Archívum: 2008 (18)

Tevékenységtérkép

2008.12.27. Szombat

Hát már december van? :)
Akkor lassan blogolok.
Történt sokminden az utolsó (11.03.) bejegyzés óta, csak mindig láttam már a következő eseményt, és ezért nem írtam semmit, mert együtt akartam. :)

Szóval a fék jó lett, azóta is jó. Mondjuk esetleg egy kis fékdob szabályozást meg lehetne ejteni, de nem vészes a téma.
Valamikor november elején felkerültek a téli kerekek, szerelés közben észrevettem, hogy a bal hátsó kerék csavarlyukjai eléggé ki vannak tágulva. Nosza kicsit előre hoztam az amúgy is tervezett téli felnigarnitúra felújítást. Fogtam egy felnit a pincéből, majd irány a jól bevált veszprémi felni felújító műhely. Akkor csak 1 db-ot csináltattam meg: szemcseszórás és fehérre szinterezés eljárással.

Volt kis kaland az ablakmosó folyadék tartállyal is: nekem a tasak a jobb első lámpa alatt helyezkedik el. Az helyzetjelző izzó szépen kiesett a helyéről, majd kiolvasztotta a tasakot. Igazából nem zavarja a működést, csak ha a felénél több folyadékot töltök bele. Volt itthon egy másik tatyó, de annak a pumpája kifingott. Valamelyik hétvégén Polskinak pont Győrben volt dolga, ígyhát hozott magával nekem egy gyári(??) tasakot. Képek között megnézhetitek milyet, én még ilyet nem láttam. (mondjuk amikor elkezdtem pucolni a mocsokból, nem gondoltam volna, hogy annak az első fele átlátszó :) ) Be is szereltem, pumpa nyikorgó hangot ad, küzd ezerrel, néha-néha nyom valamit, de ennyi. A pesti közgyüvin Hollo felhomályosított, hogy a pumpák nemes egyszerűséggel cserélhetők. (azt hittem, azok úgy bele vannak öntve, vagy franc tudja). Az elmúlt hétvégén játszottam velük. A gyári pumpájának beszívó csonkja kisebb, mint az utángyártotté, ezért a szép tasakot száműztem. Az először csereként betett tasakra raktam rá az én szétolvadt tasakosomnak a pumpáját.
Köszi Polskinak a tasakot, meg Hollonak a tippet.

Apropó közgyüli: voltam ott is.
Jó móka volt, örültem, hogy megint találkozózhattam picit. Veszprémből mentem, BP-re egy 4+1-es konvojban érkeztem. A pesti rendes vonulásból kimaradtam, inkább magamat eltévedés ellen tutira bebiztosítva haladtam 3 GPS-szel rendelkező klubtag Off-os autói között. Vacsi jó volt, hatalmasat kajáltunk. A veszprémi találkozót meg igyekszünk az elmúlt győriekhez hasonló színvonalon megszervezni. Hazafelé még beugrottam megnézni egy foszöld egy babakék és egy hófehér kasztnit. Szép munkák! Jelentem, Hollo vezet! :)

Közgyüli előtti egyik hétvégén Budapest felé jártam, így volt alkalmam elhozni az új (számomra) üléseimet, melyeket Hollo szerzett nekem. Ezúton is ezer hála!
Az üléseket december elején helyeztem be a gépjárműbe. A régi suzuki ülések Petike kocsijában landoltak a könyöklőkkel együtt. A hangszóró kiemelőkeretes ajtókárpitok helyett beszereltem azokat, melyeket bontóból szereztem még nyáron és szép állapotban vannak. Mivel az új ülésem direkt polskiba készült sportülés, ezért a térképzsebek is visszakerülhettek. Az ülések királyak, kabát nélkül pont tartják a hátamat. Még valamikor tervezek egy üléssín hosszabítást, hogy hátrébb lehessen csúsztatni őket, mert így kicsit közelebb vagyok a mindenhez. A könyöklők most még nagyon hiányoznak, de nem vagyok hajlandó átfúrni ezeket az ajtókárpitokat.
Ezzel a lendülettel Peti segítségével kicseréltük a benzin beöntő csövet is, mert egyre-egyre nőtt a fogyasztásom és a csőre kukkantva is elég repedezett kép tárult elém. Remélem a beszerelésre került gyári cső rendesen szolgál majd.

Kb tavasszal szerelhettem ki a hamutartó helyén lévő óra tartóját, ami nagyon undorító-fos-szar-hányás-sárga színű volt. De az is ilyen rücskös féle. A felnis eseményig nem jártam a szinterezős környékén, ezért csak a kocsiban hánykolódott, de most le lett szinterezve feketére. A múlt hétvégén be is kűzdöttem a helyére.

Karácsony alkalmával le akartam szintereztetni még 3 felnit, hogy teljes legyen a garnitúra. Vittem a műhelybe 4-et, hogy ha esetleg valamelyik rossz lenne, akkor is tudjon dolgozni az embör.
Aztán egyszer csak jött a telefon: Amelyik felnit gumi nélkül vittem, kissé megcsiszolva, azt görgőzni kéne 4000 Ft-ért, amit inkább kihagytam.
A másik 3-ból, amit gumizva vittem oda, 2 db totál kuka, a harmadik meg jó. Végülis jófej volt a csóka, ingyen görgőzte a megcsiszoltat, így elkészült még 2 db, amiket péntek délután vehettem át. Az utolsót majd viszem, ha ezt a kettőt felgumiztattam. A felniken lévő gumikról tudtam, hogy öregek és kukába valóak, de amit mutatott a hapsi, az szép volt: az egyik gumibelső nem polski felnire való volt, nagyobb volt a kelleténél, ezért volt benne egy gyűrődés. Állítólag jó durr defektet tud okozni, szerencse, hogy én sosem használtam azt a kereket.

A felni biznisz után indultam haza Áronnal Veszprémből Győrbe. A kisalfold.hu-n korábban olvastam egy híradást, hogy "újra járható a 82. sz út." Ja hogy le volt zárva?
Persze, mert ugyan az volt, mint tavaly az első komolyabb hó után: kamionok, furgonok akadtak el, fordultak keresztbe, stb. Veszprémből kiérve mindenki megy az esőbe 60-nal. Dömi előz, minek kell szüttyögni egy kis esőben? Eplénynél már elég komoly kis hóvihar volt, de az út tiszta, csak nedves. Mindenki 50-nel vonatozik. Rajtuk is átvergődtem, haladtam a saját tempómban. Zirctől a Bakonyszentkirályi elágazásig (kedvenc részem: jó kis kanyargós, szerpentines szakasz) még durvább hóvihar, már az úton is volt hókása, de azért annyira nem volt gázos, hogy a személyautóknak 40-nel kellett haladniuk, szerencsére itt is el tudtam menni a mellett, akik zavarták köreimet. A Bakony után már csak undorító eső maradt hazáig.

