowden, váltótömítések, gumiharangok, meg még nem is tudom micsoda!
Sajnos elég lassan haladtam, kezdetben az alkatrészekre vártam, majd volt kis elutazás is, majd a nyári munkám hátráltatott. Na meg persze a sok aprós szívás ezzel-azzal! (rossz menetek, beleszakadt csavarok, túl hosszú gáz és szivató bowden, generátor tengelyre ragasztott csapágy, stbstb)
A motor bennt volt már egy hete a helyén, csak nem volt időm bekötni, csak ma!
Be is indult, jár szépen!
De próba kör alatt üresben gurulva kopogó hangot hallottam, a kocsit megemelve a jobb kereket forgatva hallatszik ez a hang, a féltengely difi felöli végétől jön. Kb fordulatonként egy kattanás, de abba a motor is belemozog.
Amugy kicsit nehezebben veszi a sebességeket is mint régen.

Voltak elektromos gondok is. A hátsó lámpabúrákat levettem azért, hogy a alsó felét belülről pirosra fessem. Visszatevéskor jött olyan probléma hogy nem ég féklámpa, ill bal oldalon a helyzetjelző indexel néha.Természetesen kontakt hiba volt, hogyha a csatlakozóban a vezetéket teljesen betoltam nem volt jó, 2mm-rel visszább már igen!
Ablakmosó folyadék pumpája se akart működni, elindultam a tartálytól a a vezetéke mellett, a spagetti közepén találtam egy biztosítékot, nem is volt jó. Csere után újra van ablakmosás.

Ezúton is köszönöm a segítséget Áronnak, Csanaknak és Endrének!

Dömi @ . Fiat 126 . 7 fotó . Szólj hozzá!

2006.07.15. Szombat

Mai nap a hátsó fékmunkahengerek cseréjével telt! Első probléma ott jött hogy a munkahenger levétele közben a fék cső is sérült a csavarjára került festék és alvázvédő réteg miatt. Ugyanígy a másik oldalon is. A bal oldali fékcső levételékor a cső túlvégén is ugyanez volt a szitu, csak itt a réz cső vége beletörött a gumicsőbe. :)  Tehát azt is ki kellett cserélni, persze a legroszabb helyen van a túlvége (lengőkar felfogatása felett, a tank tövében)  és oda is jutott alvázvédő! Egy ideig eljátszottunk vele, de végülis sikerült kicserélni.

Úgy nézett ki, hogy a múlt hétvégén előjött kopogás a jobb első kerékcsapágytól jön, meg is vettem az új csapágyakat, de szétszedés után kiderült, hogy csak meglazult az anya. Ráhúztunk, majd kiderül, hogy tényleg ez volt-e a hiba.

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.07.10. Hétfő

A hétvégén a Velencei-tónál voltunk a Club126 taliján!

Csütörtök délután Áron letekerte az ablakomat, annyira hogy sarkával akart feljönni csak. Nem volt semennyi időnk se, úgyhogy így mentem le Velencébe is. Pénteken Áron pár órás kűzdéssel helyre hozta a problémát. A bowden kicsit összekeveredett, meg ablak is kiesett a helyéről.

Oda úton Kisbér előtt kicsit csörömpölt gyorsításkor meg füstölt az autó, de kitámasztottam a reaktor fedelet és minden ilyen tünet elmúlt! De melegen még mindig nehezen indul a gépezet.

Szombaton DJ Arpee-val jártuk a tájékozódási verseny útvonalát fénykézés céljából! Egyszer elhagytam a mágneses rajtszámomat, egyszer a tetőn felejtett szendvicsek maradtak le :) Egy kis leejtőn 130 km/h felé sikerült hajtani a gépet! (nem kíméltem az autót, úgyis motorgenerál előtt vagyok)

Vasárnap reggel fura hangokat adott a kocsi eleje fékezéskor, lassuláskor! Ennek utánna nézek majd!

Este hazafelé semmi gond, csak megálláskor mindig a kopogó hang zavart. Körülbelül fél 11 re értünk haza, mert beugrottunk Kincsesbányára Árpit kirakni, majd Bakonyszombathelyre a hangfalakat kirakni, majd Ászárra pizzázni, majd Keréktelekire Anettot kirakni. Út vége felé már majdnem elaludtam, de az autópályás hajtástól feléledtem.

