Archívum: 2007 (50)

Tevékenységtérkép

2007.12.19. Szerda

A múlt hét csütörtökön összekeveredtek a sebességeim. 1-es és a 2-es a helyén volt, de a másik három sebességet általában nem tudtam kapcsolni, helyette vagy 1-esbe, vagy 2-esbe ugrott a váltó. Először valami váltótartó gumibak-váltó elmozdulásra gondoltam, de kiderült, hogy a váltóösszekötő hátsó csavarja lazult meg. Nem számítottam ilyen egyszerű bajra, mert ilyen csavarlazuláskor mindig az 1-es tűnik el. Dehát már ezt is tudjuk :)
Pénteken 126fannak segítettem valami autó féleséget kihozni abból az izéjéből. :) Részleteket Nála már olvashattatok.
Szombaton volt polskis kistalálkozó, a polski.hu által szervezett összejövetelre mentünk el. Elég rossz időpontra rakták a találkozót, ennek tudható be a résztvevők alacsony száma (2 p125-ös, 5 p126-os).

Ma Áronnal kihasználtuk a Veszprémi közútkezelő jó szokását. Ők csak azokat az utakat takarítják meg a hótól, ahol busz jár, vagy amelyik nem vízszintes. A többi még egy hétmúlva is havas, jeges, ha nem olvad el. Ennek köszönhetően ma tudtunk picit csúszkálni a szombaton leesett havon.
Készült két rövidke, de cserébe rossz minőségű videó is:
Ez
Meg ez
Dömi @ . Fiat 126 . 3 komment

2007.12.06. Csütörtök

Elmúlt hetekben néha le-lemerült az akksi, dehát hideg volt, meg valamikor egy hétig nem használtam a gépjárművem. Dehát Bekő Tóni mindig megoldja a bajt.

Ma Veszprémből jöttem Győrbe. Háát a Kárdártai körforgalmat szokásos tempóban nem tudtam abszolválni, mert egy busz bejött a képbe, minek hatására fékeznem kellett, meg persze kanyarodni is. Hát kicsit fagyott volt az út, úgyhogy a fékezés és kanyarodási szándék ellenére a gépjármű sebessége kismértékben csökkent csak, valamint egyenes vonalú mozgását folytatta a szalagkorlát felé. Aztán végülis sikerült akaratomat érvényesíteni.
A továbbiakban mérsékelt sebességgel közeledtem minden útkanyarulathoz.

Cseszneki szerpentinen gyanús illatanyagok kerültek az utastérbe. Olyan beállt fék illat volt, de azt a gyanút elvetettem, mivel nem sokat használtam a fékberendezést. A parkolót kihasználva ellenőriztem a motor állapotát, mely során nem tapasztaltam semmi különöset, úgyhogy tovább folytattam utamat. Valószínűsíthető, hogy egy előttem haladó autó okozta ezt az érdekes illatot.

Veszprémvarsány belterületén 50 km/h-val közlekedtem, mikor egy terepjáró utánfutóstól leelőzött, bár kicsit a utánfutóról megfeletkezett, így kicsit korábban kezdett visszatérni a sávomban. Lakott területen kívűl már nem volt olyan ügyes úgyhogy kénytelen voltam 110-zel visszaelőzni, hogy utánna a következő faluban megtanítsam 50-nel közlekedni. Sikerült :)
Menetközben kedves utasomat, Timit felvilágosítottam a motor működéséről, amit sikeresen megértett. Legalábbis okosan bologatott.
Timi a körforgalom óta minden nagyobb kanyar előtt figyelmeztetett a "megváltozott útviszonyok"-ra. (Nem csoda hiszen áprilisban Ő ült mellettem a nagycsúszásnál
Egyik ilyen kanyart direkt kicsit  később, ívet kihúzva vettem, mintha belemennék a szemközti árokba. Terepjáró persze villogtatott hátulról. :) De aztán lekanyarodott a főútról. Gyenge volt. :)
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.11.11. Vasárnap

Valamikor pár hete kiszereltem a ablaktörlő csonkot, az ablakmosó fúvókákat, az antennát, és FBS-sel tömítve szereltem vissza őket. Ezekkel egy időben raktam kis gumicsövet a szélvédő-vízleeresztő műanyag pöcök végére, hogy a megfelelő helyre vezzesse az odakerülő nedvet. Ezektől a dolgoktól azt várom, hogy az utastérbe nem jut be az esővíz.

Tegnap Endre autóját szereltük, ami az ő blgojában olvasható is. Közben Áron is belógatta kocsija seggét a garázsba egy vezérműlánc csere idejéig. Amikor nem volt rám szükség, a pincében hoztam rendbe a Lengyelországból hozott biztonsági övet, melyet a zöld polskiba kívánok beépíteni. Néha megjelent Zozyk is, aki pár utcával messzebb a saját autóját szerelte, és nem igazán boldogult a karbi témakörrel. Szerencsére egyszer finom házisörrel tért vissza :)
Nándy is jelen volt, ő is tett-vett. 8 óra felé kész lett mindkét autó, meg CSanak is megjelent.

Ma elhatároztam, hogy felteszem a téli kerekeket. Kinyitom a garázs ajtót, erre elkezd esni a hó. Jövő héten tuti jó idő lesz.
Nyári kerekek lemosva, elrakásra várnak.
A pincében felszabadult egy kicsi hely, úgyhogy egy rendrakás keretében azt is kitöltöttem polski alkatrészekkel.

Dömi @ . Fiat 126 . 1 komment

2007.10.25. Csütörtök

Pénteken 10-kor indultam Veszprémből 126fan, Nándy, Csilla és Csaba társaságában a Balaton érintésével Pécsre.
13 órára értünk a tescohoz, akkor még senki nem volt ott, de nem sokáig.
További progiról már beszámolt mindenki, lényeg ha bowlinggal gurítok, akkor kiáltsátok, hogy KIPUFOGÓ! Tuti siker. :)

Este kicsi sörözés és Lajoskától halálra rémülés után nyugovóra tértünk.

Másnapi progi is tetszett, szerintem már leírták páran. Nagyon hideg volt oda kinnt.

Este hubertus témája után Karcsi bádogembert, Laceeee minden mást játszott :)

4 óra alvás után a Málomvölgyi tóhoz mentünk, ahonnan a Makári felé vettük az irányt.
Ebéd közben összeszedtem Brigit, akivel Paksra mentünk egy házibuliba. Odáig Geo, Barbi, Kispocok és Lajoska kísért, miután Áron, Nándy, Bálint Karcsi és Oktatóék Szekszárdon elkanyarodtak a saját céljuk irányába.5 órakor gurultunk be Paksra. Egy fennséges pörkölt elfogyasztása után én már tovább is álltam Vecsés irányába. A 6-os út eleje csodálatos állapotban van, kiemelném az aszfaltmarásoknál lévő 5 cm-es szintkülömségeket.
11-re értem Hollohoz, ahol már várt a Ducato, Hollo, a fia Csaba, Endre és Áron. Parkolás után indulás Lengyelorszába. Hajnali 6-ra ártünk Bialába, 3 bolt, 2 bontó után este 6-kor indultunk haza.Ilyenkor már mindenki hulla fáradt volt...én speciell annyira hogy beszélés közben, 2 szó között elaludtam, de 10 perc múlva folytattam a mondatot. :)
Hajnali 2 körül értünk Budapestre. Az éjszakát szerencsére Gyuláéknál töltöttük, Veszprémig biztos nem bírtam volna ki. Délután 1 órakor kipakoltunk a ducatobol, majd  Vecséről indultunk haza 4 óra tájékán. Az M0-ás körül még keveregtünk egy picikét, mert azt nem írták ki, hogy a lezárt Diósdi lehajtónál megy a 7-es út. M7-es pályáról kellett Törökbálinton meg mindenen át kijutni a 7-esre, ahonnan már tudtuk az utat. 6 körül gurultunk be a kolesz udvarára.
Veszprém, szakadó eső, és a kipufogóm még mindig tart. :)
Kb 550 km-t mentem a hétvégén, szerencsére gond nélkül. Köszi Lili :)


Ma Veszprémből hazafelé Écs környékén elkezdett pislákolni az olajnyomás lámpa, alapjáraton volt nyomás, fordulaton nem anynira, de egy nagyobb gázadás után elmúlt.


Köszi Takynak és segítségeinek a szervezésért és a finom kajákért!
Köszi a résztvevőknek a jó hangulatot!
Köszi Norbinak a sátor megőrzését!
Köszi Hollonak a nagyon sok vezetést, le a kalappal előtted!
Köszi a Lengyelbe jött társaságnak a lehetőséget, a szervezést, meg a részvételt!

Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2007.10.18. Csütörtök

Voltam ma kipufogósnál.
Amíg leszedtem a gyári kipufogót, addig a jómunkásember lecsupaszította a régi tartóvasak maradványait a dobról, meg meghegesztette a repedéseket, csinált új merevítést is a leömlőhöz.
Ezután visszahegesztette leömlő letört részét a helyére, majd elkezdte csinálni az új tartóvasakat.
Amíg ügyködött, addig én (kihasználva az emelő adta előnyöket) állítottam csapágyhézagot a múltkor kicserélt csapágyaknál.

A kipufogót az új gyári (vagy annak árult) kipufogócsavarokkal rögzítettem a kipufogókönyökhöz, és alkalmaztam a biztosító lemezeket is. Remélem kipu téma lezárva.

Teszt a hétvégén.
Dömi @ . Fiat 126 . 1 komment

2007.10.12. Péntek

Tegnap Veszprém és Győr között befejeztem a kipufogó tartóvasinak eltörését, meg sikerült az egyik leömlőt is lenullázni. Este felraktam egy gyári kipufogót, valamint hengefejcsavarokat húztam meg (500km). Már hiányzott :)

Ma beszéltem egy kipufogó szerelővel, azt mondta megoldjuk majd az új tartót.

Délután kicseréltem a bal hátsó kerékcsapágyat, valamint az olajteknő tömítését is.


Ennyi.
Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2007.10.07. Vasárnap

Már rég óta járszotta az autó, hogy kedve szerint indított az önindító minden gond nélkül, vagy semmit nem csinált. Mindezt függetlenül attól, hogy hideg vagy meleg a motor, hogy 2 percet vagy 2 hetet állt előtte.

Mostanában egyre többet nem indított. Pár napja olvastam totalcaron valami fiat kisbusz népítéletét. Abban volt hasonlo eset. Egymás után 170-szer (Addig birta idegekkel a szerelő a próbálgatást) indított, máskor meg egyáltalán nem. Kiderült kb fél év múlva, hogy az akksi kicserélése után, hogy az volt a baj. Gondoltam hátha nekem is ilyen bajom van. Nándynak még volt egy tippje a főkábelre is. Ma délután jött Endre és Nándy mérőműszer kíséretében. Indítunk, persze csak a relé kattanik a csomagtartóban, önindítóhoz kb 9 Volt jut el. Akksi 10 Volton van. Anyu polskijából átraktuk az akksit az enyémbe, egyből tökéletesen indult. Toltés is van, alapjáraton 13 Volt.
Eddig az akksiban nem néztem sav szintet, mert a kupakjai nem úgy vannak kialakítva, hogy kicsavarhatóak legyenek, gondoltam azért mert gondozás mentes. Nándy mondta, hogy nem is. Kinyitották, és kellett is tölteni bele folyadékot. Most töltőn van, holnap kiderül, hogy mennyire van tropára menve. Lehet vennem kell majd egy újat. Ez van.

Segítségért köszi a fiúknak!
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2007.09.16. Vasárnap

Tegnap vettem tolató lámpákat, valamint tengelycsonk anyákat.