Vasárnap este még gyorsan vásároltam kalAndortol egy generátort turbinaházzal, kizárólag tartalékos szándékkal.


Karácsonyra jött egy polimpexes csomag is: patentokat, közeljövőben szükséges illetve tartalék alkatrészeket rendeltem.


Vaterán vettem meg pár régi Autó-Motor számot is, melyben polski szerepel. Tök jó 1972-es újságot olvasni :)

>

Ma a motorteret takarítgattam, valamint raktam bilincseket a kartergázcsőre, hogy ne nagyon prüszköljön mellé. > >

>
>

>+most jutott eszembe: >

Találtam Veszprémben egy autós boltot. Az eladóval lefolyt a szokásos beszélgetés:

- mi van polskihoz?
- mi kell?
- konkrétan semmi, de ha van vmi lehet megveszem
- most soroljam fel a készletet??
- nem, ilyenkor beszoktunk menni és végignézzük a polcot
- gyere!
No így találtam nagyon olcsóért új gyújtáseloszót és még valamit. A még valami a e heti feladványunk!

Ánnnyi.

És akkor hosszú idő után vannak képek is:

FRISSÍTÉS:

Hosszú-hosszú ajtó lógás után, tegnap rávettem magamat, hogy kicseréljem az ajtócsapszeget. Persze kalapáccsal, egyéb akármivel nem jött ki a helyéről. Csak a fúrás segített, közben a saját fúrónk meghalta magát, 1-2 fúrószár tönkre ment, de végül nyertünk. Először nem a silány minőségű boltban vett csapszeget akartuk beletenni, hanem egyéb forrásból szerzett acél csapszeget, de az túl nagy átmérőjű volt. Még valamikor korábban Hollotól csíptem el egy megoldást, melyet most meg is valósítottunk: a csapszeget úgy rögzíted, hogy az ajtón lévő zsanérba forogjon, a nagy felületen, ne a mozgó darab kisebb felületén.

Ma sikerült befejezni a műveletet, melyet a nagyon utált ajtó és zár állítás követett. Egész jól sikerült belőni. Ilyen hatalmas sikerek után vonultam a győri minitalálkozóra, melyen kb 10 polski vett részt.Mivel sokat kellett várnunk az étterem nyitásáig, így autóztunk egyet a városban. 18-szor (Temető, Agip, József A, Royal,Fehérvári, Iparipark, Mester, Bartők, Szt Imre, Tihanyi, Mester, Teleki, Tűzoltóság, Lámpás, Árkád tető, Kicsi1, Kicsi2, Teleki) jártunk 1-2 kör erejéig körforgalomban, mire leparkoltunk a Duna-parton és elsétáltunk a pizzériáig.

Evés után gyakoroltunk még egy keveset (Teleki, Tűzoltóság, Bartók, Mester, Tihanyi, Szt Imre, Agip, Temető) majd szétszóródtunk.

Köszi mindenkinek aki jött.

Dömi @ . Fiat 126 . 24 fotó . 11 komment

2008.11.03. Hétfő

November.
Utóbbi időszakot a fékszerelés töltötte ki.
Nem tudom már annyira, hogy mikor mit csináltam, volt itt minden. Főleg szíííívás.
Múltkor kicseréltem a bal első fékmunkahengert, most következett a jobb első, mert az is meghalta magát. (az se volt öregebb 2 hónaposnál). Az Áron által polimpextől vásárolt gyári fékmunkahenger mintájára sikerült Veszprémben szereznem ugyanolyanokat. A Bárdi és a Meteor forgalmazza. Metelli a márkája.
Közben a fékpofák hézagállítóját is szorítottam összébb satuban. Elvileg csak 2 kézzel nehezen lehetne mozgatni azokat az állítókat, nekem meg volt amelyik egy kézzel lazán mozgatható volt.
Hát a fékhatást tekintve volt minden féle variáció. Volt, hogy a bal első nem fogott rendesen, vmit hekkeltem, utána meg a két jobb oldali. Volt amikor csak a jobb első nem volt jó. Sok-sok légtelenítés, satuban szorítás, féktisztítás, pofa szerelés után már eléggé faszom kivolt az egésszel.
2 hete Győrben, a múlt héten meg Veszprémben voltam piackutatáson, hogy ki mit tud hozni nekem a fékpofa témakörben.
Most le is írom, hogy mindenki okulhasson belőle.

Startautó:
LPR: (2675 Ft)zöld-fekete dobozos. Általában ezt akarják a boltosok adni. Nagyon szar. Robinak és Kg apukájának az ilyen fajta engedte le magáról a ferodol réteget. Nekem az ilyeneknek rossz 2-3 hónap után az automata hézagállítója.
FERODO: (3141 Ft)sokan dicsérték, Kg szidta, mert állítólag felkeményedett, mintha üveges is lett volna, és nem volt hajlandó blokkolni a kerék
A.B.S.: (3708 Ft) semmit nem tudok róla
ATE: (7474 Ft) nagyon drága, annyira nem lehet jó :)

Unix:
ATE: (7474 Ft) lsd fent
SAMKO: (Hátsó:2998Ft Első: 3163 Ft). Megkülönböztetnek elsőt és hátsót, de amúgy Csanak szerint ez is fos.
BOSCH: (4261 Ft) ki tudja milyen, KG rosszakat hallott róla.
JURID: (5321 Ft) valaki dicsérte ezt nekem egy boltban

Láng:
TEXTAR: (6863 Ft) valami boltos meg ezt dicsérte
LPR: (3066 Ft) szar
ATE: (7472 Ft) lsd fent
BOSCH: (4261 Ft) lsd fent
DELPHI: (9272 Ft) hát ez se olcsó.

Bárdi:
QH: (6496 Ft) valami britt cucc, akár még jó is lehet.
MAFF: (3162 vagy 5321 Ft) Olasz cucc, én ezt választottam.
MINTEX: (3162 Ft) Egyik boltos, aki régen sokat szerelt, ezt ajánlotta.
BOSCH: (4261 Ft) lsd fent
TEXTAR: (6830 Ft) lásd fent


Ez a választék. Ha valahol nem akarnak több félét ajánlani, akkor kérjetek Fiat Seicento hátsó fékpofát. Ugyanaz, csak némelyik rendszer ezt nem tudja. (pl Láng elvileg nem is forgalmaz keleti autóhoz cuccokat, de seicentohoz tud pofát adni).