Dömi @ . Fiat 126 . 8 fotó . Szólj hozzá!

2006.06.28. Szerda

Elhoztam a köszörült főtengelyt csapágyakkal együtt! Megérkezett a sikolt hengerfej, és a könnített lendkerék is, bár nem vitte túlzásba az ember a dolgokat!

Meguntam, hogy melegen nehezen indul a kocsi, ígyhát állítottam a szelephézagon! Nem is nagyon fért be a hézagoló állítás előtt egyik helyre se! Most talán jó! Tesztelés Velencébe menet lesz! Addig ponyva alatt pihen a kocsi, én meg nyaralgatok!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.06.26. Hétfő

Hétvégén utazgattam picit! 50km-es táv vége felé azt vettem észre hogy 60nál négyesbe nagyon csörömpöl a motor, meg amúgy se nagyon gyorsul! Egy kis előgyújtás állítás után ismét jó lett minden! Valamint ma elvittem a főtengelyt köszörültetni, holnap kész van elvileg! Talán már a hengerfej és a lendkerék is kész lesz! Bár az összerakáshoz majd csak velencei tali után látok neki!
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.06.22. Csütörtök

Volt ma autó mosás, porszívózás, ilyesmik! Meg megcsináltam az indító gombot, mert még korábban tönkrement!

Rutin ellenőrzés szinten kicsit megmozgattam fel-le a féltengelyeket! A bal oldali hardy már eléggé a halálán volt, ki is cseréltem! Inkább minthogy az út szélén kelljen!

Végre megint emberi fogyasztásom volt, 6 litert eszik 100km alatt! Bár még igy se nagyon használom hosszú távolságokra, meg hajtom is azért!

A motor felújítás is halad szép lassan...de tényleg csak lassan...

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.06.07. Szerda

 Reggel volt egy kis sportolásom(kocsitolás)! Történt az hogy kb 1.5-2hete nem használtam az autom(nem mentem sehova)... csak állt a ház előtt a ponyva alatt! Gondoltam hogy ma reggel nehezen fog indulni...de mocit se forgatta meg az önindito, azt hittem megint az ****t be! Aztán probáltam betolni hugom segitségével...de nem akarta az igazságot! Egy idő után elkezdett kattogni a kpzár/risztó központja, ebből tudtam hogy 100% akksi gyengeség a gond! Persze rohadt elektronika szivat mert ilyenkor nem enged inditani se <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/smile.gif">
Tesom kocsi kulcsát nem sikerült megtalálnia hugomnak, úgyhogy arrol nem tudtam bebikázni(ezuton is kössz a lehetőséget Áron)! Leszaladtam a pincébe a pót akksiért, reménykedtem hogy fel van töltve. Amint bika kábellal összekötöttük elmúlt a kattogás és pöccre indult! Nem is hallgattam zenéz inkább utjaim során!

Még hazafelé müvelt egy érdekeset, azt vettem észre hogy nem világit a müszerfal háttér világitása!(ledes miatt jól látszik) Megállok..vizsgálgatom, semilyen viszajelző nem volt jó a müszerfalon, lámpa kinnt világitot, indexek, vészvillogo nem! kicsit piszkáltam a müszerfal csatlakozóit, de nem lett jobb! Hagytam a pecsuba, elindultam, kb 5méter után minden helyre jött!

Utánna minden rendben volt szerencsére!
Utálom az elektronikát <img src="http://www.fiat126.hu/images/smiley/smile.gif">
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.05.24. Szerda

Ma járt le a zöldkártyám, úgyhogy elmentem a Benibe és csináltattam újat! CO kicsit sok volt, de csavart a karbin egy negyed fordulatot kifelé és jó volt már!
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.05.15. Hétfő

Mostanában nem nagyon írok ide, lehet azért mert semmi különös nem is történik!