Tolató lámpákat fel is raktam különösebb gond nélkül, a jobb még néha harcol a kipufogóval, de majd eldöntik a vitát. Kép nincs, ugyan olyan, mint ahogy 126fan autóján mutat, csak mind a kettő világos búrás :)

A tengelycsonk anyák végül nem kerültek felhasználásra, mert nem kerékcsapágy gond lesz, hanem függöcsapszeg kotyogás. Az majd a jövő.


Közben Ria hivott, hogy a gyemgélkedés, majd szelepállítás, majd rendben levés után megállt a polskija, nem indul el. Both Szabolcs elvontatta idáig Pápáról. Mikor Áron körbe akarta forgatni a motort, feltünt neki hogy a főtengelyt forgatva, néha a szelepek meg sem moccannak. Ergo vezérműlánc csere. Itthon csak egy használt volt, de az is jobb volt a fennt lévőnél. Külömbség a kettő között: van fog a kisfogaskeréken. Kb olyan szinten van elkopva, mint ahogy a győri totalcar büfében a pultra kirakott volt. (2006-os őszi tali résztvevők emlékezhetnek rá).
Kicsit pucováltam az alkatrészeket, aztán összeraktam. Közben persze utánna húztam a hengerfejnek, mert ment 500km-t multhét óta az autó. No meg nehogymár hengerfej nélkül teljen a hétvégém :)

Tolató lámpa ügyben Áronnak, vezmülánc ügyben Áronnak és Endrének köszönet.
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.09.09. Vasárnap

Kedves Naplóm!
Tegnap Ria kocsiján történő hengerfej tömítés csere, motorpucolás és benzincső csere után már nem volt idő az én ótómra, ezért ma került sor a szélvédőnél tartó beázások okának megszüntetésére.

Endrével kivettük a szélvédőt, majd a keretét megtisztítottuk az ott található ragacsos tömitőanyagtól. Kerestem a pincében egy másik kédert is, hogy ne kelljen az eredetiből körbe kivakarni a ragacsot. Sok kűzdéssel visszatettük a szélvédőt, Endre szerint most nem fog beázni, legyen igaza!

A nap végén még megkerstük, illetve pótoltuk a küszöb alján található vízleeresztő lyukakat, így most már fennakdás nélkül távozhat a víz a küszöbből.

Segítségért és a kis műanyag biszbaszért köszönet Endrének!
Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2007.09.07. Péntek

Ma a változatosság kedvéért hengerfejet cseréltem :)
Szerencsére garázsban, normális körülmények között.
Az ok az volt, hogy elkészültek a lépcsős csavarok, ígyhát a tegnap 10-esre bővített likba beleraktam a tőcsavart, és felraktam a kölcsön hengerfej helyére. Közben kicseréltem a kipufogót is, végre "normális" hangja van az autónak. :)

A művelet után nem akart indulni a kocsi, majd a gyújtáselosztó bizergálása után már indult volna, csak lemerült az akkumlátor. Bikázás, és már megy is!
Megcsináltuk a "vasárnapi" hengerfejet is, jó lesz tartaléknak :)
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2007.09.02. Vasárnap

Azt a telibeb*szotthengerfejbőlmenetkijövősk*rvaélet!

Reggel mentem tankolni, eléggé kerepeltek a szelepek, otthon megnéztem, hát fel volt lazulva a himbasort rögztő egyik anya. Lehúztam, de csak finoman, mert nem szeretem, ha ki jön a menet a likbó. (jah tegnap is volt ugyanez anyagbeszerző körúton, csak a másik csavar)

Fél 1kor  fullra pakolva indultam Veszprémbe.
Ravazd után megint rá kellett húzni a csavarra, de most is figyeltem, hogy ne tépjem megőket. Veszprémvarsány után kb 5km-rel ismét félrálltam.
Kijött a menet a hengerfejből, ugyanúgy mint a múlthéten, csak a külső csavarnál.
Próbálkoztam a nálam lévő tömítő-ragasztó pasztával, nem sok siker. Jól fel állítottam a szelepeket,hogy mindenképpen nyomja a szelepeket. Ezután telenyomtam a tőcsavart anyával úgy, hogy felüljön a szelepfedél rajta,összehúztam. Beraktam 2 szelepfedéltömítést, hogy legyen az is benne :) . Gyorskötözővel lebiztosítottam még a csigaház egyik likjához, meg a termosztátházhoz a szelepfedelet, hogy az is tartsa a szentlelken kívül.
Hát annyira nem jött be ez a taktika sem, de haladtam kb 1 km-t, amikor jött az első emelkedő, amin nem tudtam felmenni. (már csak 40km és a Bakony hegység választott el Veszprémtől). Telefonáltam Istvánnak, majd Báles - Micci  - Tamásnak, aki Súrról elindult egy csere hengerfejjel.
Én közben sűrű anyázásokkal színesítve leszedtem azt a szart. Pont végeztem mire megjött Micci. Összeraktam, nagynehezen, de elindult az autó, Veszprémig meg sem áltam.

Most van két lehetőség:
1. Autóm a hagyományt folytatja, és most minden héten hengerfejet szerelek. Ehez k*rva nagy pech kell, hogy pont ugyanúgy menjen tönkre egy másik hengerfej, mint az előző
2. Valami kurvára nem jó az autóval. Szelephézag a hengerfejtömítés cserével kapcsolatos dolgok miatt folyamatossan jó volt. A csavart sose húztam agyon, pont azért, hogy ne járjak így. Persze nem lötyögött a himbasor.

Akkor most mivan?

Ezer köszönet Miccinek, igyekszem minél hamarabb visszaszolgáltatni a hengerfejet.



Hülye kurva.
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2007.09.01. Szombat

Tegnap kitakarítottam az autót belülről, majd mosás következett. Fél 6-kor volt Győrben minitalálkozó. 10 autó jött össze a tesconál, majd közössen vonultunk át megnézni a magyar rendszámos elegantot. Szegénykén már látszik a kor:(
Lesés után két autó elment, jött helyettük egy. Pizzázás után még Endrénél ajtókárpitot bontottunk István részére.


Ma anyagbeszerzés után nekiálltam külső főtengelyszimmeringet cserélni, mert már kicsit szórta az olajat. A 32-es fejű csavar kilazítása egyedül nem nagyon volt megoldható, ezért segítség érkezéséig megcsináltam a hengerfejcsavarok lehúzását, valamint visszakerült a termosztátház, benne a termosztáttal (eddig nem volt benne).
Miután meg jött Ria, kicseréltük a szimeringet, lepucolgattuk a motort és a motorteret, majd öszeszereltünk mindent.
Közben befutott Endre is.
Ezután kicsit elektronikáztam is: vészvillogó használatakor bal oldalon nem villogtak az irányjelzők. A relénél volt, van valami kontakthiba, lehet relé csere lesz.
Ezer köszönet Csanaknak a vezérműfedél tömítésért!!!

Kocsim után Ria kocsiját néztük meg aknából. Hát, ha kicsit megerőltetem magam akkor alulről betudnék nyúlni a csomagtartóba, illetve a utastérbe is. A lengőkaron átférne egy csavarhúzó is, nyelestől, ott ahol nem illene.
Végül összeirtuk, hogy milyen tömítéseket kell vásárolnia hengerfejtömítés cseréhez kapcsolódóan.

Végszóra beköszönt Nándy is (minitali a ház előtt újabb felvonása).
Este még apummal meg hegesztettük a sportkipufogóm tartóit, de az majd csak jövő héten fog a helyére kerülni.
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.08.27. Hétfő

Megint le vagyok maradva pár héttel :)

Augusztus 8-12-ig Balatonalmádiban voltam a barátaimmal, persze polskival mentem. Oda felé elég durva hangja lett az autónak, de ment egész jól, szóval nem álltam meg szerelni.

Csütörtök éjjel 2-kor ágyba kerültem, 3-kor keltettek, hogy menjünk be az ügyeletre, mert egyik srác nem nagyon kap levegőt az allergiája miatt.
Másnap (időpontilag és közérzetileg is) utána jártam a dolognak, és húztam kicsit a hengerfej csavarjain, meg segítettem Bábinak AC-t szerelni, vagyis néztem, és mondtam, hogy nem tudom, hogyan kell összerakni :) Odaadtam neki a tartalék AC-met, az alapján sikerült :)

Vasárnap jöttem haza, picikét sok cuccal. Hátsó ülés plafonig rakva: egy bevásárlós rekesz tele, egy hűtőtáska, 4-5 polifoarm, 4-5hálózsák vagy takaró, utazótáska, anyós ülésen az utas csajszinál még 2 hátizsák meg egy laptop.
Hátra felé nem láttam semmit, csak a kinti tükrökből, de az eső miatt azokból se rendesen. 15 km megtétele után elment a töltésem, illetve hol volt - hol nem volt. Ezért lámpa nélkül, ablakot csak ritkán törölve toltam volna neki, de sajna 50-nel menő összefüggő kocsisor haladt Veszprémvarsányig.
Végülis kibírta az akksi hazáig, igaz kipakolás után a parkolóhelyemre már csak tolva tudtam beállítani, mert nem indult be.

Délre hazaértem, fél 2-kor indultam Németorszába egy kicsit dolgozni, persze nem pókkal :)
Kint láttam egy bis-t elég ratyi állapotban egy kereskedésben, 500€-ért adták volna, mondta, hogy akkor még 10 évig itt áll. Kaptam telefonszámot, amin lehet alkudni :) Majd legközelebb :)
Láttam egy másikat is, de szembe jött utazás közben, szóval semmit nem tudok róla :)

22-én, szerdán késő este hazaértem, csütörtök reggel mentem fel a generátorért, amint a lengyelben járók hoztak. Köszi Gyula :)
Délután kicseréltem a generátort, majd a hengerfejtömítést is, nehogy Tokaj felé szálljon el végleg.

Pénteken 9 órakor már az autópályán voltam, útban Tokaj felé. 11 körül találkoztam Pallagi Norbiékkal, Szőrrel, Gyuláékkal, meg beült hozzám Picúr és Szandi.

Kis araszolás meg felborult kamion bámulás után már az m3-as autópályán haladtunk kényelmes 80-90-es tempóban, utunkat csak a néha felbukkanó suzukis zavarta, a hülyeségeivel :) meg a Ford Mondeós aki, nem bírt elengedni minket Szőrrel amikor 130-140-nel közlekedtünk. Meg volt valami román kamionos is...dudált...én is dudáltam....aztán mutogatott az utasa...aztán én is mutogattam...de nem értettük meg egymást :) Fél 4 körül értünk a kempingbe.

Este, éjjel evés-ivás-beszélgetést követően 5 körül (akkor már világosodik :) ) nyugovóra tértem...másnapi progi tetszett, főleg a spontán go-kartozás,bár jobb lett volna, ha egyformán megy mindegyik :) Utána elég fura volt a polskit vezetni, mert fordítottam egy 60 fokot a kormányon, (a go-kartban ez már full kitekerés)... a polski meg ment egyenesen tovább. Mire kijutottunk Nyíregyházáról, addigra szoktam vissza a sokat tekerésre :) Este megcsináltam azt, amit hengerfejtömítés csere után 500km-rel kell: lehúztam a hengerfej csavarokat.
Este megint evés-ivás-beszélgetés követően 5 körül kerültem a sátorba.
Vasárnap a hajókázást kihagytam, mert még nem voltam olyan állapotban :)

Talán 3 körül indultunk haza Pallagi Norbi, Szőr, Áron, Buszos Petya meg Én... kimentünk a kempingből... csajok nyafiztak is, hogy kár hogy vége, meg jó lenne még maradni, 50 méteren belül egy nagyobb gázfröccs után 1 hengerre váltott át az autó. A hengerfej belső himbasor rögzítő tőcsavarjának a menete ment tönkre,biztosítva ezzel a váltakozó szelepvezérlést, kár hogy polskinál nem működik úgy az autó. Szőr visszavontatott a kemingbe, ahol tappsal fogadtak minket :)

Ricsi és Áron hozott Polskitól egy hengerfejet, amíg Szőrrel és OGY-vel leszedtük az én autómról a rosszat.
Semmi különösebb szívás nem volt a visszatevésnél, kb fél 5 körül indultunk el ismét hazafelé, immár túl jutottunk a Tokaji körforgalmon is :)

Haza felé is kellemes 80-90-es tempót mentünk , szintén 4-es fogatban.
Közben utolért minket egy VW Bogár szerű tünemény, asszem KGST party-s, volt dudálás, villogás, csápolás...meg mi értünk utol egy kgst party-s széptrabit... tevékenységek hasonlóak.
9 körül voltunk a Lurdynál, ott búcsúzkodás, Szőr és Buszos 6-os 7-es irányába, Picúrék haza Budára, Áronnal mi meg Győrnek.
11 előtt pár perccel értünk haza, kicsit hulla fáradtan.
Kocsim ismét bebizonyította, hogy egy hálátlan kurva :) Aki kocsi vásárlás előtt van, ajánlom neki azt a 20ezer km-es autót, amit egy néni ajánlott megvételre. Gondoltam egy hirtelen becserélésen.