Szóval én a MAFF fékpofákat választottam. Az LPR-hez képest szemre a legfeltűnőbb külömbség, hogy a hézagállítók rugója sokkal több menetből áll ezen(LPR-en 1-2 mm van két menet között, MAFFon összeérnek a menetek). Ergo erősebbnek is kell lennie.
Szombaton be is szereltem az első fékekhez, és láss csodát, rendesen fog a fék. Vasárnap Veszprém felé még az is kiderült, hogy már nem rázódnak vissza a hézagállítók. Juhúúú.
Már ideje volt, mert az egyik friss aszfaltos utca már csupa féknyom a sok próbálgatásom miatt :)

Valamelyik héten, amikor nem volt éppen otthon senki (4 tesó+szülők közül), aki nyomogatta volna nekem a fékpedált, elkezdtem kiírtani a felesleges kábeleket a kocsiból :)
Először a középboxban lévő cicergőket szedtem ki, majd kábeleit is kifűztem. Ezt követték az ajtóban lévő kábelek visszafejtése. Ha már ajtóknál jártam, akkor kifűztem onnan az egykori indexes tükörhöz tartózó kábeleket is.
Mivel hangszóró már nem volt az autóban, a kábelek is a csomagtartóra lokalizálódtak, így semmi nem választott el tőle, hogy kiszedjem a zene kábelkötegét. Meg is tettem, így ismét kb 20 méter kábellel kevesebb van az autóban. Lassan elérem az egészséges szintet.

Egyik hétvégén polski hozott nekem egy jó állapotú középboxot, amit alapos pucolás után tegnap be is építettem a hangszórósra átalakított helyére.

Hétvégén volt szerencsém egy töltés hibás ford escorthoz is, Csanak nagy segítségével érintkezőket tisztogattunk, meg fesszabot méregettünk. Egyszer csak visszatért a töltés, úgyhogy haza is mentek vele a rokonok, de majd megnézetik valami szerelőnél alaposabban is.
Escortozás közben derült ki, hogy valahova elszublimált a bika kábelem.
Kedves olvasók, nem lehet, hogy valakinek kölcsönadtam egyik találkozón? Kis kerek alakú tartója volt, kb 25 cm-es átmérővel, a tasak ki is van szakadva. A becsületes megtalálónak nagy jutalom jár! :)

Hát röviden ennyi volt az utóbbi időszak :)




Dömi @ . Fiat 126 . 4 komment

2008.10.15. Szerda

Húúú, már október van. Akkor jön az októberi jelentés.
Emlékeim szerint még nyár végén cseréltem első fékmunkahengereket, csak valahogy nem került dokumentálásra. Na a balos eddig bírta, vagyis két héttel ezelőttig. Szépen eresztette a folyadékot. Most egy gyári került beszerelésre. De még mindig nem vagyok túl elégedett a fékhatással, visszarázódás még mindig közre játszik.

Gyújtás a trafó csere óta (kopp-kopp-kopp) jól funkcionál, pedig minden héten Győr-Veszprém-Győr móka van.

Pár hete volt egy kistalálkozó is Győrben. Szerencsére volt 1-2 új arc is, volt körforgalmas bolondozás, autó szerelés, autózás, majd pizzázás.

Másnap Pákinak segítettem gyújtás és karbi állítás terén, meg mondtam sok okosságot.

Majdnem elfelejtettem leírni, hogy visszakerült a sportkipuffogó. Ugyebár még tavasszal törött el a belső leömlő. Eddig nem jártam Veszprém felé, ezért csak most került meghegesztésre. Tervben volt egy flexibilis rész beépítése is, de elég drágán csinálja ez az embör, ezért adtam még egy esélyt a sima variációnak. Eddig nagyon bejött, a hangja is nagyon jó. Főleg a veszprémi szűk, emelkedős, visszhangzós utcákban :)

Elkezdtem csiszolgatni a Polski Fiat 126p Service tábla hátulját is, hogy a kosz és rozsdaréteg eltávolítása és megfelelő védőréteg képzése után valami falfelületre kikerülhessen. (nem a házunk homlokzata lesz, apu nagy örömére :) )

Volt ám generátoros móka is :) Elég fura zörejek jöttek az autóból alapjáraton, fordulaton annyira nem lehette hallani. Én már valami komolyabb bajra gondoltam(csapágy,főtengely), de aztán Csanak fülelés után azonnal megrángatta az ékszíjtárcsát, és kiderült, hogy az lazult le. Mármint a nagy M12-es csavar. Eszembe nem jutott volna ez, meg annyira nem is volt szembetűnő. Meghúztuk, megint lelazult. Vettem új önzáró anyát, azzal már okés a dolog.

Múlt héten jött a telefon Bábitól, hogy az egy féltengelyre eső ricnik száma megcsappant az autóján. Hétfőn és kedden beszereztem minden szükséges kelléket: féltengelyek, tömítések, gumiharangok, menesztők, hardyk, olaj.
Tegnap délután mentünk el Áronnal Nagyvázsonyba, ahol megtörtént a műtét.
Váltó le, váltó szét, féltengely csere, váltó össze, váltó fel. Közben kicseréltük az első váltódarabot olyanra, amin van tolatólámpa kapcsoló.
Semmi különösebb szopás nem volt. A móka végén még állítottunk karbit, de nem sok sikerrel, mert kotyog a pillangótengely. Majd Bábi megjavítja, aztán utána visszatérünk a témára.
Az is kiderült, hogy Bábi ex-szerelője akkor is nagyon okos volt, amikor váltóhibára hivatkozva kicserélte a váltót, miközben kb a váltóösszekötőt kellett volna meghúzni, vagy kulisszát állítani

És akkor jöjjön pár kép, köztük az előző bejegyzéshez kapcsolódók is.
Dömi @ . Fiat 126 . 8 fotó . 9 komment

2008.09.14. Vasárnap

Összefoglaló féle.
Még augusztus végén kicseréltem a jobboldali ablakemelő szerkezetet, mert meghalt még keleti találkozó előtt. 2 éve várt beépítésre az ajtóból hiányzó ablakvezető sín, most ezt is beszereltem.

Egyik nap megfordítottam a laprugót, mármint a függőleges szimmetria tengelye körül. Most kevesbé áll csálén az autó, de menni kell még a kovácshoz...

Múlt hétvégén volt egy Győr - Hévíz - Csopak - Balatonalmádi - Veszprém utam. Persze ennél lassabban, mert minden állomáson eltöltöttem 1-2 kellemes estet. Csopakon volt olyan szituáció, hogy egyszer csak megállt az autó, kicsit baszogattam a megszakító környékét, aztán volt indulás. Míg én a Dunántúlt jártam, Áron volt polimpexben alkatrészekét.

Az egyetem első tanítási napján érkezett 8 db Yokohama A539-es gumiabroncs a koleszomhoz. Persze Nekem (+Áronnak). Páran kicsit furcsán néztek rám, amikor a 8 gumit vittem fel a szobámba :) A gumik Áronnak a leendő felnijeire lesznek, én meg a tavasszal esedékes gumicserét biztosítottam be.
Szerdán jött egy nagy kartondoboz és egy belső küszöb a Polimpextől, a dobozban Áron fékcsövei meg az én "szarjaim" voltak. Ha így folytatom, lesz egy autó a kolesz szobában.