Ballagásomra kaptam ajándékba egy-két cuccot! Vagyis egy szett-et!
Volt benne:
- Krómozott (vagy csak úgy néz ki) szelepsapka készlet (régiek már ugyis eltűntek)!
-Váltógomb + bőrváltószoknya (a régi váltógombon már szakadt fel a bőr) Ezek sárgák, nagyjából hasonlítanak a kocsi színére, bár még nem tudom eldönteni hogy csak fura ezekkel a cuccokal a kocsi, vagy szarul néz ki!
- Alu(?) pedálok: lecseréltem az aranyos kis Polski feliratú műanyag tappancsokat(lehet van róla korábban kép), a gázpedál meg a kárpit között túl kicsi a hely, így arra a pedálra nem tudtam rárakni! Még elég szokatlan, majd meglátom, hogy maradnak-e!
- Kormányvédő, vagy mi a szösz, hát az aztán végleg nem jó :) Egyrészt nagy, másrészt kerek :)

Amugy valami magas fordulaton berezonál a motor környékén, de nem tudom merre! Meg az olajat is eszi  a moci rendesen, de ezt a pár hónapot már csak kibirja! utánna ugyis motorgenerál lesz!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.04.30. Vasárnap

A hétvégére nálunk van egy zsirzó, úgyhogy mindhárom autón tartottunk függőcsapszeg-zsirzást! Az én autom jobboldali zsirzó pontjánál nem volt minden rendben, a benyomott zsír egyből ki is jött közvetlen a zsírzóhely mellett! Kicsavartuk, egy kis tömitő kóc rá, és mehet is vissza!
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.04.26. Szerda

Ma elhoztam az okmányirodából az új hátsó rendszámomat, persze még kellett rá müszaki érvényesítő matricát is venni! Zöldkártyásért meg ki kell menni a KF-re! Magyar ügyintézés...

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.04.06. Csütörtök

Ma úgy gondolta a hátsó rendszámtáblám és tartója hogy megválik automtól, ígyhát a reggeli csúcsban kb 80-90km/h-nál belsősávban leesett, persze csak délután vettem észre hogy nincs meg, ismerősök látták hogy egyik helyen még megvan...200méterrel arrréb már nem volt meg :'(
Visszamentem utólag a terepre, de nem találtam meg!
Pont aznap gyűjtötték a kommunális szolgáltatósok a szemetett ott, szoval kb. ők szedték össze...de a főnökség nem tud róla hogy találtak volna valamit is!
Még hétfőn érdeklődőm az okmányirodába, ha nincs meg akkor újat kell kérnem... 8000pénz!:(

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.03.26. Vasárnap

Ma vettem egy félig szétszedett motort! Kaptam hozzá tömités és vezérműlánc készeletet is! Ezzel a motorral az a terv hogy valamikor a nyáron teljes generálon esik át, majd ez megy be az autómba! A most benne levő mocinak már lassan megérne egy gyűrűzés, de inkább ezt felujitom, közbe meg tudom használni még az autót!

Majd szép lassan alakul az a moci!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.03.22. Szerda

Délután a ház előtt forgolódva egyszer csak megállt a kocsi! Nincs gyujtás! :)
5 Ft-os trükkel bejártam a garázsba...majd lebontottam a burkolatot, hogy hozzáférjek a gyujtáskapcsoló gombhoz! És ismét az a gomb halt meg! EL is rohantam a helyi barkácsáruházakba, vettem egy újat ami 16 Amperosnak van irva! Valoszinü az eddiginek tul sok volt az átfolyo áram erőssége, és ezért ment tönkre! Az csak 4 Amperos volt!

Egyenlőre egy ideiglenes megoldással van elhelyezve a kapcsolo..majd barkácsolni kell kicsit még!
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.03.20. Hétfő

Ma úgy gondoltam, hogy már jó idő van, ígyhát felraktam az alufelniket! Már majdnem elfelejtettem, hogy milyen jól mutatnak rajta :)
Kicsit fura most a kormányzás..sokkal jobban neki kell feszülni :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.03.10. Péntek

Áron segédletével ki lettek cserélve az első fékmunkahengerek! Talán valami javulás lesz fékezés téren, bár tul nagy gond most sincs!
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.03.07. Kedd

Ha minden igaz pontot tettem ma az önindító téma végére!

Apum bevitte ma a önindítót a munkahelyére, gondolta meghegeszteti a felfogatást, mert az egyik csavar hüvelye le volt törve, de már szépen visszahegesztették! Eszébe jutott apumnak hogy van ott egy targonca szerelő ember aki ért az önindítókhoz! Hát megmutatta neki!

Hiba: A behuzó mágnes mozgórészének (ami a villát tolja ki) a végén egy kis fül el volt törve, ami a rugót támasztja ki!. Néha támasztotta, néha nem! Meg lett csinálva, délután felraktam a kocsira!

Jött a következő probléma, a riasztó szórakozott. Folyamatosan jelzett vissza valamit, villogtak az indexek+visszajelző amint ráraktam az akksi sarut!
Kipróbáltam másik akksival, azzal jó volt! Lehet hogy a szabadon lógó önindító vezetékek valamit kevertek, és igy lemerült az akksi vasárnap óta, és a alacsony akksi feszültséget jelezte vissza a riasztó! CSere akksival gond nélkül indult az auto! juhéééé! Öröm et bodottá!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.03.05. Vasárnap

Hát ez egy eredménytelen szar nap volt!:(

Esztergályos elkészitette a önindítót, összeraktuk,felraktam, és nem müködik!  Egyszerüen még mindig elkapar!

Többször levettük, valamikor satupadon akksiról kipróbálva müködik, kocsira felrakva nem! Holnap veszek új behúzómágnest, valószínű az a baj!
Szénkefék jók, kisfogaskerék jó (bár Csanak szerint lehetne mit alakitani rajta), lendkeréknek megvannak a fogai, rögzítés jó!

Majd holnap kiderül hogy mi lesz ebből! Remélem megoldódik! Mindenesetre öninditó levétel 5 és 10perc között mozog! De nem akarok többet edzeni!

AKinek sok ideje van vegyen kispolszkit...

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.03.04. Szombat

Az elmúlt héten az önindító szivatott időnként! Egyszer indított, egyszer nem! Általában akkor nem amikor sürgős elindulni valóm volt! Egyik nap le is szedtem az önindítót, de semmi különös nem látszott rajta, a kisebb hengert szétszedtük, megtisztítottuk összeraktuk és ennyi! A probléma továbbra is fennállt!

Ma ismét leszedtem és szétdöntöttük az egészet! A frogó rész két végén lévő perselyek vannak kikopva, kotyog benne a rúd, és néha meg is szorul!

Holnapra esztegályos csinál bele új perselyt, és mehet is vissza! remélem ez volt a gond!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.02.18. Szombat

Ma kitakarítottam a zöld kocsit, majd lemostam az enyémet, kiporszívóztam, ablakot pucoltam!

Vissza raktam a kicsúszott sarut a tolatólámpa kapcsolójába, bekötöttem az ablakspricnik kék ledjeit!

Felraktam az ülésekkel együtt vett ajtóbehúzókat is, mivel az oldalsó térképtartók nincsenek fennt már!

Töltöttem kis olajat a kocsiba, mert már megette picit, rövid volt a nivópálca!

Észrevettem hogy kicsit kotyog mindkettő első kerék, de majd jövőhéten lesz jobban megvizsgálva, mert akkor ugyis megnézem a fékmunkahengereket!

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.09. Csütörtök

Tegnap nagy élményben volt részem... láttam a km órát úgy, hogy 140-et mutatott a mutató, gond csak az volt hogy a kerekekre már nem jutott el az erő!
Elöszőr menesztőre gondoltam, mert nem láttam, hogy szét lenne nyilva a hardy! Hazavontattuk apummal a kocsit, majd leszedtem a jobb oldali hardyt, miután láttam, hogy kicsit meg van/volt olvadva a gumi része! Gondoltam már elforgott benne a fém betét...és megolvaszottta! Kiderült hogy a belső szimering is meg van halva ott! Szerencsére volt raktáron itthon!
Szépen összeraktam mindent...indulnék el...de kocsi sehova! Hát már nem volt időm akkor csinálni, ezért ma folytattam!
Következő bűnös a bal oldali menesztő volt! Kicseréltem és már ment is az auto! Bár néha még hallatott fura hangokat!

EGyébként meg 8litert eszik...kicsit soknak tűnik, bár rövid távokra használom... szinte be se melegszik a motor rendesen!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.01.28. Szombat

Berakásra kerültek az ülések! Elég neccesen férnek el! Ajtón lévő térképtartók nem férnek el, de hoztam ajtóbehúzó kart is, csak még nem volt időm felrakni! Automata övek egyenlőre nem lettek beszerelve, kissé bonyolult müvelet lesz a zenedoboz miatt! De majd valahogy megoldom! > >

Dömi @ . Fiat 126 . 2 fotó . Szólj hozzá!

2006.01.23. Hétfő

Reggel: -20 FOk kb! (-18ig skálázott hő(?) mérőn nem lehet még leolvasni a pontos értéket! :) )
Kocsi nem pöccre, de beindult reggel,bár az indító gomb megint nem akarja az igazságot! Zenét direkt nem halgattam, had töltse csak a generátort. Délután nem  volt olyan egyszerő a helyzet! Indítozok, gyengül az akksi... félperc pihi..ismét....majd végül sikerült életre kelteni! Azóta futkostam eleget zene nélkül, talán helyre rázódott!

MÁS:
 Adott az utcánk, aki volt szeptemberben győritalin ő ismeri a terepet! :)
Szóval ugyebár van itthon most 4 polszki, 2 egymás(eladó+enyém) mellett, 1 a szembeszomszéd keritésének tövében (Ároné)(ő mondta hogy álljunk inkább oda, mert igy könnyeben tud ráfordulni a bejárójára)! Reggel anyum kocsija nem indult(éjszaka a garázs előtt szélárnyékban áll), igyhát félre lett állítva egy 4. helyre! ÉN a sajátommal elmentem suliba!

Délután közli a szembeszomszéd hárpia (Eddig 2 férjet fogyaszotott el, valamint gyerekével is "kitűnő" a kapcsolata, köszönhetően jellemének) hogy reggel kijárás közben nekitolatott a zöld polszkinak a Mondeojával, és ADJUNK MI NEKI betétlapot, merthogy ez neki százezres kár! Eltörött a hátsó lökhárítója, zöldpóknak meg behorpadt a bal hátsó sárvédője(még nem vizslattam meg közelebről)! Szóval faja a helyzet, még jó hogy 2hete lett kész az auto!
Nah majd meg lesz kommunikálva vele hogy az nem ugy van ahogy ő azt elképzeli! NEki tolat egy állo autonak és mi fizessünk még neki! :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.01.21. Szombat

MA fel raktam hátulra is a sárvédő gumikat, nem volt egyszerű művelet a hiányzó tartó fülek miatt! Azért befaragtam!

Megvizsgáltam a hátsó féket is! Fékpofák jók, dob jó, munkahenger jó, mégsincs kézifékem, valamint a fékpedált nagyon keményen kell taposni a hatás érdekében! Hátul már nem lehet állitani a bowdenen, elől még nem néztem! Majd valamit alkotok!

Elkezdtem foglalkozni az ülésekkel is! Huzat kimosva, beszabás majd jövőben!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.01.20. Péntek

Gyújtás keresés!
A gyújtás le van relézve, ígyhát elöszőr a reléket néztem sorba! (4 db van egymás mellett, mindegyikre 5 vezeték :) ) Végig próbáltam mindet, mind jó! Néha amugy miközben dugdostam át a drotokat, volt gyujtásom, kb ilyen 5 Ft-os trükk szintü :)

Még megnéztem jopár kábelt hogy merre megy meg hova, meg biztosan-e...végül neki áltam a gyújtás gombot szétbontani! Hát persze hogy az volt a rossz! szerencsére volt még 2 szabad lába a kapcsolonak ,amik még működnek!

Tompított fényt is alkottam! A kapcsoló után nem engedem fel az áramot a fényváltóhoz, hanem összedugtam a kormány tövében, igy van tompitott fényem, fénykürtöm! REfrim nincs, de nem is nagyon hazsnálom!MAjd később megalkotom a korm. kapcsolot!

Sikereken felbuzdulva elmentem bulizni!
Egy ismerős csaj a következő képpen reagált amikor meglátta a gépezetet: "JAjj de cukorbogár..."  Hát ilyet se mondtak még rá... :)
Majd nyomtunk egy kis afterpartyt a kocsiból szóló zenére majd indulás haza!
Hazafelé sikerült találkoznom zsarukkal (a helyről elvezető összes úton állt egy-egy minimum!) Szerencsére tetszett nekik a kocsim, kormány nem annyira jött be nekik :) De rendesek voltak! Bár nekik is új oktaviájuk volt... kezdem nagyon nem szeretni azt az autot! :)

 

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.01.16. Hétfő

Kiderült, hogy a kormány kapcsolónál lazult szét a patentolása a kábeleknek, érintkezőknek! Hát eddig még nem szedtem szét ilyen kormány kapcsolo témát, de nem is fogok rajongani érte! NEm tudom hogy a kormány agyam miatt van-e nekem igy, de patentokkal van összerakva a korm. kapcsoló, tehát szétszedni szét szedem, aztán összerakni már bonyolultabb müvelet! :)

Végülis valamit sikerült rajta szerkeszteni, de nem lett 100%os, de a refi kapcsolót előre felé nyomva volt fény is! Szépen összeraktam mindent és akkor jött a meglepi Lilitől! NINCS gyújtás! Nekem kapcsoloval működik,ami a kormány közelében sincs! Megnéztem, biztik jók, kapcsolórol nem csusztak le a saruk! Hát este 10 magasságában már nem volt kedvemm tovább sz*rakodni, úgyhogy alkalmaztam a CSanak féle trükköt! 5Ftost megfelelő helyre raktam, lett gyujtás, inditásgátlo müködött! Folyt köv hétvégén! Addig nem lesz időm!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.01.15. Vasárnap

Elhoztam az üléseket+ öveket, meg még Andornak egy teljes müszerfal armaturát teljes szélességben, valamint 2db hátsó ülést! Szépen nézett ki a zöld pók! :)

Tompitott fényem megszűnt létezni! Holnap utánna nézek!

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.01.14. Szombat

Ma délelőtt kalAndorral és Endrével bontó látogatáson voltunk! ELöszőr egy olyan helyre tévedtünk, ahol a fa alatt lévő üléseket akarták eladni nekem :) amik nem voltak dönthetőek, koszosak, csúnyák voltak és kb 1éve lehettek ott! Automata övet 1000Ft/db -ért mérte a srác, totálkáros autokból! :) Valahogy nem nagyon győzött meg minket a dolgaival, de ajánlott egy másik helyet, ami kb 2 km-rel arréb van.
Ott már nem totálkáros autók, sátor és normális ember várt minket! :) Holnap még visszanézünk, több mint valószinű hogy suzuki swift ülésem lesz, jo állapotú, és a hozzátartozó öveket is elhozom!

Vettem a praktikerben S-es méretű autóponyvát, ma éjszakát már az alatt tölti Lili! Elvileg viz, hó, jég álló, nem sérti a fényezést..meg ilyesmik!

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.01.13. Péntek

Az elmúlt időkben voltak kalandok az autóval, csak nem dokumentáltam! :) Nah most beszámolok:

Volt hogy a vezető ülés alatt 5cm víz állt, valahol bejutott az eső.
Szélvédőnél néztem, ott nem, ajtónál nem találtam rá utaló jelet, végül a küszöb belső felén van egy gyári lyuk, ami levolt ragasztva, csak már gyenge volt a ragacs! Valamint a kárpit gumis része, és a rendes része közé is be került a víz, és onnan is spriccelt ki! Talán már jó lesz!

Voltak olyan hidegek is hogy a plafonon is jég volt, kivülről és belülről is jég volt a szélvédőn! Ajtó nyitó motor se mindig akarja azt amit én (ajtót nyitni :) )

Néha fura hang hallatszik előre vagy hátra induláskor, Csanak szerint kevés az olaj a váltóban, ma vettem is 1liter Mol hykomol 80W90-est! Nemsokára beletöltöm!

Ma azt vettem észre hogy iszonyúan lennt fog a kuplungom, sokszor van reccsenés váltáskor, nem szakítja meg rendesen a kapcsolatot! Lehet hogy megnyúlt a bowden, vagy kezd elszakadni! Holnap megvizsgálom!

Régóta tetszett kalAndor km órája (nyáklapból van kimaratva, ledes, szépen néz ki!). Mivel ő újat alkot, igy eladta nekem! Beszerelés simán ment, de azóta rakoncátlankodik a világításom, valamikor van, valamikor nincs, valamikor csak helyzetjelző van, szóval érdekes!

Vettem hátulra is sárfogó gumikat, talán ebből nem kell levágni hogy beférjen! :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!