Köszönetek:
Robiéknak a szervezésért, tetszett, jó volt :)

Szőrnek a szerelésben nyújtott segítségért, a tömítésért, meg a vontatásért, meg hogy miattam ért haza éjjel fél1kor.
Pallagi Norbinak a szombati nyomatékra húzásért, meg a cuccok szállításáért, a sátor meg majd valamikor hazajut, ne dobd ki ha nem zavar :)

Polskinak a hengerfejért, azt üzeni hogy Győrben is jól érzi magát :)
Gyulának még a csütörtökön vásárolt generátorért, így volt töltésem :) Jah meg a szerelésért (kiszedte az egyik szelepemelő rudat, amit amúgy nem kellett volna :) Király Sanyinak a pénteki vacsoráért, nagyon finom volt :)
Mindazoknak akik valamikor is betolták a kocsit, amikor úgy döntött, nem indul :) Rejtélyes hiba ez is, egyszer jó, egyszer nem... főleg akkor jó, amikor csak próbálom, hogy jó-e.
Meg még nem tudom kinek, most nem jut eszembe több. :)

Jah mondtam már hogy "az év legpechesebb talira járója" címre pályázok? :)

Dömi @ . Fiat 126 . 5 fotó . 11 komment

2007.08.06. Hétfő

Vettem anyákat, meg alátéteket, és elkezdtem játszani.

A jobb oldalra feltett cucc bal oldalra ugyanúgy nem ment fel rendesen, mint a másik. Úgyhogy betettem egy alátétet, és összeraktam. Jobb oldalra feltettem simán a gömbcsuklót, bár lehet oda is berakok egy alátétet majd.
Kicsit igazítottam a váltón, mert a sebességek nem voltak annyira jól kapcsolhatóak. Megigazítottam a kilométeróra spirált is, most már mér az óra.

Munkába menet egyszer csak eltűnt a sebességek kapcsolhatósága. Félre álltam és beraktam az eltűnt váltóösszekötő csavar helyére egy másikat. Holnap megcsinálom tisztességesen is.

Dömi @ . Fiat 126 . 1 fotó . 1 komment

2007.08.05. Vasárnap

Tegnap:

Váltó le.
Féltengely ki.
Új féltengely be.
Gumiharangok csere.
Váltó fel.
Hardy le.
Gömbcsukló be.

Ez így elég egyszerűen hangzik :) ÁÁÁÁÁ nem volt ilyen.
Váltóolaj leeresztésnél megint volt kis elcseszés, bár annyira nem, mint tavaly Áronnal. :) Én kis pesszimista azt hittem, hogy már nincs egy liter olaj sem a váltóban (gumiharangok miatt), ezért egy literes olajos flakon oldalát kivágtam, és abba eresztettem bele a még helyén levő váltóból a nedvet. Persze a flakon megtelt, szépen kezdett lefolyni a földre, gyorsan előkaptam egy olajteknőst, aztán abba eregettem tovább.

Difi összerakáskor Áron erős volt, de egy másik difiből pótoltuk a csavart :)

Az egész féltengely csere azért volt, mert vettem gömbcsuklót, és annak sem árt, ha van ricni a féltengely végén.
Jobb oldalra a kezdeti rutintalanság által kicsit lassítva, de felkerült a cucc. Bár elég elmebeteg dolog az önzárós anyát az önzárós részével a menetre kapatni, dehát ha így kell, akkor így csináljuk.
Bal oldalon kezdődött a copáááás. Valami gebasz miatt nem lehet annyira meghúznia csavart, hogy ne lógjon a kerék.
Gyorsan visszaraktam a hardys verziót, majd kimosakodtam, öltöztem és indultam volna társadalmi életet élni, de beültem a kocsiba és rájöttem, kuplungot nem állítottam :) Az is megvolt.

Ma telefonálgattam az ilyesmi dolgokkal rendelkező egyedeknek, hátha valaki közelében van a cuccnak, és tolómérője is van. Sajnos OGY is csak mezei centivel rendelkezett, úgyhogy a hasonlítás elmaradt.

Holnap veszek akkora méretű önzáró anyákat, amekkora kell a szetthez, és megnézem a jobbost bal oldalon, illetve fordítva.
Majd ugrik majom a vízbe :)

Váltós dolgokért köszi Áronnak, telefonos infókért meg OGYnak, Baznak, KGnak és Robinak.

Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2007.08.03. Péntek

Ez a hét kicsit összemosódott, de talán emlékszem mindenre. :)

Lecseréltem a kipufogót gyárira, mert enyémnek megint törtek a tartói.

Volt valami bal ajtó állítgatás, bár egy csapszeg csere lehet beficcenik.

Vettem új gerjesztő diódákat, majd kicseréltem a diódasoromban őket. Majd összeraktam a generátoromat. Este (erre konkrétan emlékszem, hogy szerdán este volt) elmentem Csanakkal a munkahelyére, ahol már várt minket Nándy, és elkezdtünk generátort vizsgálni. Gondoltam nézzük meg, mielőtt felrakom. Jól is tettem, mert nem töltött. Kiderült, hogy valahogyan benéztem a diódák vezetési irányát, vagy a beültetésnél csesztem el, de lényeg , hogy fordítva voltak. Megfordítás után töltött a cucc. Oszciloszkópra már nem tettük fel. Csanaknak és Nándynak köszönet az esti műszakért!

Csütörtökön leszenvedtem a Csanak féle generátort. Az egyik csavar nem nagyon akart megindulni, de lelkére beszéltem.
Feltéve az enyémet kiderült, hogy alapjáraton nincs rendes töltés, kicsivel felette van, utána meg megint nincs. Vagyis ezt jelzi a müszerfal. Multiméter meg bizonyítja, hogy 14,2-t tölt. Az okosak szerint valószínű a műszerfalnál lesz a problematika.

Délután kihasználva, hogy hozzánk keveredett egy flex, kiszedtem az üléseket, és kicsit megkezeltem őket, hogy az autómata öv csatjai rendesen elférjenek.

Este Endre segítségével felraktuk Csanak piros pókjra a generátorát, azzal is volt egy adag szívás, de végülis felkerült , és még töltött is. Endérnek köszi a segítséget, és a kocsi tárolást.


Ma jöttem haza munkából, pár sarokra tőlünk enyhe benzinszagot éreztem, hazaérve láttam, hogy a visszafolyó benzincső nincs a helyén. Kijött a karbiból a réz(?) betét. Leszedtem a karbifedelet, vissza ragaszottam bele az izét. Ha már ott jártam, állítottam úszószintet is.
Visszaadtam Csanaknak a polskit, persze elkezdett zörögni a ventilátor, úgyhogy majd még valamit ügyeskedni kell rajta.

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.07.28. Szombat

Tegnap és ma játszottam az önindítóval.
Valami kontakthiba volt, ami miatt nem kapott a behúzómágnes testet. Szétszedés, és összerakás után ez a baj megjavult. Közben beraktam az új bronzkeféket, amiket a múltkor elfelejtettem kicserélni.
Ezután kezdődött a móka, mert próbálgattam akksiról, hogy jól működik-e az önindító. Egyszer jó volt, egyszer nem, próbáltam más, tuti jó mágnessel is, meg minden létező variációban, de nem voltam megelégedve vele. Éjszaka feltöltöttem az akksit, és ma reggel már mindne okés volt.
Fel is szereltem, eddig mindig indított.

Tegnap cseréltem hardyt is bal oldalon, mert már eléggé lötyögős volt az előző.


A rádióm úgy néz ki meghalt, bár most annyira nem is hiányzik.


A kormányösszekötő rudak gömbfejein lévő anyákat kicseréltem új önzáróra, mert amikor műszakira készültem, nem volt itthon 1,25ös emelkedésű 12mm-es önzáró, ezért a régiekkel raktuk össze porvédőgumi csere után.
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.07.25. Csütörtök

Mostanában rosszalkodott az ajtónyitás, ezért fogtam a szatyor központizár motort és elkezdtem játszadozni. Adag szívás után sikerül megoldani a gondot.

A garázsba nem tudtam bejönni, így csak kicsit alábújtam a kisautónak, megnéztem az önindító kábelját, de az rendesen a helyén volt. Majd nemsokára alánézek tisztességesen aknából, mert valószínű, hogy valami testelési bibi lesz a dologban.

Ezen kivül a hátsó futóműben valami nyikorog rosszabb úton...ez is aknás dolog.
Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2007.07.23. Hétfő

Valamikor a múlt héten (vagy talán még azelőtt?) felraktam a májusban vásárolt bis lökhárítókat. A hátsóba még kell vennem tolató lámpákat, vagy valamit ki kell találni, mert ami a gyári lökösömben volt, azok kicsit szélesebbek, mint az átlag lámpa. Ezt a lököst megfaragni meg nem nagyon van kedvem egyelőre.
Elől annyi volt a probléma, hogy a 2 nagy reflektor a gyári lökhárító kereszt merevítőjéhez van rögzítve. A keresztmerevítőt kis szenvedés árán (vágás a hosszából, fúrás, hajlítás, fúrás) átoperáltam az új lökösbe, és már kész is.

Egyik nap szétszedtem a rossz generátorom, majd megpucoltam, azóta várja sorsát. Leginkább vmi műszeres vizsgálatot.

Volt porszívózás, meg autómosás, ami eléggé elhúzódott. A tali plakátot a Zvolenben ajándékcsomagban kapott ragasztószalaggal raktam ki, mely szalag tök jól ráragadt az üvegre, nem is volt türelmem teljesen levakarni. Közben a szomszéd megjegyezte, hogy ennyi idő alatt ő még a mondeoját is lemossa. Válaszom: mert az igénytelen autó, azt 5perc alatt is le lehet mosni. :)

Csütörtökön segítettem Áronnak a váltócserében, majd összepakoltunk és elindultunk Velencébe. Kisbér előtt töltés hiány miatt Áronnak lemerült az akksija, ezért akksicserét követően mentünk tovább. A tesconál találkoztunk a többi szervező emberrel, majd a hétvégi kaja és pia adag vásárlása után mentünk a kempingbe. Az út során 3 szor kellett betolnia Áronnak és Árpinak valami titkos hiba miatt, bezzeg a kempingben, amikor csak úgy megpróbáltam, hogy indul-e, egyből jó lett.
A pénteken végig munkálkodtam, közben Áron a kocsim segítségével megcsinálta a generátorát.
Szombaton a vonulás közben egyszer hallottam vmi csavar zörgést, átfutott az agyamon, hogy esetleg a hardyból hagytam-e el. Pár km után bebizonysodott a gyanúm: jobb oldali menesztőből 3 csavar eltűnt, vagy törött, 1 pedig elgörbült, amit nem tudtam a helyszínen kiszedni belőle, ezért gyors menesztő cserével oldottam meg a problémát. Gyorsan belecsavartam 3 csavart, majd folytattam az utat. Bár nem értem hogy történ az eset, voltak bent rugós alátétek is, valamint 10.9-es keménységű csavarokat használtam. Köszönet annak, aki segítő szándékkal ki állt a vonulásból: Robi, Endre, Gyula (ha valakit kihagytam, attól bocsi, szerintem volt még egy ember)
Szerelés után megint nem indult a kocsi, csak kattant a csomagtartóban a relé.