Összeségében apró műanyag és nem teljesen műanyag patentokhoz, főtengely szimeringekhez, levegőszűrőhöz, gyári kondihoz, megszakítóhoz és gyertyakábelhez jutottam

Pénteken a Veszprém - Győr útvonalon ismét eljátszotta az autó a "hirtelen megállok" effektust. Nagyon nem örülök, hogy megint elkezdte az ilyen és hasonló játékait az autó. Egy fél órás szenvedés alatt kicseréltem a kondit és megszakítót alaplappal együtt. Persze a gyújtáselosztóban lévő műanyag betét eléggé szar állapotban van, szóval még azzal is szívtunk. Párszor nagy robbanás jelezte, hogy van szikra, de eléggé kóbor áram volt, mert az autó nem indult. Sikerült belőni, aztán go home.

Ma kicseréltem a sokat futott, és már érdekes állapotban lévő NGK gyertyákat. Helyükre még a 2007 tavasszal Lengyelorszában vett Iskrák kerültek. Kicseréltem a gyertyakábelt is, meg a hozzá kapott gyújtáselosztó-trafó vezetéket is. Áron valami nagy számolások árán kitalálta, hogy lehet a trafóm romlott meg, és azért kezdte el az autó megint a gyújtás részeit enni. Azt is kicseréltem egy jónak tituláltra.

Egy úszószint állítás után a próbakörön kettesben 60km/h, hármasban 90 km/h volt az elért sebesség, 4-est nem tudtam megnézni, de majd holnap. Benzin-levegő keverék arányt még úgyis állítanom kell. De talán jó lesz a dolog.

Ennyi.
Dömi @ . Fiat 126 . 8 komment

2008.08.27. Szerda

Augusztusi bejelentkezés.

Semmi különösebben nagyobb szerelés nem történt a hónapban. Munka mellett nem is nagyon volt időm rá. Emlékeim szerint volt egy szelephézag és gyújtás állítás. Ja meg kicseréltem az első fékpofákat is, mert nem volt túl kielégítő a fékhatás (még mindig az automata hézagállítók). Most jónak tűnik.
Keleti tali előtt lemostam az autót, március óta erre nem volt példa.
Péntek, miután kiszállítottam a sok-sok Cserpes sajtot a boltoknak, fél 4kor tudtunk elindulni KELET-re!
Kényelmes 80-90es tempót diktáltunk. Egy lejtőn kamion sor előzésébe kezdtem, melyet kb 120 km/h-s sebességgel hajtottam végre azért, hogy a mögöttem jövőket minél kevésbé tartsam fel. A lejtőket általában emelkedők követik, itt sem volt másképpen. El is kezdett rángatni az autó, persze éppen kamionokat előztem a középső sávban. Két kamion között a leállósávba jutottam, ahol le is állt a motor. Majd elkezdtem a megszakítót basztatni, kevés sikerrel. Nem messze volt egy autópálya lehajtó, amit meg is céloztunk Áronnal, hogy ne az autópályán kelljen szerelni. Kocsitolás közben egy autómentős után megállt egy Skodás is, hogy segíthet-e! Ígyhát levontatott minket az autópályáról egy árnyékos helyre (a bicskei Spar központ fedett parkolója), ahol nyugodtan ki tudtam szerelni a gyújtáselosztót. A hiba a kondenzátor vezetékének kiszakadása volt, de akkor már megszakítót is cseréltem. Gyújtás állítás nem jött össze könnyen, de a két lábam között húzódó lángcsóva és jobb fülem hallásának ideiglenes elvesztése jelezte, hogy van SZIKRA!
Innen Egerig pihenő nélkül mentünk, tartottuk a 80-90es tempót. Egerben Pannon Egyetem gólyatábor villámlátogatás és Tescozás után indultunk Bükkszentborzasztó felé. Bazékkal szerencsésen összetalálkoztunk, így nekem kicsit kellemesebb volt a 35 km-es szerpentinen haladni (hajnal 4 óta vezettem akkor már). Szegény Bazt meg vakítottam, mert a jobbos fényszóró kicsit égnek világított. 10 órakor a szálláson voltunk, ahol egyes egyének elég vidámak voltak már. Lehetőségeimhez mérten próbáltam a SZITUÁCIÓHOZ igazodni :)
Másnapi versenyen nem teljesítettem túl jól, dekoncentrált voltam :) Verseny után én a szállást választottam, ahol kellemes semmittevés, beszélgetés, nagydolgokonvalógondokodás, sörözés volt a program egészen lefekvésig.
Vasárnap valamikor elindultunk. Egertől Tatabányáig pihenés nélkül haladtunk. Tatabányai elintézni való után Győrig volt 1-2 fura durrogás, amiből arra következtettem, hogy fogy a megszakító-hézag. Következtetésemet alá is támasztotta, hogy az autópályáról letérve le is állt a motor. 1 perc alatt állítottam a hézagon, majd megtettük a hazáig hátralévő 1 km-t. :)
Hát ennyi problémával telt a 660 km.

Köszi mindenkinek a találkozót, különösen a szervező brigádnak. Andinak és férjének :) , meg a többieknek.
Képeket meg töltsétek fel picasa-ra!

UpDate: ja voltunk valamikor Pécsett is kasztni elemekért anyu Puntojával. Odafelé vittünk Balatonalmádiba Mikinek egy szatyor Panda 30 cuccot, valamint egy polski tetőboxot. Dombóvárra FanTominak meg egy komplett polski motort és két polski felnit gumistól. Kicsit meg voltunk rakva, dehát befért :)
Pécsen Áron vett a kocsijához komplettt padlólemezt meg hátsó sárvédőket. A komplett padlólemezt kicsit nehezen sikerült a kocsiba tenni. Csomagtartó nyíláson nem fért be, hátsó ajtókon se. Első ajtón félig befért, de a kardánbox miatt nem tudtuk tovább cibálni. Ekkor 180 fokot forgattunk a padló lemezen, így a polskikerékjárati íveknek köszönhetően be tudtuk forgatni az utastérbe a vasat. Ekkor az első ülések le voltak döntve. Hátra toltuk a hátsó üléshez a lemezt, első üléseket visszadöntöttük. Hátsó ülés ledöntése után már meg is volt a helye a lemeznek.
Az estét a Takács család teraszának felavatásával töltöttük. Ezúton is köszönjük a a vacsorát és a vendéglátást. Másnap még szereztünk egy hátsó lengőkart, majd irány Győr!
Dömi @ . Fiat 126 . 15 fotó . 5 komment

2008.07.27. Vasárnap

Ahogy már minden blogoló résztvevő megírta, a múlt héten lezajlott a nyári találkozó.
Péntek kora reggel indultam Velencére, végig esőben haladva értem oda.
Szerencsére idén okosabban csináltuk a regisztrálást, ezért több szabad időm volt. Éjszakák eseményeiről nem tudok nyilatkozni, mert a nap sör adag elfogyasztása után 1-2 óra felé mindig elmentem pihenni. Majd következő találkozón fesztiválozunk, meggyezünk, fényezünk. :)
Tombolán nyertem egy fantasztikus kuplungtárcsát, jó lesz az még valamikor.