Vasárnap reggel tankolást követően összeraktuk a Takyval az ügyességi verseny pályáját, majd kicsit árultam a Clubbos dolgokat. Szabad időmet kihasználva megcsináltam tisztességesen is a menesztő cserét, valamint visszacseréltem az akksit Áronnal.


Fél3-3 körül indulhattunk hazafelé, közben kiraktuk Árpit Kincsesbányán, majd fürödtünk egyet az ottani víztározó tóban.
Fél6-ra értünk haza, probléma mentesen, bár a 81-esen elég sok kamikazee ingázó külföldi vendégmunkás volt.

Köszönet mindazoknak, akik eljöttek a találkozóra.
Még nagyobb köszönet a szervező társaknak, főként Gabe, Nyuszy, Ricsi triónak a sok -sok munkáért.
Köszönet azoknak, akik nem voltak szervezők, de sokat segítettek a hétvégén: Takyné, Ricsi Gabija, Hollo, Csanakné, Szilvi, azokató +akit kifelejtettem :)

Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.07.12. Csütörtök

Tegnap meg ma beoperáltam az áprilisban vett automata biztonsági öveket. Ülés miatt majd még kell variálni, de csatolható, oldható. Kicsit lusta is, mint a többi, dehát ez van.
Dömi @ . Fiat 126 . 1 komment

2007.07.09. Hétfő

Hétvégi beszámoló:
Pénteken reggel visszatettem az alufelniket, majd meghúztam a jobb hátsó lengéscsillapító csavarját, valamint állítottam a bal első kerék csapágyán.
Futóműves állított a kerékösszetartáson, majd még  vásároltam ezt-azt.
A napot az ülések, a kormány, a kipufogó visszacserélésével folytattam. Negyed 6kor végeztem, pont akkor értek hozzánk Serman Nikiék Celldömölkről. Gyorsan összepakoltam az útra való szerszámokat, meg a saját cuccaimat is, és indultunk N. Petyáékat sürgetni. Menetközben kinyílt a motortér tetőm, Petyáéknál kicseréltem a zárat (vizsga előtt este kiugrott, ami bent volt, másikat meg délután adott Endre)
Végül fél 8-kor indultunk el Komárom felé. A motortér tető megint kinyílt, ezért kitámasztva mentem Zvolenig.
Komáromban beírtam a GPS-be, hogy Zvolen, autópálya mentes útvonalon. A szerkezet kis mellékutakon, falvakon át küldött minket, de az út minőségére nem lehet panaszunk. Menet közben 1-2 rosszabb útszakaszon pislákolt a töltésjelző lámpa, meg egy idő után magas fordulaton is. Fél 11 körül értünk oda. Szombaton jó volt a felvonulás, bár túl gyorsan mentünk :) Kint a réten repülni akartam, de 6 ember reptetése 1,5 órán át tartott, majd bedöglött az egyik gép. Ekkor  döntöttem úgy, hogy visszaváltom a jegyemet. Ezután Istvánékkal és Petyáékkal elmentünk pizzázni, meg meglestük a várat. Este iszogatás a bandával, majd alvás :) Vasárnap vettem egy-két szuvenírt a boltban, majd fél 11 körül indultunk haza. Menetközben nem volt semmi probléma, ugyan azon hegyes-völgyes kanyargós útvonalon mentünk, mint odafelé.
Fél 3 körül értünk haza.

Ügyes volt a kisautó, bár Győrben a búcsúzás után nem indult újra. Néha csinál ilyet, hogy csak kattanik az indítás reléje a csomagtartóban aztán annyi.
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.07.06. Péntek

Fél 3-kor mentem a kocsimért. Sikeres műszaki vizsgát tett.
Igaz, hogy a tegnapi átnézésen, illetve félig levizsgázáson (ez a vizsgahely már előző nap odarendeli a kocsikat, és ami lehetséges, azt átvizsgálja rajtuk, így több autót tud levizsgáztatni egy napon) a jobb hátsó lengéscsillapító nem felelt meg, de valószínűleg csak azért, mert amikor meghúztam az alsó anyáját, még nem volt rendesen a helyén. Már csak azért is gyanús ez, mert a bal oldalon két anya is ráfért a menetre, itt meg csak egy. De azt mondták, hogy no problem, de majd csináljam meg. Meg is fogom.

Haza érve gyorsan visszacsereberéltük az ajtókat, majd neki álltam generátort cserélni. Volt egy kicsi szívás: a felső kettő és az alsó kettő tőcsavarok között van egy kis fémbetét, ami segít meghatározni a generátor helyét (nem mintha a 4 csavar nem adná meg eléggé). Nah az a 2 kicsi fémbetét benne volt az én blokkomba és a Csanak féle generátorban is. Nagy nehezen kiküzdöttem, aztán felhelyeztem a helyére. Volt egy kis alkalmi munka 6-11 ig, utána még kicseréltem a lámpaburákat, meg felraktam a +2 refrektort. Holnap folyt. köv.

Dömi @ . Fiat 126 . 4 komment

2007.07.04. Szerda

06.30 (szombat) - 07.04. (szerda)
Szombaton még mentem egy kört a veszprémi autósboltokban 1-2 alkatrész ügyében. Közben elment a töltésem. Nagy nehezen belegóztam az összes cuccomat a kocsiba (koleszból hazaköltözés rulez), majd töltés nélkül haza jöttem Győrbe.

Délután el4 körül kezdtem szétszedni az autó belsejét: kivettem az üléseket, szétbontottam a zenedobozt, kicseréltem a kormányt, a hátsó 3 ablakot, megszüntettem kb 5 méter felesleges kábelt :) . Este 10 körül még felbakoltam az autót, előkészülve ezzel a másnapi programhoz.

Vasárnap 9 körül kezdtem a bal első kerékcsapágy cseréjével majd a 4 db fékdob és 4 pár fékpofa eltávolításával folytattam a napot. A lengőkarokról eltávolítottam a fékcsöveket, a kézifék bowdenjét, a spirálrugókat, lekötöttem a lengéscsillapítókat, meg ha már ott jártam, eltávolítottam a "hóembereket" is.
5 órakor minitalit tartottunk a tesconál. Gondoltunk kirándulunk egyet Győr - Ravazd - Tényő - Méndőcsanak (dobos pizzéria) útvonalon. Sajnos útközben egy kanyarnál tisztázatlan körülmények között Szabolcs kocsija letért az útról, és fejtetőn landolt. Szerencsére kis horzsolásoktól eltekintve nem esett bajuk a bent lévőknek. Sokorópátkáról hamar sikerült keríteni egy traktorost (aki szerint "nem ez az első eset" :) ) aki kiszedte az árokból az autót. Igaz először a tetején akarta kihúzni, de talán azt nem kellett volna. Az autó önerőből ment haza. Ezután kis pizzázás után Nándy, Endre és én a garázsunkban folytattuk a programot. Evés közben irányítottak, hogyan szedjem szét az első futóművet. 11 körül távoztak, utána - a szomszédokra való tekintettel - már nem csináltam semmit.

Hétfőn 9 órakor a lengőkarok lecsiszolásával kezdtem, amivel egészen délig eljátszottam. Délután útra keltem venni még 2 db szilentet a laprugóba, mert a veszprémi boltban rossz méretűt adtak. Voltam Nándynál is. Présének segítségével kicserélte a csapszeg és laprugó szilenteket. Ezután vettem alvázvédőt, mellyel hazaérve lekezeltem a lengőkarokat.
Kenegetés után a lengőkarszilentek cseréje következett, majd levakartam a fékcsövek láthatórészeiről az alvázvédőt, valamint éjfél körül rögzítettem a hátsó fékcső T-eloszót.

Kedd reggel egy laprugó cserével kezdtem, majd az első futómű visszaépítésével folytattam a napi teendőket. Kicseréltem a lengéscsillapító gumikarikáit is.
Hátsó lengőkar összerakásakor derült ki, hogy rossz hajlékony fékcsővet kaptam. Áron elment venni másikat. Ezután összeállt a hátsó felfüggesztés.
Folytattuk a kormányösszekötő rudak gömbcsuklóinak porvédő gumijainak és a segédirányítókar cseréjével a szórakozást. Az egyik gömbcsukló cserés lett, amíg Áron ismételt beszerző körúton volt, kicseréltem a kipufogómat egy gyárira. Visszaérkezése után befejeztük a futómű összerakását. Amíg én lámpaburákat cseréltem, valamint dudát kötöttem be, húgom segítségével Áron légtelenítette a fékrendszert. 9 óra körül ismét a kerekein állt az autó.
Ekkor indultam el kalAndorhoz a város túloldalára, hogy kicseréljük a sárgapókja ajtajait az én autóméival. Az akkumáltorom egészen a közeli tescoig bírta erővel a töltésmentességet (előtte már hazajöttem vele Veszprémből). Telefonáltam Áronnak, hogy akkor legyenszíves akksi cserére oda fáradni. Közben kicseréltem a gyújtáskábelemet egy másikra, mert áthúzott a bentlévő. Akksicsere után Áron kocsija tolásra sem indult, de egy golfos csávó segítségének hála beröffent.
Ma esti adásunk még nem ér véget, mert kiderült, hogy a hely, ahol az Andorkocsi tárolva van, be van zárva. A kulcsa meg nem volt a "szokott helyen". Itt kezdett érdekes lenni a történet, mert elvileg szerda reggel 8-ra kellett volna vinnem az autót a műszaki állomásra. Andorral megbeszéltem, hogy reggel 7re oda megyek, és az ottani emberrel meg lesz beszélve, hogy én ajtót cseréltek.
Éjjel még játszottam a kontakthibákkal a hátsó lámpatesteknél, betettem a kárpitokat, raktam gombot a lógó indító vezetékekre. Jah és kiugrott a reaktortér tető zárja is. Betettem egy új feszültség szabályzót, aminek köszönhetően lett töltésem. Fél 3 körül úgy éreztem, hogy elég lesz.
Reggel átmentem a város túlvégére az Andor kocsijához, ahol kiderült, hogy azokban nincs ablak, és emelőszerkezet. Annyira sok kedvem nem volt 2-3 órát azzal tölteni, hogy az én ajtómból kivarázsoljam, majd a másikba meg be ezeket a cuccokat. Kínomban felhívtam Csanakot, hogy a mozgóalkatrész bázisukról nem kaphatnék-e kölcsönbe ajtót. Sajna annak rossz a bal fele.
Más megoldás híján kénytelen voltam Áron kocsijáról leszedni az ajtóit, majd Csanak segítségével az enyémre feltenni. Ekkora a töltésem már megint más utakon járt. Csanak hozott egy hátsó ülést, majd varázsoltam jobb oldalsó indexet, és már mentem is a vizsga helyre. Ha minden jól megy délutánra már friss műszaki vizsgával fog rendelkezni az autó.

Este Endre segítségével kibontottuk Csanak mozgóalkatrész bázisából a generátort, mely ideiglenesen fog az enyémben működni.

Röviden ennyi az elmúlt pár nap. Sikeres vizsga esetén lesz megint egy sűrű napom, majd irány Zvolen! folyt. köv!

Köszönet a segítségért:
Áronnak
Fanni húgomnak (légtelenítés)
Nóri nővéremnek (ajtó leszedés)
Nándynak (préselés)
Endrének (generátor kiszedés)
Apumnak (lengőkatszilentezés)
Csanaknak (ajtó felrakás, kölcsön ülés, kölcsön generátor)
Zozyknak (remélem jótaludtál :)
Dömi @ . Fiat 126 . 8 fotó . 8 komment

2007.06.29. Péntek

Ma voltam a kisautóért.
Szépen meg lett csinálva, ahol szükséges volt.

Töltés vadászás képpen kicseréltem a szénkeféket. El is volt törve az egyik, de az új berakása után sem lett jobb a szituáció.
Eljöttem vele Veszprémig, majd itt az Áron kocsijából áttettem a tuti jó feszültségszabályzót az én autómba. Lett töltésem. Az érdekesebb viszont az, hogy az én elvileg rossz szabályzómat Áron kocsijába szerelve, neki is volt töltése :)

Ezután következett a veszprémi minitali.Egész sokan voltunk. Jártunk Balatonalmádiban, ahol párunknak egy murvás parkolóban megcsúszott a kocsija. Egy bácsi 10 méterről távcsővel figyelt minket, majd közölte, hogy nem jó ez így, mert beszáll az ablakán a por.
Végül a strandon megtaláltuk a "csúszás veszély" táblát...de nem tudom miért oda rakták :)

Volt kis kontakthiba is a lámpák körül, most így néz ki, hogy jó.
Dömi @ . Fiat 126 . 4 komment

2007.06.22. Péntek

Ma vittem Lajoshoz az autómat. Előtte lemosattam az alvázat, meg akkor már kívülről is. Utánna kicsit rángatott, amíg nem igazítottam meg a gyújtás kábelt. Kicsit sok víz került a motortérbe, valószínűleg ennek következtében elment a töltésem vadászni. Kábeleket megnéztem, nincs velük látszólagos gond. Valakinek valami ötlet? (elmentem Várpalotáig sietős tempóba, addigra csak kiszáradt a víz belőle.)

Ui: Lajos udvarában sok ismerős autó áll. :)
Dömi @ . Fiat 126 . 3 komment

2007.06.20. Szerda

Vasárnap Vezsprém felé tartva elkezdta az autó a "bizonyos fordulaton rángatok" nevű játékot. Gondoltam, hogy kondenzátor, de nem álltam meg kicserélni, elmegy az Veszprémig. Eplény és Gyulafirátót között Áronnal játszottuk a szokásos játékunkat: 2 polski sorban előzi az autókat. A baj csak az volt, hogy 80-90nél 4esben rángatott az autó, szóvel 3asban kellett húzatni, hogy menjen. Bár elég gyanús volt, mert ha falvakban 50nel mentem 4esben, gázadásra nem reagált az autó, ha visszaváltottam 3-omba, akkor ment. De ha 3asba mentem sokáig 50-nel, akkor csak váltás után gyorsított. Az egyik ilyen hosszabb szikra kimaradás után volt egy nagy durranás, meg kicsik amúgy is folyamatossan. Mögöttem jött egy német a bmw-jével, a nagy durrnál hirtelen lelassított, lehúzódott és 20-30 méter követési távolságot tartott :) Áron a bmw mögül látta a szép dupla lángcsóvát :) Veszprémben egy pirosnál állva pörgettem a motort, hogy ne fulladjon le, persze közben durrog össze vissza, előttem meg a sportmotorról hátranéztek mind a ketten hogy mi bajom van :) Zöldnél ki is lőtt... biztos azt hitte, gyorsulni akarok.
Másnap megnéztem a hibát: a megszakító és a trafó közötti kábel ráért a kipufogóra, leolvadt a szigetelése egy helyen , testelt és emiatt nem volt mindig szikra :) Lehet ki kéne cserénem egy rövidebb kábelre :)
Siker után elmentünk Káptalanfüredre meglesni a nyaralót, majd kis kerülővel Mikihez mentünk szórakoztatni generátor csere közben. Egyszer csinált olyat az autó, hogy nem indított az önindító, de utánna soha többet. Saru nincs leesve.
Próbáltam beállítani a rektortető zsanérjait is, hogy könnyebben járjon le és fel az ajtó...de nem jött össze.
Dömi @ . Fiat 126 . 14 fotó . 8 komment

2007.06.11. Hétfő

Tegnap Áron elhozta nekem Győrből a örökönindítót. (köszi)
Ma kicseréltem a behúzó mágnesét, és lőn siker. Működik, ahogy kell. Ezután jól felemeltem a kocsi jobb oldalát, majd kicseréltem a fennt lévő -időközben teljesen tönkre ment- önindítóval.

Most meg eszembe jutott, hogy vettem bronzkeféket is, hogy akkor már kicserélem azt is, de elfelejtettem. Hát majd máskor...remélem jó sokára.


Jah még az előzőből kimaradt az is, hogy kicseréltük a szélvédőmet Áronnal a múlt hétvégén. Előzőt megette kicsit egy elgyengült ablaktörlő lapát. Kezdeti figyelmetlenség.
Meg az volt a gyanúm, hogy a szélvédő szélén át kerül víz a lábamhoz, hogyha esőbe utazok.(a kormánykapcsoló kábelkötegének lyukjánál). Amúgy ott jön a levegő is, bár azt nem bánom. Vki valami tipp, hogy hogy kerülhet oda víz? (csomagtartóm dugig van, úgyhogy kizártnak tartom, hogy előlről, azon át jut oda. Vagy van egy víz levezető lyuk az ablak keret bal alsó sarkában, ami elvileg gyárilag egy csővel ki van vezetve a kasztniból. Ez lehet a gond?
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2007.06.08. Péntek

Ismét összefoglaló következik.
Múlt pénteken hazafelé beugrottam Báles -Micci- Tamáshoz,  vittem tőle Zozyknak laprugót, meg vettem magamnak egy tartalék trafót.
Szombaton elkezdett az önindítóm olyat játszani, hogy nem hagyja abba az indítást. Le is szereltem, majd akksiról kipróbálva kiderült, hogy szerencsére az önindító a hibás, nem a kocsim elektronikája. :)
Amíg javítás alatt van, felraktam egy másikat, de az meg eléggé halálán van. Ha teker, akkor is csak gyengén. Sebaj, legalább Áron edződik. :) Vettem egy behúzómágnest (meg akkor már bronzkeféket is), csak az a baj, hogy az önindító Győrben van, én és a mágnes pedig Veszprémben :)

Időközben szépen lassan minden alkatrész megjött, amit ki kell cserélni a műszakihoz. Ez így leírva nagyon egyszerűen hangzik, de nem volt az. Pl. első gumiütköző bak 2 hét alatt sem jött meg többszöri rendelésre sem, másik boltban 1 nap alatt megjönne, egy harmadikban pedig készleten volt. De pl. első fékcsőbiztosító lemez sehol sincs, úgyhogy marad a ladáénak átalakítása.


Tehát akkor vettem: 4 db fékdob, 4 pár fékpofa, 4 db hajlékony fékcső, 4 db réz fékcső, 2-2 db fékcső biztosító lemez, 2-2 db gumi ütközőbak, 2 db hátsó spirálrúgó felé való gumi, 2*4 db gumikarika a lengéscsillapítókhoz, 6 db gumikupak a kormányösszekötőrudakhoz, első lengőkarszilentek, csapszegszilentek, segédirányítókar

Szerdán elvittem a fékdobokat egy fényezőhöz, hogy adjunk már neki valami színt, de ő mondta hogy inkább menjek a közel porfestőüzembe, mert az jobb lesz.
Onnan homokszóróhoz küldtek, hogy kicsit érdesítessem meg a festendő felületet, meg a raktározás alatt keletkezett rozsdát szedessem le. A homokszórós egy motormániás öreg, eléggé be van lassulva. :) Van kb. 3-4 felújított motorja, valamelyik veterán vizsgás is.
Csütörtökön mentem értük 2-re, persze még hozzá se nyúlt. 3-kor már kész voltak, csak az ember nem volt sehol. Egy lakatosnál volt éppen, motorsárvédőt hegesztett :)
Visszavittem a cuccot a szinterezőkhöz,  péntekre kész is lett. Szép.

Röviden ennyi :)

Dömi @ . Fiat 126 . 2 fotó . 8 komment

2007.05.29. Kedd

Feszültségszabályzó csere megoldotta a problémát.
Csanak azt mondja, hogy lehet az nem tett neki jót, hogy múlt héten rossz gerjesztódiódával mentem vele haza.
Ennyi.
:)
Dömi @ . Fiat 126 . 4 komment

2007.05.28. Hétfő

Érdemes arra az eseményre bejegyzést pazarolni, hogy Veszprém felé jövet eltűnt a töltésem, majd lemerült az akksim a tompított fényszóró és a ablaktörlés miatt? Kicseréltük Áronnal az akksikat (persze esőben), majd egy ideig helyzetjelzővel mentem, majd anélkül. Sikerült idáig elérni.
Generátor című rémdrámám folytatódik.

Dömi @ . Fiat 126 . 4 komment

2007.05.25. Péntek

Reggel szétszedtem a generátort, majd felBICIKLIZTEM Csanakhoz, kifundálni, hogy melyik dijódák mentek tönkre. Akksi + próbalámpa + Nándy telefonos segítségével kiderült, hogy a gerjesztők mentek ki. Ha már ott voltam segítettem neki összerakni az aktuális munkadarabját.
Délutánra Csanak tudott hozni diódáákat.
Miután apum hazaért meg is csináltuk a cserét, jó undorító meló.
Generátor összerakása után kiderült, hogy nem hiába küzdöttünk, lett töltés.
Holnap kell keresnem egy helyet, ahol adnak zöldkártyát és akkor boldogság van. :)

Köszönöm a segítséget Csanaknak, Nándynak meg Apumnak!
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2007.05.23. Szerda

Pár hetes beszámoló:
Valamikor május első hetén beraktam Csanaktól kapott söntkábelt, ugyanúgy nagyokat szikrázik a mex-nél, de legalább ezt csinátla eddig is.
Újra eltörött a kipufogó belső tartója, úgylátszik kicsit feszült.
Pénteken volt minitali Veszprémben. Közben hirtelen megállt az autóm. Nem jutott a trafóra áram. Persze az eső is elkezdett esni. Hiba okát megtaláltuk a indításgátlóban. Valószínűleg folyamatosan ment tönkre, ennek következtében más áramerősség jutott a trafóra mint kellene. Ideiglenes megoldásnak kiiktatta Áron az egész sz*rt, és mentünk tovább.
Azt a hétvégét Lengyelországban töltöttem, sajnos csak egy kisebb boltba sikerült betérni, bontóba nem. Azért 1-2 dolgot hoztam, a teljesség igénye nélkül.
De a lengyel autópálya szerűségek elég vicces teremtmények.
2szer 2 sáv +fél leálló, néhol 5méter széles fűvel, néhol szalagkorláttal elválasztva. Autópálya tábla nincs kint, néhol van autóútnak nyílvánítva. Ehez képest a belsősávban mindenki 140-nel közlekedik, szélsőbe meg 80-90-es szüttyögés. Az út minősége egész normális, de néhol vannak vízlefolyók, 5cm-rel a lejebb az út síkjától. Ez idáig még rendben is volna.
DE: szintbeli kereszteződésekkel van tarkítva a monoton útvonal. Ergo ki van rakva a kereszteződés tábla. Jobbról várakoznak az autók, hogy mikor sorolhatnak be a mi irányunkba, vagy keresztezhetik az utunkat. Ha nálunk át tudnak menni, akkor beállnak 2*2 sáv közé arra az 5méteres területre és várnak hogy ott átmehessenek. Ősszel ezen az úton apum egyszer csak meglátta, hogy megy keresztbe egy traktor, ami nem lett volna gáz, de amikor megállt középen, az ekéje belógott a belső sávba. Izgi volt 140-nel közeledni egy eke felé :)
Néhol jelzőlámpás kereszteződés van, akkor mindenki megáll, majd zöldnél gyorsul 140ig, majd 5km múlva megint pirosat kap, stop, zöld, 140km/h.
Bazi izgi, egyszer próbáljátok ki :) )
Május második hetének végén megcsináltuk apummal a kipufogót. Rá egy hétre kb trafót kellett cserélnem, mert bemondta az unalmast az akkori.
Voltam előműszakin is Nándy munkahelyén: első fékek nem túl jók, jobb hátsó lengés csillapító, valamint a kormánymű gumibetétjei, és szilentjei. Meg még 1-2 dolog van amit meg kell csináltatni (lakatos munka, fényezési)

Az izgi a része a dolgoknak az elmúlt vasárnap kezdődtek. Gyulafirátót előtt égett szagot éreztem, meg elkezdett világítani a töltésvisszajelző lampion. Öröm et bodottá. Megállok, már vártam, hogy jó akkor égünk. Szerencsére odáig nem fajultak a dolgok. Eltörött a töltéskábel szemessaruja a generátornál, a kábel meg szépen letestelt. Szigetelőszalaggal betekertem és eljöttem Veszprémig.