Korábbi években a vasárnapi versenyeken sosem indultam ,mert nem akartam a hardy-menesztő páros valamelyikével szorosabb kapcsolatot kialakítani. Gömbcsuklóval bátorkodtam mindhárom versenyszámban szerencsét próbálni. Egyesek szerint ha nem pörgetem annyira az autót, akkor még dobogós idő is lehetett volna a futamokból. Dehát ki bírja ki, hogy ne csapasson kicsit? :)
Gyorsulást hamar elbuktam, mindkét alkalommal a erőteljes gázadás következtében a gázbowdent biztosító izé elcsúszott, ezért nem tudtam teljes gázzal menni:( Sebaj.

Műszakilag annyi történt, hogy állítottam megszakítóhézagot, mert néha már rángatott a gép. Amúgy meg eltűnt a töltésem, de ezen már nem lepődök meg.


Kedden megvettem István 22-től a generátorát, majd szerdán be is ügyködtem a kocsiba.(kicsit bonyolultabban mint ahogy szoktam, mert ezúttal cseréltem az elülső ventilátor-burkolat lemezt is.) Lett töltés, most majd Nándyval megpróbálunk a 3 szar generátorból csinálni egy jót. Meg ki kéne találni, hogy miért fogyasztja a generátorokat a kocsim.

Az elmúlt hétvégén a pincében pakolásztam, mert már nagy volt a rumli. 3-4 kupacban voltak az alkatrészek, amik innen-onnan ebből-abból hozzánk kerültek. Egyelőre csak a különböző külső-belső műanyagokat, és fényt kiadó szerkezeteket tudtam rendezni. Pár dologból egész tetemes mennyiség verbúválódott össze az évek során. Összesen találtam 13 első index búrát, 8 hátsót, 9-10 első fényszórót, 4 hátsó és 8 első indexfoncsort. Meg sokminden másból sokat. (pl biztonsági övből van kb 5 garnitúra, műanyag szempillából 8 db).
Ezeket szépen megtisztítottam mosószeres vízben, majd kartondobozokba elpakoltam. A dzsuvásabb része a dolgoknak majd most jön, amikor a motor-váltó-futómű alkatrészeket kell megtisztítani. Aztán valahogy elpakolni, hogy ne érje őket a kosz. Ja persze mindezt úgy, hogy ne pakoljam mélyre azokat a dolgokat, amik esetleg kellhetnek a közeljövőben.
Majd valamikor folytatom.
Dömi @ . Fiat 126 . 4 fotó . 1 komment

2008.06.10. Kedd

Vasárnap érkezett egy kérés a kollégiumi levelező listára, hogy egy illetőnek szerszámokra van szüksége autószereléshez. Jutalom saját készítésű pizza, tepsis kiszerelésben.
Hát lehet ennek ellenálni? Persze, hogy segítek :)

Skoda Fabia az alany. Történt, hogy egy intenzív fékezésnél a bal első féktől durranás, fék befog, kocsi megy át a szembe sávba. Ott közeledik a kamion. 2 sebesség visszaváltással, meg padlógázas művelettel sikerült elkerülni a kamiont. Autómentő szerint 10 ilyen esetből 9-en meghalnak.
A betétekben 15.000 km sem volt, egyszerűen olcsó szarok.

Szóval a feladat első féktárcsák és fékbetétek cseréje. Igazából voltunk 6-an a feladatra, szóval nem nagyon koszoltam össze magam. (1 szerelt, a többiek nézték és ötleteltek)
A még ép jobb oldal is elég gyalázatosan nézett ki, de legalább az alapján tudtunk a Unixnál megfelelő új cuccokat szerezni. (az 1,2-es fabiákat 3 féle tárcsával és 6 féle betéttel gyártották és persze nem tudják, hogy melyiket kéne adni).

Szerencsére nincs a krova készletemben 32-esnél nagyobb kulcs, ezért szegény tulaj nemtudta kilazítani a 36os kulccsal oldható anyát. Mint kiderült az kb 300 Nm-rel van meghúzva és az a csapágyak és féltengely felé kalauzol minket. Helyette elég volt egy 6 mm-es csavart kilazítani, ami a féktárcsát rögzítette.

Az ilyen kezdeti nehézségeket leszámítva gond nélkül zajlott a csere.
Jöjjenek a képek!

Ui: a pizza nagyon jó volt :)
Dömi @ . 5 fotó . 7 komment

2008.05.27. Kedd

Eseménytelen havi összefoglaló:
Néhányszor ellenőriztem a kerékösszetartást, mivel még alakul a laprugó és ilyenkor nem árt odafigyelni. Igaz azon még alakítani is kell, mert csálé a kocsi eleje.
Vettem Momo sportkormány agyat, amit elmúlt pénteken be is szereltem. A kormánygombok kábelezését másféle képpen próbálom most majd megoldani.
Szombaton tartottunk minitalit Győrben. Asszem 5 polski volt, meg egy VW Bogár. El körforogtunk Győrzámolyra gokartozni. Gokartozás eléggé megdrágult. A dolgot tetézte, hogy először valami fostalicskát kaptam, úgy viselkedett mint egy beégett mexakítós pók. :) 2 kört tettem meg padlógázon, semmi csúszkálás:( Utánna kaptam másik járgányt, az már ment rendesen. Mandínerből előztem párat, majd vége is lett a mókának:(
Zárásként közös kajálás volt.

Tegnap készítettem friss zöld kártyát, minden rendben volt.

Most van ilyen vizsgaidőszak dolog, úgyhogy nem tudok túl sok időt szakítani a kocsira, de majd nyáron talán.
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2008.04.25. Péntek

Kissé megkésve én is beszámolok a Szegedi Találkozóról.
Pénteken Raszta összeszedett Veszprémben, majd Zozykkal találkoztunk Székesfehérváron. Várt ránk még kb 190 km, amit 1 pihenővel probléma nélkül teljesítettünk.
Cora parkolóban még csak 126fan volt, de nemsokára megérkeztek mások is. Elnéztünk a bontóba is, ahonnan egy akksi alá való műanyag tálcát szeretem 100 magyar Forintért.
Este fáradt testünket áztattuk a fürdőben, majd száraz beleinket áztattuk a szálláson :)

Szombaton én nem tartottam a csapattal. A Szegedtől 80-90 km-re fekvő Kondorosra autóztam, hogy meglátogassam papámat. Finom birkapörkölt elfogyasztása után indultam vissza a találkozóra. Szegeden Taky és Moha bá segítségével sikerült célnak kitűzni az éttermet, ahova menni kellett. Egyik kereszteződésben egy jófej polskis segítette balra nagyívben való kikanyarodásomat, így lett belőlem konvoj vezető. :)
Finom ebéd után napfürdőztünk a szállásnál, meg szurkoltunk a szerelőknek. Este belvárosi séta után fényt vittünk az éjszakába. Azt hiszem sikerült bebaszcsizni. :)

Vasárnap kissé fáradtan indultunk haza Zozykékkal. Az útvonalat kissé módosítottuk, bízva a jobb minőségű utakban. Többé-kevésbé be is jöttek a számításaink ezzel kapcsolatban. Székesfehérváron elbucsúztunk egymástól, majd részemről irány Veszprém. A Palotai úton kissé más hangja lett az autómnak, pont olyan, mintha el/le lenne törve a kipufogó. A helyszíni szemle megállapította, hogy szépen elrepedt a dob a belső felfogatás körül. Sokat nem zavart a történet, úgyhogy haladtam tovább.

Nagyon jó hétvégét tudhatok magam mögött, tekintve a talit, a programokat, a társaságot, a megvilágítást, a hiba nélküli kb 650km-t. Nagyon szép hely Szeged, szerintem még járok arra. Köszi mindenkinek mindent, különösen Ricsinek és Gabinak!

A törött dobbal kedden elgurultam a kipufogóshoz (aki pécsi tali előtt megcsinálta a tartókat, nem is rosszul). Szépen megvarta a repedést, Csütörtökön még vissza mentem, mert kissé még rossz hangja volt a történetnek. 2 cm repedést találtunk, hegesztés után újra régi volt a hanghatás. Egészen addig amíg el nem törött a belső leömlő a könyökkel való találkozásnál.
Ma itthon felszereltem egy gyári kipufogót, a sport kiput meg majd valamikor megcsináltatom.
Állítottam még kerékösszetartást, mert eléggé széttartottak már a kerekek.
Dömi @ . Fiat 126 . 6 komment

2008.04.06. Vasárnap

Féktan

Hétvége tanulságai:
Eset: főfékhenger csere után csak a hátsó kört lehet rendesen lelégteleníteni, az elsőnél nagyon alacsonyan fog a pedál, vagy még ott sem.
Lehetséges hibák:
- Nem töltötték fel a ffh-t fékfolyadékkal még kiszerelt állapotban, vízszintes helyzetben
-A ffh-en lévő bemenő műanyag csonkoknál kicsi levegő buborék van, amit el lehet tüntetni, ha egy kicsit kifeszítjük a csonkot, amíg a folyadék nem kezd szivárogni
- Ha az egyik oldali keréknél lévő fékcsövet egy fogóval óvatosan elszorítva megfelelő helyen keményedik a fékpedál, meg találtuk a hibás oldalt.
Hibás oldalon két probléma lehet:
- fékalapon elgörbült, hajlott, törött a fékpofák automata hézagállító tartó pöckei VAGY
- a fékpofák automata hézagállítói könnyen csúszkálnak, így mindig visszatérnek az alapállapotban, ahonnan a rendszer nem képes egy nyomásból a dobig juttatni a pofákat.
Nálam is ez volt a hiba szombat esti szenvedéskor. Vasárnap cseréltem a fékpofát, és egyből jó lett.

Délután Veszprém felé haladva ismét tapasztaltam azt, ami miatt a főfékhengert is cseréltem: hosszú fékezés nélkül megtett út után az első fékpedál nyomás elég mélyre hatol, majd második-harmadik nyomásra megfelelő már.
Lehet egy másik pofával is gond van, de csak olyan mértékben, hogy több idő kell még neki a visszarázódáshoz.

A fenti tudásbázis CSANAK szellemi tulajdonát képezi. Minden nemű felhasználása, másolása, stb csak az Ő engedélyével történhet :)

>
A főfékhenger cserén kívül még pénteken kicseréltem a töltő vezeték saruját, mely hazafelé törött el. Hála az újabb generátorral kapott gumi saruvédő kupaknak, nem gyulladtam ki.

>
Szombaton még megtörtént egy szelephézag állítás karbi pucolással kísérve.

Segítségért köszi Endrének és Csanaknak
Dömi @ . Fiat 126 . 10 komment

2008.03.30. Vasárnap

Pénteken laprugót cseréltem.
A kiszerelt rugót elvittem kovácshoz, hogy alakítsa még egy kicsit.Ugyanis amióta beraktam hátulra az ültetett rugókat, elég hülyén nézett ki az autó. Pedig elvileg az első rugó is volt kovácsolva már.
Délután a tesconál egy öreg bácsi leszólított, hogy van ám neki eladó polskija 20000 km-rel. Szombat reggel Endrével gyorsan meg is néztük. Hát lehet nem kellett volna. A km-ek számáról annyit, hogy 20000 volt benne, amikor kicserélték az órát egy újra, amiben most 40000 van. :) Amúgy is eléggé kaki állapotban van.
Ezek után kiszedtem a padló kárpitokat mosás céljából.
Elmúlt időkben szarakodott néha a világítás kapcsoló, ezért Endre segítségével kicseréltem a világítás kapcsolót egy újra. Kicsit át kellett variálni a lábkiosztását, de Endre megoldotta.
5-re mentem a rugóért, amit gyorsan vissza is szereltünk, majd a kerékösszetartás állítás sem maradt el.
Mosógép nem végzett kielégítő munkát, ezért ma még rásegítettem kárpit tisztítóval és porszívóval. Végül lemostam a gépjárművet.
Endrének köszi a segítséget!

Dömi @ . Fiat 126 . 6 komment

2008.03.20. Csütörtök

Két hete pénteken Endrével és Bábival ellátogattunk polimpexbe, meg voltunk KG-éknál szélvédőért. Délután Bábinak cseréltünk első lengéscsillapítókat, valamint elvittem az alufelnijeimet centíroztatni.
Szombaton felszereltem az alufelniket, valamint Endrével szélvédőt cseréltünk. Mostmár karcmentes NordGlas biztonsági üveg véd a széltől. Berakással kűzdöttünk eleget, de győztünk. Felkerült még a müszerfal alá való kis polcocska is, amit még Pécsett vettem.
Éjszaka hazafelé tartva már észre vettem, hogy néha kimarad 1-1 szikra, majd otthontól nem messze egyszer csak megállt az autó. Gyorsan cseréltem kondit (a rutin meg az évek), ezután be is indult az autó, de csak alapjáraton volt hajlandó menni, gázadásra egyből leállt.
Mexhézag állítás, majd gyertya vizsgálat után is ugyan ez volt a jelenség. Ekkor már a AC-ra gyanakodtam, gyorsan ki is cseréltem. Ezután már el sem indult. A benzin elfogyást kizártam a hiba listából, mert:
1. alapjáraton járt a kocsi
2. amióta világít a tankolás jelző 60km-t tettem meg, ami azt jelenti, hogy még kellett benne lennie.

Végül hazagurultam a kocsival, szerencsére az út nagyrésze lejtett.
A hiba a 2. pontnál volt. Elfelejtettem, hogy pénteken is tettem egy 20 km-es kört :) Szóval tankolás után minden rendben volt. (és még mindig max 20 literes a tank, vagy nem tudja az összes anyagot kiszívni belőle az AC)
Vasárnap még visszapakolgattam a kárpitokat az autóba, majd Veszprémbe indulás előtt még megmértem a töltést: tökéletes. Aztán egyszer csak elment, és vissza se jött azóta. Szénkefe és fesszab csere után sem javult. Beraktam egy csere akksit és egy töltőt a kocsiba, majd irány Veszprém.
Útközben még állítottam a gyújtáson, mert eléggé csörömpölt emelkedőnél.
Itt -ott elaludt egy pillanatra a nemtöltés jelző lámpa, de
hosszútávon semmi pozitív változás.

Múlt hétvégén pénteken elmentem bontóba,  gubáztam csomagtartóba való műanyagot, valamint 2 szép állapotú ajtókárpitot. Más nem is nagyon volt ott.
Délután elkezdtem, vagy inkább folytattam a felesleges vezetékek csomagtartóból való írtását. Ez olyan 20 métert jelent :) Szombaton behelyeztem a csomagtartó müanyagot, valamint a Hollótól (kösziköszi) kapott kismüszerfalas polskiba való kapcsolókeretet, melynek nincs szétvágva a rádió helyén lévő rekeszke. Kicseréltem a csomagtartó szigetelő gumit is.
Csanak is meglátogatott, méregetett össze-vissza, majd levonta a végkövetkeztetést, hogy a gerjesztéssel van valami gebasz.
Este kistalálkozót tartottunk. Néztünk szép bogarakat (VW), majd gokartozás helyett pizzáztunk. Hazafelé már elég gyengécske volt az akksi, de eljutottam haza.
 
Vasárnap ismét töltés nélkül mentem Veszprémbe, majd ma vissza Győr.
Hétfőn Csaba volt Budapesten, és elhozta nekem OGY-KG által importál bontott generátort. Ma vettem át a terméket, majd Endre, Csongor és Nándy szurkolásával kísérve be is szereltem. Közben a hátsó kábelkötegből is likvidáltam 1 méternyi vezetéket, felesleges. És TŐŐT. A MG multiméter meg mehet a kukába kb.
Nándy csodaketyeréjével fényt derítettünk arra is, hogy nem az indítás a hibás, hanem a behúzómágnes. Még jó, hogy nincs 1 éves sem. Elvileg egy kis zsirzás, kenés segíthet a dolgon. Majd meglátjuk, mondta a vak (amikor a néma elmondta neki, hogy a süket azt hallotta, a sánta futott.)

Köszi a segítségeknek a segítségeket.

Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2008.03.02. Vasárnap

Délután mértem multiméterrel.
Nem az akksi a probléma néha-néha indításkor.
Most a indító gomb relézésére gyanakszom.
Azért még állítottam kerékcsapágy hézagokat.
A gömbcsuklós megoldás miatt hajlamos kilazulásra.
Most jó.

Győr-Veszprém:
Veszprémvarsány (természetesen).
Töltés elmegy.
Feszültségszabályzó sarujának visszatűzése.
Haladás tovább.
Veszprémvarsány- Rédei elágazás közötti szakasz.
Töltés elmegy.
Fogóval saru meglapítás.
Visszatűzés.
Haladás tovább.
Ennyi.


Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2008.02.18. Hétfő

Tegnap - vasárnap lévén - Veszprém felé tartottam gépjárművemmel. Hosszú sorozat szakadt meg abban a pillanatban, amikor kivillant a nemtöltés jelző lámpika. Persze a kritikus Veszprémvarsány - Rédei elágazás közötti szakaszon. Megálltam, majd megnéztem a legegyszerűbbnek tűnő dolgokat: kábelcsatlakozások, saruk, önindítónál lévő csatlakozások. A helyzet nem javult, úgyhogy SPM-fokozatra kapcsoltam az addigi nyugis 80-90 km/h-'s tempóról. Ezzel nem más kívántam elérni, minthogy sötétedés előtt érjek a Királynék városába.
Menetközben kiderült, hogy 3-asban 80 felett, 4-esben 120 km/h -'s sebességnél van töltés :)
Veszprém belterületén egyszer csak ismét volt töltés, de hamar el is bújt.
Ma kiszereltem a szénkefét. Látszólag egyben van, de csupa olajos mocsok volt. (hogy kerül oda olajos mocsok?). Megtörölgettem, visszaszereltem, visszakötöttem. Indítottam, és volt töltés.
Holnap jön Bábi multiméterrel körítve, és méregetünk.

Ki érti ezt?
Dömi @ . Fiat 126 . 7 komment

2008.02.16. Szombat

Tegnap kiszedtem a gyújtáselosztót, hogy kicsit ápolgassam a megszakítót. Erre nem az olthatatlan megszakító szerelési vágy vitt rá (kinőttem már belőle), hanem az, hogy már éreztem, fogy el a hézag. Jól éreztem. Kicsit megcsiszoltam az érintkező felületeket is, majd beállítottam mindent szépre - jóra.
Ma, miután 126fan Felíciájában olajat cseréltünk, majd a Puntónkba megnéztük, miért nem működik a belső világítás, rátértünk a pócki első fékeinek légtelenítésére.
Függőcsapszeg csere óta úgy tűnt, mintha levegős lenne. Ezt is jól éreztem, ugyanis a művelet elvégzése után sokkal jobb lett a áááááá-s! Sajnos fékteszt során Endre véletlenül lefejelte a szélvédőt, de túl élte. Bocsi :)


Ennyi.
Dömi @ . Fiat 126 . 3 komment

2008.02.13. Szerda

Tegnap Bábinak segédkeztem vezérműláncot cserélni.
6 óra körül álltunk neki az olajcserével egybekötött műveletnek.
Igazából semmi különösebb szopás nem volt menet közben. Berohadt csavar nem volt, 32-es anya is relatív könnyen lazult, biztosító lemezkék is újrafelhasználhatóak maradtak, stb stb.
A lánc gyalázatos állapotban volt. Körbe bele-bele harapott már a vezérműfedélbe, néhol két sávban is.(Szerintem nem sok kellett volna egy Ria-szintű lefogazódáshoz) Persze ez is egy kókány csokifutyi szerelőnek tudható be, aki Bábit (még kezdő korában) megnyugtatta, hogy a láncnak semmi baja. (persze-persze, kibír kb háromszoros futásteljesítményt).
Az új lánc ugyanolyan márkájú volt mint a régi (legalábbis a rajta látható feliratok alapján).
Felszereltük, tömítést tömítőpasztával megtuningoltuk, olajszűrőt kitakarítottuk.
Gyújtásállítás és olajjal való feltöltés után gyönyörűen indult az ótó.

Jól megérdemelt pizzapogácsás vacsora és jégvakarás után visszatértem Veszprémbe!
Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment

2008.02.11. Hétfő

Hétvégén én is szerves részét képeztem a téli találkozónak.
Pénteken Lurdy-ig egyedül, majd Gyöngyösig Szilvivel és Nyuszyval utaztam. Gyöngyösön folyt a gyülekezés. (Áron autó, Pocok autó, Bálint Karcsi autó, Chris autó, Kürtösi Tibi autó, G. József autó, Csöpi autó, Taky autó, Dömi autó).
Közösen vonultunk Mátraszentimrére, ahol elfoglaltuk nagyszerű szállásunkat.
Este közösségi program. Ittunk Alakart. :)
Másnapról nem írok semmit, max azt, hogy Soma miatt sok lett a fogyasztásom :P
Bár lehet a szerpentinek miatt volt :)
Vasárnap bobozás után Pocok-Geo, Áron-Barbi, Endre és én erdőkertesnek vettük az irányt. Ott kiraktuk Barbit és Krisztiánt, majd Hollo-lak felé vettük az irányt, a lehető legkacifántosabb GPS-diktálta útvonalon.
Hollonál ámultunk-bámultunk a sok "szarján". Kaptam tőle szép (és ép) kisműszerfalas polskiba való kapcsolókeret-rádióhelyettkisrekesz műanyagot. :)
Hollo látogatás után Halásztelekre mentünk. Megnéztük a zinterneten hirdetett 5000km-es autót. Az 5000 km valósnak tűnik, azzal nincs is gond, csak minden mással.
Jóember (aki az első kritika után elvonult a lakásába, ott hagyva minket a fiával) 290.000 pénzt akar kapni a kocsiért. Bal hátsó sárvédőív meghúzva, tetőcsatorna itt-ott benyomva, hátfal a jobb oldali lököstartónál benyomva.
Kb az utolsó pár száz km-t a fia tette bele az autóba, okozva ezt a sok hibát, meg a sáros motorteret.
Az alapos elemzés után Pocok vonult északra, Áron és Endre Győrbe, én meg Veszprémbe.
Kíváncsiságból megnéztem a híres Székesfehérvári (el)kerülő utat. Jónak jó, bár este lehet érdemesebb a városon át menni.
10 óra körül értem a koleszba. 550 km-t mentem a hétvégén.
Szerencsére csak egyszer-kétszer az akksi viccelt meg, más baj nem volt.

Köszi mindenkinek mindent! Gyó vót!

Ma vettem új szelepfedél tömítést (parafa szerű anyag, de nagyon széles a többihez képest, bár ez nem biztos hogy baj). Bolt előtt be is szereltem, mert a régi már kicsit eresztette az olajat.
Tesco kézimosónál nagynyomással lemostam az autó alját és a kerékjárati íveket.
Másik boltban kutattam még egy picit a raktárban. Találtam papirzsacskóba csomagolt vezérműláncot (fogaskerekek nélkül). Állítólag új...hát mindenesetre majd jó lesz valamire. E mellett még egy pár kacatot vásároltam.



Ja és Szilvásvárad! :)

Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2008.02.01. Péntek

No jelen
Havi összefoglaló következik:
Valamikor a hónap közepén elérkezett az idő, hogy kicseréljem a olajat a kisautóban.
Leszereltem a hátfalat, majd kipucoltam az olajszűrőt. Ekkor megragadtam az alkalmat, hogy lebiztosítsam a főtengely csavarját, mely művelet még szimering cserekor maradt el.
A kopott, nyomott aljú olajteknőst kicseréltem gyári új olajdeknire. Majd betöltöttem 2,5 liter Mobil 15W40 Multigrade fedőnevű kenőanyagot.
Ezután már nem emlékszem mit csináltam, de kb gyertyákat ellenőriztem, meg motorteret törölgettem.
126-os nap előtt a belső teret takarítgattam. Szerencsére mosásig nem jutottam, felesleges is lett volna, a másnapi esőt figyelembe véve. A tali jó volt, gokartoztunk, meg autóztunk jó sokat.

Ezen a héten szerdán Pécs felé vettem az irányt. Útközben Siófoknál kb 20 rendőr razziázott. Nem tetszett a kormányom nekik, de a papírok mélyéről előhalászott műbizonylat elnyerte a tetszésüket. Szabadon engedtek, de az autó nem akart indulni. Akksi túl gyenge volt, ígyhát 20 rendőr előtt bemutattunk egy kocsi tolást.
Nem sokkal később Nagykónyi előtt ismét rendőri intézkedés részesei lehettünk. Műbizonylat itt is tetszett. Csak az nem, hogy STOP táblánál csak lassítottam, nem álltam meg. Amúgy teljesen korrekt volt a biztos Úr, de pénteki buliról letiltott. (mondjuk nem is terveztem) Több rendőr kaland nem volt.
Az este folyamán Szőrrel felkészültünk a másnapi függőcsapszeg cseréhez. Ez relatív sok pálinkát jelentett. :)
Csütörtök dél körül kezdtük szétszedni az első futóművet. Este fél10kor hagytuk abba az ügyködést.
Ami volt:
-kormányösszekötő gömbfej menetelbaszás
-szívás a csapszegkiütéssel, Pallagi módszer alkalmazása :)
-szívás az egyik csapszeg kihézagolásával
-nemszívás a másik csapszeggel
-laprugó csere (lengyelből hozott, ültetett, köszi a szállításban: KG, Hollo, Nyuszy, Áron)

Ma a Boda boltban vettünk új gömbfejet. Csávó megnézte a könyvben, a rövidebb fajta kell. Visszamegyünk a kocsihoz ahol kiderült, hogy nem a rövid kell. Szőr elszalad hosszúért is, majd befejezzük a műveletet.

Végülis tök jó lett, de majd még elmegyek futómű beállításra, mert ugyebár ez így nem tuti.
Kb fél 3kor indultam Veszprém felé, rendőrmentesen fél 6körül ott is voltam. Koleszban összepakoltam, majd nyomás Győrbe.

Szerencsére semmi probléma nem volt a motorral. Bazira elégedett vagyok mostanában vele. kop-kop-kopp.
Azért az akksi szar, dehát második nevem Antal. :)

Nagy köszönet jár a csapszeg cserében segédkezésért:
Szőr
Szőr apu
Szőr anyu
Pallagi Norbi


Dömi @ . Fiat 126 . 2 komment