Ma volt időm ránézni. Kicseréltem a sarut, de töltés továbbra sincs. Nem a kábel  a rossz (ugyanúgy nincs töltés akksinál és generátornál sem), nem a szénkefe (vezet), nem a fesszab (Áronéval sem müködik az enyém, és az enyémmel is működik az övé), hanem valószínűleg a diódahíd. Ezt most valahogy nincs kedvem parkolóban cserélni, úgyhogy holnap hazamegyek Győrbe, lámpa nélkül, aztán majd ott egyszer kezelésbe veszem a dolgokat.
Buszos Petya tudnál segíteni? :)
Dömi @ . Fiat 126 . 1 komment

2007.05.02. Szerda

Múlt héten vettem Brisk gyertyákat, meg NGK-t is, meg bakony művek-es kondit. Egyenlőre megy az autó. Hétfőn Nándy, és 126fan társaságában életre kelt Csanak BIS-e. 1-es henger gyertyája monta be az unalmast. Ezután autóztunk egyet a városban. Vagyis megszámoltuk a körforgalmakat, persze mindegyikben mentünk 2 kört, megvizsgálva, hogy biztosan kör-e? Ezután elmentünk tescoba és kielemeztük a autós sorokat, meg a DVD lejátszó kínálatot ("ez jobb, ez nehezebb, ebben több az anyag" by Csanak :) ).
Valamikor kicseréltem a kormánykapocslót is. Tavaly januárban ment tönkre a fényváltóm. A kormány miatt kicsit alakítgatni kell, nem is lett még teljesen jó, de egyenlőre elviselhető. Votl egy kis mex állítás is, mert nem indult pöc-re az autó. Kedden veszprém felé tartva, elég jól sikerült normálisan jönnöm (értsd: nem padlógázon). Gyulafirátót előtti lejtőkön azért csak odaléptem neki, utánna el kezdett egyhengerezni az autó. 1-es henger gyertyájának vége összeolvadt...égett. Yes brisk. yes! Élt 1 hetet. Azt hiszem Csanak BIS-szel rokon lélek ez a ribi, mert most együtt megy tönkre a gyertyájuk, multkori minitalin meg egyszerre nem működött jobb hátsó féklámpájuk. Jah úgy látszik a mútkori kipuff helyre hozatalnál úgy sikerült a tartó vasat visszahegeszteni, hogy feszüljön a téma. El is törött, ha jól vettem észre.

Jah és Csanaknak köszi a sönt-kábelt. Hamarossan beteszem a helyére, aztán meglátjuk hogy mi az ábra.Legyen igazatok!
Dömi @ . Fiat 126 . 1 komment

2007.04.23. Hétfő

Huu ma volt izgalom :)
Ezen a héten lesz az AKÓ, a Pannon Egyetem 3 napos rendezvénye, melyre készült egy kispolski, mint reklámozó autó. Azzal lesz a rektor a program kezdetekor oda szállítva. (Tavaly Trabanttal volt).
Kitalálták, hogy a rendezvény népszerűsítésért a rektort elszállítjuk 2 egyetemi épület közöttvisszük órát tartani. Elől ment Áron, szirénázgatott, középen a AKÓs kocsi a rekivel, hátul meg én. Mindegyik autóba fekete öltönyös emberkék (mintha biztonsági örök lennénk).
A izgi része ott kezdődött, hogy az autóm nem akart elindulni. Toltuk, semmi. Cseréltem kondit (öltönyben, nyakkendőmet egy csaj fogta fel, hogy ne lógjon bele a témába :) ). Így sem indult, pedig előtte és utánan is volt szikra. Majd egyszer csak beröffent, és azóta indul. Mire beindult Áron meg a másik autó már a egyetem előtt volt, várták a rektort. Szóval sietnem kellett, amit meg is tettem, kb 1km-es út alatt 3-szor "állat"-oztak le. :) . Az út vége erősen lejtős, S kanyarral és egy elsőbbségadás kötelező táblával fűszerezve. Ki van téve egy 30-as sebesség korlázó tábla, én a biztonség kedvéért mentem 80-nal. Az utolsó 30 méter (ahol meg kell állni) másfajta aszfaltozású, jól felhuplisodva. Fékezek a szokásos intenzitással, kerek csúsznak(aszfalt anyaga, és huplissága miatt), kocsi keresztbe áll... de azért sikerült elég hamar megfogni. Utas csajnak nem tetszett a szituáció, nem tudom miért. Mostmár azt is tudom, hogy az nem csak vizessen csúszik, és lassan kell menni. Jah és "Dömi egyszer felborulsz a picsába..."
Miután egyben odaértünk, rektort elszállítottuk, nem kis feltűnést keltve.

Délután mentem az autóval, elkezdte a kondenzátoros problémáját... sajnos a nálam lévő 6 kondi mindegyike rossz már, de szerencsére Áronnál volt még egy, ami gyárinak tűnik.
Kivetem a gyújtáselosztót, és úgy tettem be, hogy a kondi könyebben lehessen szerelni.

Holnap vezsek új gyertyákat, azt hiszem Iskra lesz a mai nyertes. Ugyanis gyanúsan a Denso gyertyák betétele óta eszi a kondikat. Meg becserélek pár kondit is.
Dömi @ . Fiat 126 . 9 komment

2007.04.21. Szombat

Tegnap leszedtem a kipufogót. Az egyik tartóvasa el volt törve, valósznű ezért lazultak ki a csavarok, meg ezért repedt majdnem körbe. Apuval meghegesztettük. Ma felraktam, remélem jó lesz.

Megnézegettem még a megszaktót, nem feküdt fel teljesen a kalapács az üllőre.
Az egyik egri talis képen megláttam, hogy nem ég az egyik tomptott fényszóróm. Megkérdeztem Zozykot, hogy hazafelé égett-e? Azt mondta nem. Nézegetve a dolgokat, néha elég furcsa volt. Valamikor világított, valamikor helyzetjelző helyett...meg ilyenek. Akksi és vezetékek segítségével megnéztem a 2 benttlévő, a izzókészletes, meg a pincébe talált még kb3 izzót. Sikerült 2 db jót kiválasztani (többi kuka). ugyhogy most minden világít ahogy kell.

Kezembe került a multiméter, úgyhogy elkezdtem ampert vadászni.
Kiderült, hogy a erősítő szívja az akksit. 0,4 Ampert fogyaszt, ami szerintem 2 nap alatt már le tudja annyira szívni az akksit, hogy a riasztó ne engedjen indítani.
Majd egyszer kiderül...hogy miért...addig marad erőstő bizti kiszedés.(közeljövőben amúgy is ki kéne szedni a zenedobozt.)
Dömi @ . Fiat 126 . 4 komment

2007.04.17. Kedd

Akkor most megpróbálom leírni a hétvégét:

Csütörtök: Veszprémből hazafelé néha rángat az autó, végén nem pörög fel a motor alapjáratról. Otthon kondi csere. Minden OK.

Péntek: Reggel nem indul a kocsi. Zozyk hozzányúl a gyertyakábelhez. Kocsi pöc-röff. Zozyknak ventilátorház szerelés. Jó lett.

Fél 1kor indulás Egerbe, útközben 1-2 szer megállás, gyertyakábel visszarakás, Zozyk ventiház csavarozás. Budapesten kétszer kondi csere. Többiektől 30-40perces lemaradás. M3-ason 110es utazó (az órám lefelé csalJ . Többiek utolérése.

Este Pallagi Norbinak féltengely csere. Alkar összekaszabolása szerelés közben. Fél 4 körül lefekvés.

Szombati napot már leírták mások, nap vége felé hülyéskedett kicsit a kocsi, de amúgy minden ok. Este hőforrás, és részegedés.

Vasárnap fél 10 felé másnaposan indulás haza. M3-ason kondi csere, majd mex reszelés, majd meg csere. Budapesten kétszer kondi csere. M1-esen egyszer mex reszelés, majd Biatorbágy és Bicske között Zozyk ventilátora darabokra hullott.(Panda 30 Rulez!) Elmentem Tatabányára másik ventilátorért (köszi Ughy Ákos). Közben kipufogóm nagyon hangos lett, és bizonyos fordulaton nagyon berezonált az egész autó, meg csörgött is néha, meg elment az ereje néha. Elhagytam a belső kipufogó könyök belső két csavarját, meg a külső is már laza volt. Zozykékhoz visszatérve pótoltam a csavarokat, ahogy tudtam. (ugye oda spec, egyik oldalon vágott fejű csavar kellene). Állítottam gyújtást. A rezonálás okát keresve észrevettem, hogy a hardy csavarok elég lazák, meg a hardyk is már halálukon vannak. Jah és észrevettem hogy el van repedve a kipufogó dobom. Közben szeretem egy kis égési sérülést a csuklómra.

Közben Zozyk is kész lett, tovább indultunk. Első kúton kézmosás, másodikon Zozyk olajat töltött a motorba, harmadikon vett egy flakon olajat. Utána már gond nélkül haladtunk hazáig.

Otthon, amikor az akksi sarut levettem, (mert valami szívja az akksit) észrevettem hogy forró az egész, meg a saruja is. Érdekes…

> >

Amúgy a találkozó nagyon jó volt leszámítva az oda és a vissza utatJ

A szombati szavazáson a résztvevők a második legszebb autónak titulálták LiLit. Meglepődtem, mert ezzel az állítással vitatkoznék, de köszönöm szépen mindenkinek, aki hozzájárult ehhez. Igazából az előző tulaj munkáját ismertétek el, meg áttételesen az enyémet. (suli mellett dolgozva szereztem a pénzt a kocsira, meg jelenleg is úgy tartom fent). A kocsin nagyon sok hiba van, igyekszem minél előbb kijavíta(tt)ni azokat.

> >

Köszönöm még egyszer Bikádi Gábornak és segítőinek a szervezést, lebonyolítást. A véleményemet a hőforrásban már kifejtettem.

Köszönöm Taky-G.-nek a 2 db megszakítót, remélem beválnak, miután kiderítem az elektromos gubancot.

Köszönöm Zozyknak, hogy mindig megállt lefényképzeni, hogy éppen mit cserélekJ + a söröket

Köszönöm a Trabis srácnak, hogy haza hozott minket a hőforrásból + a dísz Jägeres dobozt.

Külön köszönet jár Kliment Lászlónak is, aki a Club-os sapkákat ajándékozta a Clubnak. Azokat a sapkákat kapták az emberek az oklevél és a bor mellé.

Dömi @ . Fiat 126 . 15 fotó . 6 komment

2007.04.06. Péntek

Reggel (10 óra) elmentem a startautóhoz vásárolgatni.
Kértem 2 db levegőszűrőt (Áronnak+ nekem), kérdezte a faszi hogy négyhengeresbe lesz? :) Mondom nem, 2db 2hengeresbe.

Pár boltot megjárva kaptam Denso fedőnevű gyertyákat, ugyanis Vadmacshoz hasonlóan alacsony fordulaton rángatott az autó, ezekkel a gyertyákkal már nem.

A délutánt ellenállás méréssel töltöttem, valamint készítettem kapcsolási rajzot a gyújtásomról. Majd lehet megcsinálom valami elektronikus formába is, vagy papiron szépre. Egyenlőre nem jöttem rá, hogy hol van konkrétan a bibi. A sokat emlegetett ellenállás huzal 0,6 Ohm
ellenállású, ergo nem ellenálláshuzal :) Az gáz? De azt hiszem Nándyt, alias autóvillamossági szakembert is bevonom a mókába.
Folyt. köv.
Dömi @ . Fiat 126 . 1 komment

2007.04.05. Csütörtök

Kicseréltem az olajteknős tömítését, majd a megszakítót is( :) ), mert már kezdett rángatni az autó. Összeraktam, gyujtás állítottam, majd indítanék, de nem indul az autó. Szikra van, benzin van. Végül apum a Accent-tal behúzott, utánna többször is próbáltam, és mindig pöcc-re indult. Amúgy ez most valami másfajta meym sárga-kék csomagulású, meg az ülló érintkező része sokkal nagyobb. Igaz egy kicsit alakítani is kellett rajta, mert kicsi volt a csavarlyukja.
Közben jött Jocó, meghúztam a kocsiján a váltóösszekötőt, mostmár nem dobálja ki a sebességeket.

Holnap talán eljutok odáig, hogy megtalálom azt a valamit, ami miatt az aksi saru és trafó között olyan hatalmas ellenállás van.
Valamint remélem, hogy csak a cserélt tömítés miatt folyt az olaj, és nem a főtengyely szimerring miatt.
Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2007.04.04. Szerda

Mostanában történt: (csak lusta voltam írni :) )
1-2szer lemerült az akksi, valami szívja, de olyan szintre le, hogy még gyújtást sincs...rákötök egy másik akksit, akkor már be lehet tolni. Úgyhogy rászoktam az akksi saru lekötésre, amíg nem tudom megnézni.
Talán egyszer tisztítottam mexet is, nem rángatott az autó...csak láttam hogy kezd elszenesedni. Eddig olyan 90 km/h-val tudtam haladni sík úton, de azt se olyan túl határozottan, most talán a 100 megy ugyanígy.

Észrevettem, hogy a kipufogó végére olaj kerül valahonnan, de egyenlőre csak kis mennyiségben. Elöszőr olajdekni tömítésre gyanakodtam, de lehet főtengely szimering adta meg magát, most várom hogy hol jelenik meg előbb az oil.

Kicseréltem a szelepfedelet is, mert már elég ócska volt. Ha már ott jártam ellenőriztem/ állítottam szelephézagot is.

Holnap folyt. köv.
Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2007.03.14. Szerda

Heti összefoglaló (péntek-szerda):
  • Megkaptam 126fantól a frankó gyújtáskábelét, be is tettem az autóba, tök jó. Kössz
  • Kicseréltem a jobbos váltó gumiharangot, mert már nagyon eresztette a nedvet, meg raktam egy kis olajat is a váltóba. Bal harang még tűrhető.
  • Kicseréltem a jobb első kerékcsapágyakat, sokkal kellemesebb müvelet mint a hátsó cseréje. Az új kerékagy anya pereme megsemisült biztosítás során, ezért a régit raktam vissza,
  • Állítottam az ablakokon is, hogy totálisan fel lehessen húzni őket, és ne nagyon susogjanak menet közben.
  • Visszaragasztottam a ajtóban levő hangszóró keretét is, egészen vasárnapig fennt volt, sikerült lerúgnom :)
  • Állítottam a fényszórókon, kicsit vakítottam eddig.
  • Vasárnap Veszprém felé haladva Veszprémvarsány előtt (ahol mútlkor is elkezdett hülyéskedni) elment a kocsi ereje, le is állt a motor. Leparkoltam, visszatettem a trafóról leesett gyújtáskábelt a helyére, majd robogtam tovább.
  • Ma nem akart indítani az önindító, úgyhogy kocsit toltam. Itthon alnéztam aknából: a levolt esve a csúszósaru a helyéről. Visszaügyeskedtem, és most működik.
  • Észre vettem 2 repedést a hardyn, úgyhogy kicseréltem! Az egyik csavar már nem is tartott semmit, nem sok idő kellhetett a témának, hogy megadja magát.

Körülbelül tömören-röviden enniy volt az elmúlt héten.

Ui: múltkor egyik veszprémi autósboltban olyan megszakítót akartak rámsózni,ami szerintem nem polskira való. Fordított nyílású mint a polskié, valamint a rugós füléét au alaplap 3. csavarjához kell kötni.
Valaki találkozott már ilyennel? belemegy egyáltalán a pókba? (akkor, ott nem volt kedvem próbálgatni). Az eladó szerint 1986-ban a gyújtáselosztót is megváltoztadták. Szerintetek érdemes visszannni megnézni a cuccot?

Kieg: éjszaka még eszembe jutott hogy vasárnap voltam Csanak Pityunál, adott egy biztonsági övet a zöld pókba (abban tönkre ment a csat). Jah meg szombaton Csanak tanácsára kifűrészeltem a motortartó izé középső gumijából egy picit, mert állítólag úgy jobban csillapít, csak azt nem mondták hogy a távtartót nem kell elfűrészelni :) Utánna furcsán csörömpölt valami menetközben. másnap Csanak 5méter hallgatás után rávágta hogy motortartó rugónál van valami,  majd adott egy használt, de normál hosszúságú távtartót. Köszi CSanak!
Dömi @ . Fiat 126 . 4 komment

2007.03.08. Csütörtök

Ma fededezzük fel Várpalotát és környékét nevű játékot játszottam :)
Várpalotára kellett mennem, hogy átvegyem 126fan (Endre) 126fan emblémáját :) Amíg vártam a csókát megigazitottam a km óra spirált, mert még mindig nem mért.

Palotáról elindultam Győrbe. Még a koleszban megnéztem, hogy merre kell menni, és felirtam a útba eső településeket: Tés, Szápár, Csetény, Dudar, Bakonyoszlop stb...

Várpalotán csak az egyik irányból volt kitáblázva, hogy merre kell Szápárra menni, még szerencse hogy hátra néztem, hogy mi van azon a bizonyos táblán. Már örültem, hogy megvan a helyes irány, erre szembe jött egy Y elágazás, persze nuku tábla, hogy mi merre? Elmentem balra: egy idő után kiderült, hogy nem nyert. Utánna még egyszer kértem a közönség segítségét, és így sikerült végre elhagyni Várpalotát.

Pár km után jött egy elágazás, TÁBLÁVAL: Tés vs Szápár. Egyre jobb - gondoltam. Elvileg Tésen belül kell Szápár felé kanyarni, úgyhogy mentem is arra. Tésen kérdezősködtem, közölték hogy menjek vissza a kereszteződésig, és a másik irány a nyerő.
Huuu az nagyon szép út volt, erdő közepén, sok visszafordítóval...stbstb (olyan Bakonybél feeling).

Elérkeztem egy kereszteződéshez: Balra Zirc, jobbra Mór, szemben pedig Szápár üdvözöl :) Zircre nem akartam menni , Mórra mégúgyse, gondoltam akkor Szápár a nyerő (térkép szerint azin beülül kell Csetény felé menni). Az utca embere tudomásomra hozta, hogy induljak el Zirc felé, az a jó irány.

Meg is lett Csetény, majd Dudar is...majd elsőre (!!!!!) Bakonyoszlop felé is eltaláltam (nem csoda, mert ki volt táblázva :) ) Aki vörös utat akar látni menjen oda, a bauxit cipelő teherautóknak hála ott lehet.

Utánna már nem volt semmi izgalom, leszámítva az esőt és, hogy Nyúlon elkezdett a lábamra csöpögni  a víz. Egyenlőre nem tudom hol jut be a csomgatérbe. Elölről nem nagyon jutna el a kábelköteg likjáig. Endre szerint valahol a zár felé csoroghat be. Majd meglássuk.

Szerencsére a megszakítóval nem volt problem.
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2007.03.05. Hétfő

Hétvégi összefoglaló:

Csütörtök délután feltetettem az új yokohamákat :) 6 bar-nál pukkant, izgult a műhely itt is :) Raktak fel csillogós szelepsapkákat is. Ez volt délután 3 körül. Utánna dolgoztam, este 9kor értem haza, péntek reggel 7kor már nem volt a kocsin 2 :) (biciklisek és motorosok fekete listán :) ). Gumis mellett van a futóműves, ahova mentem mérésre, állításra. Közben átmentem a gumishoz és kértem 4 db műanyag szelepsapkát :)
Vasárnap beraktam egy műszerfalat, amíg az egyedi gyógyul, addig se jöjjön a képembe a hideg, meg nem árt néha tudni, hogy mennyi benzinem van még. :)
Veszprém felé megint elkezdte a rángatózást az autó:(:(:(:(. Veszprémvarsány után cseréltem megszakítót, Veszprémbe érve megint rángatott.
Hétfőn megsmirglisztem az egyik megszakítót, majd beraktam egy korábbi gyújtáskábelt, meg kicseréltem a kondit és a gyertyákat. Majd meglátjuk mi lesz!
Dömi @ . Fiat 126 . 10 komment

2007.02.25. Vasárnap

Pénteken megrendeltem az új papucsokat a tütüre, csütörtök-péntek magasságában fel is kerül az autóra.
Ma kicsit ráhúztam a jobb hátsó kerékcsapágyakra, mert kotyogott a kerék, majd feltettem az alufelniket is. A jobb első kerék, ha totál kitekerem balra a kormányt, beleér egy bilincsbe, amit a kerékösszetartáskor kell kilazítani. Múltkori kerékösszetartás állításkor a futóműves pont úgy állította azt a bilincset, hogy nem jó, de majd megigazítom jövő héten.

Munkahelyemről tudtam hozni szivacsot (vagy valami olyami, fűtéscsöveket szigetelnek vele), amit betudtam rakni a csomagtartóba a cuccok alá.

Kivettem a műszerfalat is, hogy Áron megvizsgálja, hova tűnt el a háttérvilágításom.

Kiegészítés: ma (hétfő) esik a hó Veszprémben...lehet januárban kellett volna felrakni a nyári kerekeket, akkor lett volna tél idén :)
Dömi @ . Fiat 126 . 3 komment

2007.02.18. Vasárnap

Első körben a gyújtáskábelen bütyköltem: ami nekem van abban a kábel vezető része nem volt visszahajtva a gyertyára/trafóra csatlakozó sarura, csak egy ék ért a vezetékhez. Részben ez is lehetett az oka a hatalmas szikráknak a megszakítónál. Visszacseréltem az én gyújtáskábelemre a kocsiban lévő Endréjét, de azzal hallottam a gyújtást a hangszórókban, tehát még se olyan jó az én kábelem.

Ezután következett a hengerfej csavarjainak meghúzása (500km eltelt már a motor összerakás óta), meg a szelep állító csavarok cseréje normális állapotúakra.

Végül lemostam Bakonybéli tali sarát, meg kiporszívóztam a kárpitokat.
Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2007.02.09-11. Bakonybél

Dél körül kezdtem foglalkozni az autóval: megszakító tisztítás, majd gyújtáskábel csere, mert néha még mindig volt óriás szikra. Majd vettem egy új relét, beraktuk 126fannal, de megint olvasni lehetett volna a szikrák fényénél. Fél 6 körül indultam Bakonybélbe, a téli találkozóra, "lesz ami lesz" alapon :) Hát nem lett semmi különös, autó ment szépen, nem volt semmi gond, bár melegen néha nehezen indul, de köv. hétvégén úgyis hengerfej utánhúzás és szelepállítás következik.
A tali nagyon jó volt, pénteken masszív alkoholizmus. Szombaton meg gyönyörű helyeken autózás, bunkerbe bújkálás, fürdőzés. Vasárnap Kőris-hegyről széttekintés, majd Andor szerelése után go haza. Lassan már egy mosás is ráférne az ótóra, sikerült egy picit összesározni Bakonybél és Porva között.

Köszönöm a segítséget meg a kölcsön cuccokat 126fannak /Endre/.
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.02.08. Csütörtök

Felújítottam a gyújtáseloszót, bár lehet kellett volna egy bütykös tengely is, de az nem volt a készletben. Majd jött 126fan, hozott egy másik trafót, de azzal is nagyon nagy volt a szikra a megszakítónál. Ki próbáltuk úgy is, hogy ki iktattuk azt a relét, amit lehet már említettem itt (általa a trafó a generátorról kapja a pluszt, és a relét a biztosíték tábláról jövő plusz jel kapcsolja). Ha kiiktattuk a relét akkor nem szikrázott akkorákat. A relé kiiktatás előtt talán még volt egy próbakörünk, ahol egy idő után eléggé elment az autó ereje... elég izgi ez így Bakonybél előtt egy nappal.
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.02.05. Hétfő

Ma sikerült vennem Veszprémben gyújtáselosztó felújító készletet, szóval csütörtök-péntek magasságában, amikor haza jutok, megejthetem a felújítást! Áronnak köszz a fuvarért.

Felrakok pár képet az elmúlt dolgokról, most kaptam meg őket.
Dömi @ . Fiat 126 . 7 fotó . 2 komment

2007.02.04. Vasárnap

Szombat este újból mentem autóval és egyből azzal kezdte, hogy rángat, bár magas fordulaton nem. Első állomás után (alpesi söröző és pizzeria :) ) már egyfolytában rángatott. Éjjel egykor kitaláltuk haverokkal, hogy mivel nincs semmi nekünk tetsző buli, csináljunk magunknak, amit egy Győrtől 50km-re lévő házban tudunk megvalósítani. Elindultunk, 60-nal tudtam kb menni, majd tankoláskor egy csavarhúzóval kicsit megkapargattama megszakítót. Ezután 100-zal simán tudtunk haladni. Reggel hazafelé eleinte megint nagyon rángatott, de az út vége felé már lehetett gyorsítani rendesen, de 90nél többet nem ment.

Otthon kicseréltem az alaplapot, meg mexet. Tökéletessen illeszkedik a kalapács a témára. Cseréltem kondit is, ami újonnan rossz volt már, úgyhogy visszaraktam az előzőt.

De most is rángat, bár még nem annyira.
Csanak tanácsára megmértük a gyújtáskábel ellenállását, de az ok! Legközelebb pénteken leszek autó közelbe, akkor megpróbálom azt hogy egy müködő autóból átrakom a gyújtáselosztót/trafót, aztán megyek vele úgy...stbstb!
Jah meg megpróbálok röpsúlyrugókat venni.
Áronnak köszi a segitséget!
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2007.01.31. Szerda

Ma megint foglalkoztam Lilivel.

Kezdtem egy megszakító tisztítással (új nem volt készleten), majd kicseréltem a trafót egy másik használtra, hátha az a hibás. Amúgy a mex hézag nem tűnt el, csak kokszosak lettek az érintkezők.

Pénteken Nándy megmutatta, hogy melyik a tolatólámpa gyári kábele, amit ma be is kötöttem és működik!

Voltam vásárolni startautónál, átvettem N.Petya lökhárító tartóit, meg vettem megszakítót alaplappal együtt, meg gyújtáskondit. Akartam venni zavarszűrő kondit is, de nem bírták felfogni hogy ne a kispolski alkatrészei között keressék, úgyhogy átmentem a Unixhoz, ahol a benibe akartak kiküldeni mert az milyen jó. Nekem anynira nem tetszett az ötlet. De mondták menjek át a szomszéd autohifi üzletbe. Ott valami okos kütyüt akartak rámsózni, ami kiszüri ezt meg beszüri azt és hudejo, inkább hagyjuk. Elmentem az abban az utcában található 3. nagyker.be is, a Lánghoz, ahol a Startautóhoz küldek...ennyi elég is volt :) Azért még vettem egy pár ablaktörlő lapátot.

Hazaérve beraktam azt a zavarszűrőt, ami volt itthon, csak nem lehetett olyan egyszerűen rögzíteni.
Még egy kicsit kötögettem kábeleket, sikerrel.

Egyenlőre nem jött elő a rángatás, pedig én mindent megtettem érte (ergo tútam neki mint desznyó! :) )
A változatosság kedvéért most a műszerfal háttérvilágítás tűnt el, majd egyszer megkeresem :)
Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2007.01.28. Vasárnap

Jajj...kicsit régen írtam, pedig esemény volt bőven, úgyhogy most ömlesztve leírom ide :)

Ott hagytam abba, hogy motor kész, illetve kipuff könyöknél bütykölni kell, azt meg is oldottam még karácsony előtt!
Karácsonyra Áronnal közösen kaptunk krokodilemelőt, meg bakokat, meg nyomaték kulcsot, meg szerszámos ládát!
Valamikor január második hétvégéje környékén következett a váltó okosítás, mégpedig BIS difi formájában! Péntek este Csanak segítségével ki lett cserélve (vagy inkább Csanak cserélte én meg segítettem :) ). Másnap felraktuk az időközben elkészült járató padra a motort és váltót. Ott derüljön ki, ha valami gubanc van! Először a kipufogót kellet t kicserélni gyárira, mert az enyémmel nem fér fel a keretre. Ezután jött a szenvedés. Az önindító nem tudta körbe forgatni a motort, csak kiszedett gyertyákkal, de úgyse valami hatalmas teljesítménnyel. Persze a sok szenvedésbe az akkumlátorok is lemerültek. Megpróbáltuk egy másik, behúzós önindítóval is, de azzal se ment. Vasárnap is próbálgattunk picit, de semmi eredmény, max pár ősz hajszál! Vasárnap kicseréltem a váltón a jobb oldali gumiharangot, mert nagyon eresztett már (élt 2000km-ererert). Meg még szombaton leszedtem a nejonokat a kocsiról meg kicuccoltam a kék ledeket a fényszórókból, valamint a stroboszkópot a hátsó lámpákból, úgyse használom sose, meg kis kábeltakarítást végeztem elől, mert már elég, hogy mindenhol kábel van. Jah meg jobb hátsó kerékcsapágyat is kicseréltem, így szép csendesen gurul már az autó, bár még majd a többit is meg kell nézni.

Következő hétvégén nem szaroztam, betetettem a kocsiba a témát, lesz, ami lesz alapon. Közben persze történt olyan, hogy gyertyánál lévő lyukon beesik a gázkar biztosító bizbasz a ventilátorházba, meg egyéb apróságok. Elérkezett az indítás pillanata, ami megint egy külön story :) . Az önindító már dolgozott rendesen, forgatta körbe a motort tisztességesen, de nem volt röff. Észrevettem hogy a plusz kábel saruvédő műanyag meg van olvadva. Öröm et bódottá, biztos letestelt miközben vontattuk vissza a kocsit a garázsába, mert ugye az szabadon lógott, amíg a trafó a járató padon volt. Próba képp akksi töltőről adtam pluszt az autónak, úgy egyből be is indult. Egyes számú biztosíték renden volt, kivettem megnéztem, visszatettem és indult az autó, de utána többet nem. Vasárnap elkezdtem spagettit bogózni. Egyes biztiről megy egy fekete és 3 piros kábel a rengetegbe. A fekete megy egy relére, az nem téma. Egy piros megy a központi zár központjába, ami szintén működött, tehát ott nem lehetett gond. Egy másik piros megy a gyújtást kapcsoló gombhoz, ami szintén működik, a harmadik meg elindul hátra a trafóhoz. A trafónál lévő kék kábeltől elindultam vissza, átmegy a motor baloldalára, ott egy bazi nagy biztosítékot találtam, majd egy relét. Relére érkezik kábel a generátorról, meg egy kék elölről. Az elölről érkező átvált pirosba egy idő után. Eddig sehol semmi rosszat nem találtam (olvadt vezetékszigetelés, vagy tönkre ment bizti). Jah a dolgot szépítette hogy mindenhol minden kábel be volt tekerve fekete bandázs szalaggal, hogy még véletlenül se tudjam meg egyszerűen, hogy milyen színű :) Még egy próbát tettem akksi töltőről, és amikor levettem a trafóról a töltőt, a motor járt tovább. Nah akkor már végleg nem tudtam, hogy mi a szössz van, de azóta is indul az autó. Valamikor még azon a hétvégén kicseréltem a másik gumiharangot is, ami már megint jó móka volt, mert amelyik harangot találtam készleten, az nem ment rá a féltengely megvastagított részére, sebaj, volt másik! Még a nap csúcspontjaként a műszerfalnál is bogóztam egy kis elektromosságot, sikerrel.

Körülbelül szerdán vittem az autót futómű mérésre, beállításra. A mérő padra alig tudtam felállni a kocsival, egyszerűen nem akart felmenni, mindig lefulladt, nem volt alapjárat, mérés után kiderült, hogy le volt esve az egyik gyertyáról a kábel. Jobb első keréken kellett állítani összetartást, egyébként rendben van. Azt mondta hapsi, hogy plusszos a kerékdőlés mindenhol (az jó?, gondolom az, hogyha nem állított rajta). Ezután voltam Transit boltba, ahol simán nem ismert meg a hapsi, azok után, hogy ott vásároltam a motorfelújításhoz való cuccost, meg jártam vissza reklamálni. Majd a Benibe is ellátogattam, nagy élmény volt :) Majd Csanaknál keverékarány állítás, majd csavarbolt. Vettem fűtés csövet, meg ventilátorházhoz való csövet, meg apróságokat.

Csütörtök este megszakítót kiszedtem, mert megint elkezde a gyorsításra rángatós dolgot, smirglivel megtisztítottam, majd visszatettem, de előgyújtást elég nehezen sikerült belőni, hol volt szikra, hol nem, de lehet én csináltam valami rosszul, vagy lehet rossz volt a kondi, amit végülis kicseréltem.
Pénteken Győrben is megtartottuk a 126os napot, ott volt 126fan, Nándy, Zozykék, egy új arc, akinek nem tudom a nevét :) , Sziszi és barátnője, majd a kajálós helyen csatlakozott Csanak és lányai, N.Petya és barátnője, meg Áron is odaért Veszprémből. Időközben én leléptem, mert máshol is jelenésem volt. És a kocsi ismét elkezdte a rángatós mókát :(. Irány a garázsom, majd oda jött Áron, Nándy és 126fan is. Izgalmas volt nézni, ahogy az autóvillamossági szakember (Nándy), az államvizsga előtt álló villamosmérnök (126fan) és a műszerész, villamosmérnök tanuló (Áron) szereli az autómat. ("mérjünk ide, mérjünk oda, itt most nő ez, meg nő az" stb stb). végül mexakító ki lett cserélve, Nándy megállapította, hogy nem a trafó elromlása miatt mennek tönkre a mexek.
Szombaton volt szerencsém hóviharba kerülni, kb. úgy 100 méter volt a látótávolság, meg mire hazaértem 5cm hó volt a rendszámtáblán, meg a refiken. Jah persze megint rángatott az autó, bár meleg motornál annyira nem, mint hidegnél.

Körülbelül ennyi az elmúlt egy hónap történése, kicsit fárasztó... de legalább megy :) Még be kell iktatni egy zavarszűrő kondit, mert az valahova eltávolodott. Nah meg meg kéne fejteni a gyújtás hibát.
Huuu..ez hosszú lett :)


Ezúton is köszönöm a sok segítséget Csanaknak, Áronnak és apumnak, meg aki még esetleg valamikor, valamilyen mértékben segített valamiben!
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment