Archívum: 2009 (11)

Tevékenységtérkép

2009.11.14. Szombat+FOLYTATVA

Meghalt?

Fájó szívvel írom ezeket a sorokat. Évek óta küzdöttem a folyamatos gondokkal, próbáltam a lehetőségeimhez mérten, ahogy csak lehetett javítgatni, szépíteni. Sokan imádták, sokan szerették, de van olyan is, aki utálta. Néha nem is használtam, hogy kíméljem, vagy őt ,vagy magamat :) Voltak terveim vele, amiket lehet most fel kell adnom...


Folyt. köv.


Sose írtatok ennyit a blogomhoz, ezért folytatás, amiből kiderül, hogy mi meghalt-e?

Ez amúgy az október-november összevont blog, csendesség van a gépjármű körül.

Az előző bejegyzésben említettem, hogy néha fura hangok, és rázkódások érzékelhetőek a váltóból elinduláskor. Na probléma csak annyi volt, hogy a váltó tartó gumibakok totálisan el voltak válva a fém alapjuktól, így a váltót csak az U-alakú vas tartotta, de az meg ugye nem rezgéscsillapító. Bak csere után a jelenség megszűnt.

Voltam őszi találkozón, amit megint nem írok le, mert úgyse olvasnátok el, mert azt keresitek, hogy mi meghalt-e? Meg amúgy is más leírta már.
A talin a kocsival csak annyi volt a gond, hogy néha az egyik feszültségszabályzóról generátorra csatlakozó kábel saruja kitágult, és nem volt tötttttés. Jah meg a fűtésem elég füstös és büdös, annak ellenére, hogy előtte hétvégén gondosan kitakarítottam a termosztát házat.

Amúgy a mocskos, tróger, kókler, szakbarbár, faszkalap, lehúzós, polski lenézős, ember átbaszós, meg nem csinálós de kifizettettetős Chapó Gumi és Gyorsszervíz (ez itt a reklám helye) visszafizette a tavaszi futómű állítás díját, miután saját magával logikai ellentétbe keveredett, és minden tény azt támasztotta alá, hogy ő kifizettette az első futómű állítását is, miközben hozzá sem nyúltak a futóműhöz.

A július óta bérelt garázsban eddig csak az én kocsim állt, október eleje körül jött az ötlet, hogy meg kéne nézni, befér-e két polski, mivel Áron is pihentetni akarja a kocsiját a téli időszakban (én meg folytatni a nyáron elkezdett vakarás projektet).  Egy próbát tettünk azonnal, de a kerekek pont az aknát fedő vékony deszkákon állnának, ami azért nem egy életbiztosítás. Pár héttel később sikerült odarendezni egy vaslemezt meg egy erősebb funér lapot (ami azóta vaslemezre lett cserélve),így már bátran próbáltuk ki a Tú in Ván beállást. Teljes siker következett, a 2 polski gyönyörűen befér a garázsba, pár szivaccsal még a véletlen falhoz érintkezést is kivédtük. A kocsikák így várják, hogy legyen rájuk időnk, vagy hogy kitavaszodjon.

Amúgy a kipufogóm meghalt-e. Még lengyel túra előtt szereltem le az autóról, mert már nagyon zörgött. Kisebb repedés ismét volt rajta, de belülről fakadt a fő probléma. A dobot flexxel felnyitva látszott, hogy a furulya elvált a leömlő bevezetésétől, és az zörgött ott. Egyelőre a pincében várja, hogy mi legyen, de nem sok értelmét látom már a javítási próbálkozásnak. Sajnálom ezt a kiput, kurva jó hangja volt, de a 2007-es Egri találkozó óta kisebb-nagyobb kihagyásokkal szoptam vele. Ennyi.


+1 eszembe jutás!
Voltam Unixos kamionon méretni.
Első fék: 1180/1212 N, 3 % eltérés.
Hátsó fék: 896/856 N, 4 % eltérés,
Kézi fék: 822/600 N, 27 % eltérés (állítani kéne tán a bowdenen)

Lengéscsillapító:
Első: 31/45%
Hátsó: -6/-7 % (elpattogott)
Tán az ültetés meg a nagy gumi hozza ki belőle az állatot. De egyébként itt van az asztalom mellett négy új Statim lengéscsillapító.

Féken meglepődtek és örültek az emberek meg én is, a lengéscsillapítók meg majd  cserélve lesznek.
Elvittem a Puntót is, fék persze jó, és a lengéscsillapítók is, amin az Unixosok eléggé meglepődtek.(állítólag 2 éve nem mértek olyan 1-es Puntót, amin jó volt a hátsó lengéscsillapító.
Dömi @ . Fiat 126 . 10 fotó . 24 komment

2009.09.04. Péntek

Csak most jutottam odáig, hogy beszámoljak róla, de Meg volt a NAGY túra!!!

19-én este 8kor indultam, beugrottam Angiért majd irány Komárom.
Ott találkoztunk Szilvivel és Nyuszyval, valamint egy gyors kólázást ejtettünk meg Kliment Laciékkal.
Ezt követően Zólyomig csak egy pisilés erejéig álltunk meg.
Onnantól kezdve a storyt napi bontásbana csajoska.blog.hu-n olvashatjátok, én csak 1-2 személyes részt írok le ide. :)

Az első lengyelországi pihenőnél jártunk megtett kilométereket tekintve 4-500 km környékén, ez azt is jelentette, hogy a hengerfejtömítés csere óta ennyit tettem meg. Ergo utána kell húzni a csavaroknak. A cidri lengyel hajnalban kifejezetten jól esett a meleg motortérben turkálni. Gond nélkül megtettem, amit a nagykönyv előír, és már robogtunk is tovább.
Személy szerint elég jól bírtam a kiképzést, volt 1-2 holtpont, de koffeinnel átvészeltem.

Pénteken a boltozások elég nagy csalódást okoztak, tulajdonképpen nincs több cuccuk ott, mint az itthoni akármelyik keleti autós boltnak. 2 kondit, 6 'szelepfedélfieber és alátét együtt" dolgot és egy olajteknő tömítést vettem, majd irány a tenger!

Szombaton nothing special for me. Versenyezni nem akartam, így marad a száj tátás. Este kis itóka, majd alvás a lengyelek bulizására, amely a sátor falán keresztül is látható  lángcsóvákban bővelkedett :)

Vasárnap kölcsön vettem a Csajost utasnak, amíg Angi kiküldetésben volt Attilánál. Volt olyan félóránk az út során, hogy folyamatosan visítottunk a röhögéstől, azon kívűl meg folyamatosan tescos ropit és Króvkit táplálkoztunk.

Hétfőn Jaceknál bevásároltam sok apró kacatból sokat. Meg vettem 2 kasztni darabkát is, amit tuti cserélnem kell majd lakatoláskor. Amíg vártam a többiekre, kicseréltem a szelepfedél tömítést, mert már kicsit eresztette az olajat (csesztem kicserélni odafelé a szereléskor).
Bontózástól elvették a kedvemet, így ott csak nézelődtem.
A hazaúton Zólyomnál elbúcsúztunk a többiektől, majd 40 km együtt haladás után Angival letértünk a Budapest felé tartó brigádtól Komárom irányába. A legrosszabb 150 km következett sötétben, kimerültem, egyedül.

Egyik faluban stop táblás elsőbbség adási kötelezettésgem volt, meg is álltam, 2-szer elnéztem mindkét irányba, majd átmentem az úton.
Angi: -hülye biciklis lámpanélkül jött
Én: - milyen biciklis?
Angi: -2 méterre mentél el tőle, jött keresztbe.
Hát nekem eléggé kimaradt az illettő. Utána abban a faluban még volt pár görkoris, biciklis akik az út közepén kivilágítás nélkül közlekedtek este 9-kor. I love it.

Hip-hop a magyar határon voltunk, és már csak 50 km volt hátra. :) :)
Folyamatosan letekert ablakkal jöttem, hogy jöjjön az arcomba a hideg levegő, de még így is elég tompa voltam.
Angi: -láttad?
Én: -mit?
Angi: -ott állt egy őz a szemközti sávban
Én: -hát ez is kimaradt
Monjduk seggel felénk a túlsó padkán volt, de azért látni kellett volna.

Szerencsére gond nélkül hazaértünk fél 11-re. Ki se pakoltam teljesen, mentem aludni, mert 3 kor kelnem kellett munka miatt. 10 óra munka közben kiszámoltam, hogy az elmúlt 6 éjszaka alatt kb 25 órát aludtam összesen, ami elég szar átlagot ad ki :)
Délután kipakoltam teljesen a kocsiból, netezgettem,...de nem bírtam a seggemen ülni...muszáj volt menni valahova. Miután a röhögéstől könnyezve elolvastam Csajos blogját, 8-kor kocsiba pattantam és irány Balatonkenese, ahol a veszprémi barátaim vártak már a frissen elkészült spagettivel (ami kifejezetten jól esett, mivel szerda óta nem ettem rendes főtt ételt).


Tegnap előtt észrevettem, hogy a töltés jelző nem jelez gyújtás ráadáskor. Elég hamar meg is lett a hiba, a feszültségszabályzó csavarjai valahol elhagyódtak, és csak úgy lógott a levegőben. Pótoltam, most jó.


Összegzés:
Az eddigi legjobb polskis túrám volt ez. Nem is feltétlen a találkozó programja miatt, hanem amit a magyar csapat, illetve a sors kihozott belőle (hamarosan elkészülnek Csajos bejegyzései a hátralévő napokból, akkor megtudjátok Ti is). A kocsiban is pozitívat csalódtam, a tervezett szerelésen kívűl csak a szelepfedéltömítés csere volt csak, de az is a hanyagságom miatt. A becsomagolt sok-sok alkatrészt ki se kellett bontanom. Illetve odafele Lódznál kezdődött egy jelenség, ami abból áll, hogy néha egyesben és kettesben klattyogó hangot ad a váltó. Azóta megtettem kb 1800 km-t különösebb probléma nélkül. De majd azért utána járok a dolognak.
Köszönöm mindenkinek aki itthon izgult és drukkolt értünk, illetve a csapatnak az alaphangulatot meg minden mást.

Jövőre ugyanígy???
Dömi @ . Fiat 126 . 12 komment

2009.08.18. Kedd

A felkészülés dolog.

Amikor Fifi a nyári talin átvette a legmesszebbről jött résztvevő díját (immár másodszor), többek között nekem is kipattant az agyamból az ötlet, hogy viszonozni kéne ezt a gesztust, hogy eljön ilyen messzire, ráadásul BIS-szel. :) :) :)
Meg amúgy is jó kaland lenne, elmenni az általa szervezett találkozóra. Mondjuk én már korábban is nézegettem a találkozó honlapját, nem is vetettem el az ötletet.

Hosszú hetek alatt eljutottunk ide, hogy holnap 9 autó indul neki az útnak. Az út csak oda kb 900 km lesz, ami akárhogyan nézzük, nem kevés. Kicsit rá is készültem a következő képpen:

Szombaton visszapakoltam a csiszolás miatt kiszerelt kárpitokat és a műszerfal alatti polcot a kocsiba, hogy kicsit komfortosabb legyen az elkövetkezendő kb 2200 km-en. A hátsó ülést eltávolítottam, hogy több hely legyen a cuccoknak.

A km órát is meghekkeltem, a használaton kívüli kézifék visszajelző ledet rákötöttem a töltésjelzőre, talán így jobban észreveszem majd, ha valami gond lenne a töltéssel.

Vasárnap a futóművel kezdtem. Megnéztem a kerékösszetartást, a kerékcsapágy hézagokat, kitisztítottama fékeket. Probléma a jobb első és a bal hátsó keréknél volt. A jobb elsőnél a fékdob rögzítő csavar feje már elnyalódott, ezért csak erőszakkal tudtam eltávolítani. Pótoltam új csavarral. A bal hátsó keréknél meg egy kis kottyanást kellett megszűntetni.

Következett a váltó. Összekötő egyik végén már volt kis mocorgás: szorítottam a csavarokon. A váltó tartó kengyel csavarjai is lazák voltak. Lehet figyelmetlen voltam, és a kézifék kötél csere óta laza volt???

Délután következett a motorprojekt: A furulyagumiknál már jött ki az olaj, ezért leszedtem a hengerfejet, és akkor már kicseréltem a tömítését is, mert elég viseltes volt. Kicseréltem a kipufogót is egy gyárira, kicsit csendesebb utunk lesz.
Estére összeállt a motor, indul is, le is áll, úgyhogy nagyon nem csesztem el semmit.

Tegnap és ma a menetfelszerelést készítettem elő, elégsokmindent viszek magammal, remélem nem kell sokat felhasználni a kupacból.
Ma kicseréltem a benzinszűrő-AC és az AC-Karbi közötti öreg, összezsugorodott benzincsöveket újra, illetve kikötöttem a termosztátot, mert észrevettem hogy nem nyit ki.

Azt hiszem, készen állok.
és csak reménykedek...
Dömi @ . Fiat 126 . 8 komment

2009.08.04. Kedd

Csak most írok, mert nem volt pofám egy hónapban 3 bejegyzést írni. :) :)

Kasztni pucolás:
Július közepe környékén jutottam el a belső tér alakításával oda, hogy lealapozzam azokat a felületeket, amik biztosan nem kerülnek lakatolásra. Előtte az illesztéseket szépen kinyomtam varrat-tömítővel, majd mehetett rá a szürke alapozó. Most egyéb elfoglaltság miatt kicsit áll a projekt, de a tovább haladáshoz amúgy is olyanokat kéne tenni, ami a használást kizárja, az meg nem jó az ilyen találkozós időszakban.
Egyik nap tartottam egy gyors mosást is.


Nyári tali (röviden tömören):
Péntek: 8-kor érkezés, pakolás, regisztrálás beindítása, boltba menés, strandon hesszelés, Rékát vízbe dobálás félórán át, alelnöknek szavazódás, hatalmasat evés, pálinkázgatás, sörözgetés, nem éneklés, relatív korán aludni térés.

Szombat: Korán kelés, délelőtt regisztrálás, közben sok nevetés, délután a placcon hesszelés, felvonulás, díj átvevés (persze nem sajátot), tombolán gyári gyújtáskábel nyerés, finomat vacsorázás, pálinkázgatás, sörözgetés, majd egy büfében kikötés:

A kempingben volt egy büfé, ami hivatalosan talán 10 órakor zárt, de mi(Peti, Dani, Peti, Ricsi, Áron, Brigi, én (kb.)) 2-kor még kaptunk sört. Jött is a nagy ötlet, hogy írjunk be a vásárlók könyvébe, valami kedveset!
Adatok kitöltése:
Név: beírtuk mindenkiét
Irányító szám:
- Kiét írjuk be? Mindenki máshol lakik (Szfv., Szombathely, Győr, Szeged, stb)
- Átlagoljunk!!!
-Oké! 9012+8200+8000+...
Na aztán ez már meghaladta a képességeinket, de azért írtunk pár dicsérő mondatot, bár arra már nem emlékszem, hogy konkrétan mit.
Tényleg nagyon rendesek voltak a pultosok, még hidegszendvicset is gyártottak, meg egy rossz szót nem szóltak, hogy igyunk már máshol.
Na aztán 3-4 óra körül visszatértünk a polskis területre, ahol a szlovák-magyar buli magyar oldalát erősítettük, mert AntiRaszta és KG már eléggé fáradtnak tűnt (lásd képek :) ). Itt még buliztunk egy kicsit a napfelkeltéig, aztán aludni tértünk.

Vasárnap: elég nehezen ébredés, másnaposnak levés, a placcon kicsit gyógyulás, majd szerelés, eggyet gyorsulás elállítódott gyújtással, kempingbe visszatérés, pakolás, Petinek segíteni próbálás, indulás Veszprémbe, majd tovább Badacsonyba, hekk evés, jó baráttal beszélgetés, 8-kor indulás Veszprémbe, 9-kor Brigi kirakás ott, majd indulás Győrbe, az úton nagyon menés, nehogy elalvás, sok Balatonról hazatérőt előzgetés.

Röviden tömören ennyi volt a hétvége.

Műszaki gondom volt azért:
Pénteken a bevásárlás után nem indult a kocsi, akkumlátor gyengeség miatt. Szerencsére pont leejtős utcában álltam, úgyhogy begurultam. Nincs töltés. Kempingbe megnézve a dolgot a generátorról lecsúszott a fesszab egyik saruja. Gyors szerviz, és már kész is.

Szombaton a vonulás végén, illetve vasárnap a ipari parkba átvonuláskor is eléggé büdöske jött a motortérből, és iszonyú meleg volt a motor.
Amikor már viszonylag jól voltam, elkezdtem szerelni. Kicseréltem a szelepfedél tömítést, mert már kicsit tolta az olajat ott a motor. Meg felraktam egy ékszíjat is, mert nem árt. Itt eszembe jutott a kempingben reggel zajlott szitu:
A kapuban Gabe suzukija mögött találtam egy elhasználódott ékszíjat:
-Gabe, nem a suzukiból hiányzik ez az ékszíj??? (voltam én a nagy vicces)
- hülye vagy? dobd ki a francba
-Jóvan.
Aztán ki is dobtam, a valószínűsíthetően az én kocsimból elmaradt ékszíjat :)
Ezután még gyújtást kellett állítanom, mert kb. 5 fokra el volt mászva.
Amúgy meg eléggé kerepelős hangja volt a kocsinak hazafelé, ezért az elmúlt hétvégén állítottam szelepeket. Nem sok javítani való akadt a hézagokon, de a zörgést illetően a gyanúm most a kipufogóra terelődött.
Majd egyszer leszerelem, aztán jön a FLEX.

Másrészt a műszerfalammal is csinálni kéne valamit, mert erős külső fénynél a töltés visszajelző elég nehezen vehető észre. (mint a fenti story mutatja is).


Köszönömök: mindenkinek mindent. Szervezést, vacsit, segítséget, részvételt, jókedvet, mindent.

KÉPEK: én nem fotóztam, de a mások által feltöltött több mint 5000 képből, kiszedtem a hangulatosabbakat: http://picasaweb.google.com/gy.valastyan/VOrszagosFiat126TalalkozoAgard#
Dömi @ . Fiat 126 . 12 fotó . 17 komment

2009.07.13. Hétfő

Halad a projekt rendesen.
Múlt hét szerdán volt hőlégújózás dögivel: a padlóról, kalaptartóról, hátsó ülés alatt lemezről eltűntek a kátránylapok. Egész könnyen feljöttek, és nem is volt meglepi alattuk. illetve a gyári félkörív alakú vízleeresztő nyílások létezése lepett meg.

Másnap a kátránymaradványokat hígítóval pucoltam. Kellemes érzés töltött el 2 óra kocsiban végzett munka után. :)

Vasárnap ismét a flexxé volt a főszerep, az alapozó festéket szedtem le, illetve drótkoronggal ápolgattam a sarkokat. A belsőtér nagyjából kész, még drótkoronggal kéne sok élen, résen végigmenni, aztán jöhet az alapozó.

Jah mert az is van. Vettem a Standoxnál Novol alapozót, edzőt, meg hegesztés tömítőt.

Eddig előjött likak: jobb küszöb elejénél (külső-belső küszöb cserés), jobb hátsó kerékív oldalműanyag tartópatentjának likja körül, bal hátsó kerékív tövénél, baloldal bal üléssín végénél (emelőponttal karöltve)

Vannak képek is, de csak telefonnal készültek.
Dömi @ . Fiat 126 . 5 fotó . 18 komment

2009.07.06. Hétfő

Ihletet kaptam...
Marczin fivérektől garázs ügyben, úgyhogy a szomszéd utcában kibéreltem egy garázst.
Eddig heteim nagy részét a koleszban töltöttem, ott fedett helyen tudtam tárolni a kocsit, de most januárig biztos itthon leszek, úgyhogy intézkedtem.
Jó hosszú aknás, közel is van, nem is drága. Áram nincs, de mivel közel van, az nem para.


Ihletet kaptam...
Lajoskától is. Nem, verset nem írok.
De az én kocsim alja is egyre jobban átlátható hibákkal van tele. Már kb 1,5 éve tervezem ezt a eseménysort, de eddig nem voltak túl ideálisak a körülmények. Vagy idő, vagy pénz, vagy hely vagy ezek közül kettő, vagy három nem állt rendelkezésre.
De most nagyjából összeálltak a keretfeltételek.
Laceeeeval, OGy-vel, KG-vel és Holloval konzultáltam az ajánlott eljárások, anyagok, módszereket tekintve, így összeállt a folyamatlista is.
Lényeg, hogy a kocsi beltere és alváza lesz megtisztítva a különböző alvázvédő-, kátrány- és festékrétegektől. Majd a felbukkanó anyaghiányok egy lakatos által pótolva lesznek, végül alváz- és üregvédelem létrehozása  a cél.


Tegnap az kerékdobokat és küszöböket belülről takaró müanyag-gumi szerű lapokat szedtem le spaklival. Gondolom ezeknek az volt a célja, hogy a fémet védje a nedvességtől. Annyira nem mindenhol jött össze.

Ma elszabadult a flex. Szerencsére éppen nem vágó, hanem csiszoló korong volt benne, így a 4 kerékdob és a hátsó tűzfal fémtisztára lett pucolva, és nem darabokra vágva. A flexxel nehezebben hozzáférhető helyeket drótkoronggal simogattam fényesre.
Bujtak elő csúnyaságok is, amik egy része már ismert volt, a többi meglepi.


A folytatásban hőlégfújó segítségével fogom felszedni az iszonyatos mennyiségő kátránylapot. Aztán kiderül, mi lapul alatta.
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2009.06.16. Kedd

Június.

Össze-vissza pár dolog:
1. megcsináltam a hengerfej-csere 500-km-es szervizét. igaz kb 1000 km megtétele után. Semmi különös nem volt, csak a jobb belső tőcsavar ki van szakadva a blokkból. Pedig 50 Nm-nél nem húztam többel. Ez van.

2. Múlt héten Veszprémbe érkezvén fura zörgés hallatszott a motorból, meg kicsit füstölt is a gép. Leesett az olajbeöntő kupak, a kipufogó két leömlőjének csatlakozásánál melegedett, meg olvadt szét a műanyag része.. Visszatettem a helyére, majd másnap vettem egy újat.

3. Szombat este pislákolt a nemtöltés-jelző. Megnéztem a tűzijátékot, majd haza indulás előtt megnéztem a szituációt. Eltörött a töltéskábel saruja. Leszigeteltem, hogy azért ne gyulladjak ki, majd hazamentem. Másnap javítottam. Meg akkor betettem az órába a kis izzót, amit hónapok óta megvettem. A számlapnak továbbra sincs háttérvilágítása. de szerintem így marad.

4. Voltam BÓTba is. Egy vezetőoldali napellenzőért ugrottam be, mert a régi már eregette magából a szöszt. Aztán végül vettem "modern" belső visszapillantó tükröt, légszűrőt, fűtéscsövet, gyári ajtóhatárolót is.

5. Volt zöldkártyáztatás is. Alapjáraton kicsit sok, fordulat picit kevés a károsanyag kibocsátás.

6. Elmentem egy másik futóműveshez is, aki ingyen mér, pénzért állít. Majd megkeresem a papírt, de lényeg, hogy a hátsó öszsetartás, illetve a dőlések szögpercekkel térnek csak el az előírttól, ami talán nem vészes. (UGYE?)

7. Kormánykapcsolót akarok cserélni a lapított végüről négyszögletűre. Volt a kocsiban régen egy, de az beégett(ablaktörlő csak on-off állású). Bontóból szeretem egy másikat, de annak más volt a csoki-kiosztása. (2*4+2*6 asszem). Átbuheráltam 4*4essé, de az ablaktörlő kapcsolója pont fordítva a működik. Vettem vaterán egy újat, 4*4 csatisat (aminek 1-nek nincs párja a kocsimban). Ennél is fordítva működik a ablaktörlő.
A mostani 3 állású (ki - szakaszos(nem igazán működik, magas motorfordulaton kicsit lassabban dolgozik, de akkor meg a végállása nem jó) - be), az újabb kettő is elvileg 3 állású.
Mi lehet a problem? Az ablaktörlő motoron lévő relét kéne kicserélnem újabb fajtára? Mondjuk azt még amúgy sem tudom felrakni, mert a kormányaggyal összeférhetetlenségi gondok vannak.

8. Miután Áron kocsija összeállt, elérkezett az idő a pincében való rendrakáshoz. Sikerült a felhasznált területet felére csökkenteni, az alkatrészek elrendezése jobb lett, a gyakrabban szükséges dolgok kívül, hozzáférhető helyen, a "majdegyszerjóleszvalamire" dolgok beljebb vannak. Az aprólékok 3 nagy kartondobozban, az újak dolgok polcon, vagy a szobámban. A 3 doboz kivételével feljegyeztük egy táblázatba a készleteket. Később a dobozok tartalma is feljegyzésre kerül.
Az olyan dolgokból, amiből tervezett cserekor újat szerelünk be, de végszükség esetén nem árt, ha van egy tartalék, elraktunk 1-1-et. A többit kidobtuk (kb 4 kuplung szerkezet, 6-7 kuplungtárcsa, fékmunkahengerek, stb).
Takartítás másnapján elvittük a szemméttelepre a felesleget: egy csomagtér tető, egy motortér tető, egy 120 literes zsák tele üres olajosflakonnal, 20 liter fáradt olaj, 5 db akkumlátor, 3-4 doboz kacat, olajos rongyok, stbstb...
És apu is boldog.

9. Valami zörög bizonyos fordulaton...és megint a kipufogó felől jön. lehet szétesett a bele.
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2009.05.15. Péntek

Az elmaradt "holnapi" bejegyzés.
 Nem írhattam az előző bejegyzést követő napon beszámolót, mert akkor már túl sok lett volna az áprilisi blogolás, másrészt meg vártam a végkifejletre.

 Szóval másnap elmentem a gumishoz, felütyködték a 4 gumit, centíroztak, aztán ámmen.
3 órára voltam bejelentve futómű állításra, azonban a szerviz emelője olyan, hogy a két kerék között a padlóból emelkedik ki egy rész, és az emeli fel a kocsit. Na igen ám, de a rész nagyobb, mint a polski két kereke közötti távolság.
Hát akkor másnap kértem ugyanezen cég másik szervízébe időpontot.
Beszélgetés így zajlott:
- hello, futóművet kéne állítani kispolskin
- kispolskin???
- kispolskin.
- Azon nem tudunk, nem fér fel az aknára.
- 1 hete érdeklődtem a kollégádnál, akkor még felfért.
- igen???
- igen
- deee akkor se tudunk, mert nincsenek hozzá adataink a gépben
- de vannak.
- nincsnek
- múlt héten még voltak...
- tényleg??? De nem a Fiat 125ös kell ám Neked, hanem a Fiat 126-os.
- tudok róla.
- oké akkor hétfő 8.

Hétfőn 2 óra alatt sikerült megmérni, hogy tényleg összevissza állnak a kerekek, mindenhol állítgatni kell. Bal hátsónál kezdtük, de állítás közben már csipogott a főnök, hogy hagyja abba a gyerek és majd menjek vissza máskor, amikor ráérnek, merthogy most sokan jönnek, és nem így számolták a művelet időigényét.

 Végülis délután otthagytam a kocsit nekik, hogy csinálják meg, amíg én egy Győr-Veszprém-Győr kört megyek áruszállítás miatt. Az azt követő hetekben úgyse lett volna időm máshova vinni az autót, de a megtett kilométerek alatt meg már elkezdte volna enni a gumikat. Otthagytam a kocsit, nem mondtam nekik meg, hogyan tudják elindítani, csak hogy majd a művelet befejezésekor hogyan zárják be.
 Én el is mentem Veszprémbe, de közben az Áron meg pont a szerviz felé járt. Szerelő gyerek épp gurult ki a kocsimmal a garázsból, nagyot fékezett, meg látszott hogy valamit akar. Áron megérdeklődte hogy mégis mi a lóf@sz. El akarja indítani, mert ki kell próbálni, hogy nem húz-e félre.
De a lézeres futóműmérésnek nem az a lényege, hogy számítógép mondja meg a helyes beállítást bááázzzzeg? Na mindegy, Áron kipróbálta, egyenesen megy. hurrá.
 A végösszeg is érdekes lett. Se számla, sem papír a mért értékekről. Elmúlt hetekben nem is voltam 1 óránál többet Győrben, meg sok dolgom is volt (egyetemi napok, meg egyéb teendők), meg 1 hét gipsz miatt vezetésre se voltam alkalmas.
Ma jártam arra, de sajnos a szerelő nem volt ott, csak a főnöke.
Külön kérvényt kellett volna benyújtanom, hogy kapjak papírt a mérésről.
A végösszeg összeállása is érdekes.
Szerelőt megkérdeztem volna, hogy az első keréknél hogyan állított dőlést. Mert szerintem elég kicsi az esélye, hogy a kerékőrt pont ugyanarra a csavarra rakja vissza mind a két keréknél, mint amin volt. Másrészt a főnök hozzáállása is az egészhez elég segg volt, így nem csodálkoznék, ha a hátsó hézagolás után elől már csak összetartást engedett volna állítani az alkalmazottnak.
Úgyhogy még járok arra, és meginterjúvolom a gyereket is.
 Amúgy a kocsi tényleg egyenesen megy, nem húz, jól kanyarodik, de nem örülnék egy rendellenes kopásnak, ezért még máshol is meg fogom méretni a futóművet, mert ebben a pöcsben nem bízok.

Egyébként elmúlt hétvégén lezajlott a Tavaszi Találkozó is. Páran már írtak róla, nem is írnék róla sokat, inkább bemásolom a Clubfórumba írtakat:
"Péntek délután 2 óra körül pár korán érkezővel ebédeltünk egyet Veszprémben, majd elfoglaltuk a szállást. Közben már a Tesco parkolóban gyülekezett a tömeg, sok-sok polski és egy OT rendszámos Fiat 850-es.
Kis késéssel kb fél 7 körül vonultunk be a belvárosba, ahol a Veszprémi Önkormányzattól beszerzett Behajtási Engedélyeknek köszönhetően az Óváros tér közepén parkolhattunk. Egy kellemes sétával megnéztük a történelmi belvárost, elsétáltunk a Vár végébe, kimentünk a Benedek-hegyre is.
 Ezt követően a konvoj Felsőörsre vonult, ahol mindenki megkapta a szobáját, majd következett a éjszakába nyúló beszélgetés.
Szombat reggel mesterien sikerült kivitelezni a jó előre beharangozott fél 9-es indulást, így ügyesen 9-re Balatonfűzfőre értünk, ahol már várt minket a Nitrokémia Zrt. műszaki igazgatója, Gosztonyi Károly. Ő mutatta meg a föld alatti erőmű termeit, járatait és mesélte a történeteket. Miután újra felszínre jutottunk még megnézhettük a Nitrokémia vonatgyűjteményét, majd egy emléklap átadásával búcsúztunk Károlytól. (az erőműről kapott dokumentum hamarosan elérhető lesz itt is)
Ezután indult a 35-40 autóból álló konvoj Tihanyba. Kb. 1 órakor kezdtünk neki az ebédelésnek, az ebéd közben látható panorámát nézzétek meg a fényképek között! Csodaszép volt.
Tihanyi séta után 3-kor indultunk Nagyvázsonyba. Vár látogatás, füvön fetrengés, csárdában evés után 5 körül indult a csapat vissza Felsőörsre, a szállásra. Ott egyesek bort kóstoltak, egyesek strandra mentek, egyesek csak döglöttek a napozóágyakban, majd szép lassan mindenki aludni tért.
Vasárnap miután mindenki magához tért, közös megegyezés alapján Veszprém felé vettük az irányt. A csapat egyik fele az állatkertben volt, a másik fele a Gulya-dombon tett egészségügyi sétát.
3 óra körül páran haza indultak, a maradék csapat Káptalanfüred felé vette az irányt, ahol strandolás következett. 5 órakor indult mindenki végleg haza.
Összességében egy nagyon jól sikerült hétvégét tudhat maga mögött az, aki eljött. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki jelen volt, aki valamit segített a koordinálásban, illetve mindenkinek az indulási időpontok betartását (tisztelet a kivételnek )
Aki nem volt, az bánhatja."

Röviden ennyi. :)

Kocsi végig rendben volt, meg úgy amúgy is megyeget most. És lassan újra tudok rendesen váltani a jobb kezemmel is... :)
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2009.04.23. Csütörtök

A szopás, az amikor a néni a szájába ve......stbstb
Másképp:
Már lehet írtam, hogy gyengélkedik az autó. illetve emelkedőn könnyen elveszíti a lendületet, alacsony fordulaton nem igazán duruzsol jól.(beállítások jók) Meg olyan kezdő hengerfejes hangja van. Na meg az olajat is nyomta elég rendesen az olajteknő tömítéskörül meg belső főtengelyszimering felől az olajat. Jah meg egyszer lámpától indulva eléggé csörgő hangot adott a motor, mintha éppen darálna valamit a ventilátor. Félreálltam egy buszmegállóban, de addigra elmúlt  hang.
Úgyhogy egy hete csütörtökön fogtam magam, és megnézem a vezérlést. Lánc csere óta alig futott pár ezer km-t a motor, de a ugye már ujonnan feszíteni kellett a láncon. Meg most is.
Ezután kiszedtem a motort. Közben észrevettem, hogy van egy vékonyka repedés a belső kipufogótartó körül.
Estig meglestem, hogy a belső főtengelyszimering nem enged, de az olajteknő tömítés körbe elfingta magát, pedig még tömítőztem is.
Kicseréltem a hátsó ventilátor borítást is, mert letörött 2 füle, amik átmennek az első burkolaton. Valószinü azt daráltam be korában.
Hengerfej tömítést is cseréltem hipp-hopp, meg volt karbi pucolás is. A motor végülis már csak a kipufogóra várt, amit szombaton hegesztettek meg nekem 20 Ft-ért. Adtam 40-et. :) :)
Ha már ilyen jól hozzáférhető volt a kézifék bowden két vége, akkor kicseréltem azt is, mert már eléggé fent fogott, azt is szarul a kézifék. Meg a dobban lévő szerkezetet is kicseréltem, ha már hozzányúltam.
Eztuán a motor visszacuppant a helyére és kicseréltem az olajteknőtömítést. Bekötöttem, állítottam mindent, de elég nehezen akart beindulni a szerkezet. Meg alapjárat sem volt, ereje se sok, csak fordulaton.
Szombat délelőtt vettem 2 NGK, 2 Champion gyertyát meg egy kondit. Kicseréltem a Championra a több mint 1 évet futott iskra-kat, meg a kondit. Egy fokkal jobban szólt a motor. de nem az igazi.
Déltuán minitali, Csanak fülre mondja hogy 1,5 henger megy. Kézrátétellel azt is mondja, hogy a belső a szar.
Azért menjünk sütni Stiffiék telkére, de előtte hozzánk mentünk fáért, meg akkor már ki is cserélem közben a hengerfejet. A készletből kiválogattuk a zöldpolskiról maradt HF-et, ránézésra az votl a legjobb, benzinpróbát állta.
Stiffiékhez menet egy elég meredek úton kell felmenni, aminek vége felé már 30 alá esett a sebesség, na gyengélkedett is az autó. Végül egyesben csúsztatott kuplunggal tudtam nagynehezen felmenni. Mire neki áltuink volna sütni, meg szerelni, elég csúnya esőfelhők közelegtek, úgyhogy halaszottuk a dolgokat.
A sütést fél órával, a szerelést 12-vel.
Vasárnap reggel 8-12 között kicseréltem a HF-et, elég szar szintidő a fénykoromhoz képest, de nem bánom, hogy most nincs akkora gyakorlatom benne. :) :) :)
A leszedett HF-et megvizsgálva, tényleg észrevehető volt a kifogószelep elhasználódása, dehát én nem is figyeltem csütörtök este. na ez a SZOPÁS :)

A csere megtette a hatását, ismét jó hangja, alacsony fordulaton is ereje van a kocsinak.

Ma légtelenítettem a hátsó fékkört, mert a kézifékszerkezet csere óta kicsit fura volt a fékhatás.

Alufelnik elkészültek, holnap megyek értük. Esztergályos csináltatott központosító gyűrűket, mert az eddigiek semmit nem értek. Meg talátlam helyet, ahol elvileg befogják állítani a futóművet emberi áron. Majd holnap updatelek.
Dömi @ . Fiat 126 . 5 komment

2009.04.07. Kedd

Március
Volt sok-sok motorállítgatás, mert nem igazán úgy muzsikál a gép ahogy illene. Még most se igazán, de majd alakul a molekula.

Egyszercsak nem nagyon akart beindulni a kocsi, csak bikázásra. A motorra menő testkábel volt elszakadva. Csak akkor tudott beröffeni, amikor már a motor rázkódása által valahol kapott testet a rendszer.

Volt olajnyomás ellenőrző kábelszakadás is. Áron megforrasztotta a dolgot. most gyó.
No meg eltörött a motor alján található U - alakú terelő lemez. Cserélve

Az elmúlt hétvégén sor került egy mosásra is. Augusztus óta vagy idő nem volt rá, vagy értelmét nem láttam a dolognak. Hát a mosás tanulsága, hogy amint időm engedi kicsit csiszolgatni, alvázvédőt vakargatni majd felületet kezelni kell, mert már most sem túl jó a helyzet.

Elvittem az alufelniket görgőztetni, mert némelyikbe volt gubanc. Elkészülésük után mennek fel az új gumik, meg kell keresni egy tisztességes futóművest.


Ánnnyi.
Dömi @ . Fiat 126 . 4 fotó . 5 komment

2009.02.27. Péntek

Lassan ideje megírnom a januári összefoglalót, meg akkor már a februárit is.

Emlékeim szerint januárban semmi nem történt, tanultam a vizsgáimra. Na jó, tanulás közben sok-sok időt csesztem el vaterázással, ezáltal jutottam sok-sok új alkatrészhez. Többségük csak tartaléknak kell, hogyha szükség van rá, akkor legyen.

Februári 13-14-15 -én került sor a szokásos év eleji kötelező szervízre.
Péntek délután értem haza Veszprémből, majd egyből neki álltam ténykedni.
Leeresztettem az olajat a motorból, levettem az olajteknőt. 2 csavarral feltettem egy régebbi használaton kívülit, amit nyugodtan támasztok alá, mert kárt már nem tehetek benne(már be van horpadva).
Következett az olajszűrő tisztítás és vezérműlánc és főtengely szimmering csere. Különösebb komplikáció nem adódott, azt leszámítva, hogy a "polski fiat" csomagolású új vezérműlánc laza volt. Ismét éljenek a ma kapható alkatrészek. Csanak tanácsára a feszítők állítgatásával feszesebbre sikerült varázsolni az apparátot. Egy kis piros takony segítségével össze is szereltem a vezérlést. Este még gyorsan kiszedtem a motort, majd nyugovóra tértem.
Szombaton Petike váltóját ütyködte Áron és Pet az aknán, addig én a boncasztalon belső főtengely szimmeringet cseréltem. Szerelgetés közben feltűntek a furulyagumik halálnak betudható olajfoltok is, ígyhát azokat is kicseréltem.
Közben Áron kipucolta a karbit is.
Motorberakás után felraktam az olajteknőt, feltöltöttem a rendszert olajjal, beállítottam a gyújtást, majd röffent is a szerkezet.
Vasárnap másodszor is megheggesztettük az ülésemet. Pár héttel korábban már egyszer eltörött a vezetőoldali ülés egyik merevítője, de az akkori heggesztés nem tartott 1 hétnél tovább. A legutóbbi javítás nagyobb sikert aratott (eddig).
Ettől a karbantartástól érezhetően kellemesebb hangja lett a kocsinak és még jobban is megy.

Hétfőn Áronnal tettünk egy kört a tavaszi találkozó programjait meglesve, itt 1-2szer kicsapta a GPS töltő a biztosítékot, ennek később majd lesz jelentősége.
Szerdán délután még voltam Bálintnál, a hátsó kerékcsapágy hézagokat állítottam, valamint kicseréltem a bal hátsó spirálrugót egy kevésbé ültetettre, így nagyjából normálisan áll már az autó. Kerékösszetartás állítás után elhagytam a helyszínt, és vártam a pénteket.

NA és akkor múlt hétvégén jártunk Aggteleken is.
Pénteken fél 10kor akartam indulni, rajtam kívül álló okok miatt (áááá semmi köze Brigihez :) ) csak 10kor sikerült. Hipp-hopp fent voltunk Budapesten, ahol elöszőr a Motopolnál, majd a Báró-Kernél (friss klubbolt) vásároltam picikét, majd irány Gyöngyös, ahol már várt minket KeMa(négyzet), Cincinlovag(négyzet) és Pocok.
Rövid érvelés után nekivágtunk a Mátrának, ahol boboztunk egy gyorsat, majd folytattuk utunkat Brazílián át Aggtelek felé. Este laza evés, majd kevésbé laza ivás után 4 körül kerültünk ágyba.
Másnap gyönyörű Szlovák tájakon át autóztunk Betlérre turistáskodni, majd vissza. Aggteleken egy kis pörgés-forgás, jégcsap-harc és barlang látogatás volt program. Esti program a szokásos, de szerencsére éjfélkor már alvás volt.

Vasárnap nem húztuk sokáig az indulást, mert elég nagy út várt ránk. Cincinlovagékkal 10kor elindultunk, ezúttal a Eger felé vettük az irányt, amit nem is bántunk meg, mert megint iszonyat jó helyeken jártunk.
A M3-as pálya végén egy gyors elköszönés erejéig megálltunk, majd folytattuk utunkat Győrig, ahova 3-ra értünk, összesen 320 km megtétele után. Ebédelés és pakolás után fél 5 után indultunk Rábahídvégre (Szombathely mellett található), de előtte még egy tankolás.
Itt produkálta az autó az egyetlen meghibásodását a hétvége alatt:
A benzinkúton üzemeltem volna be a GPS-t,de elkezdett a központizár furcsán viselkedni. Gyújtást adtam, akkor zárta az ajtókat, de indítózni nem tudtam, meg hasonló mókák. Megpróbáltam, hogy akksisarut leszedem, és visszarakom, de semmi változás. Ekkor bevetettem az "5 Ft-os trükött", amivel lett gyújtásom, de indítózni még mindig nem tudtam, de azt is megoldottam "csavarhúzós trükkel" (ekkor szídtam a túlbonyolított elektromos rendszert, és áldottam a felfedezett kiskapuit). El is indultam Pápa felé, de egyszer csak kinyílt az ajtóm, amikor villantottam egy lámpa nélkül közlekedő szembejövőnek. Hát mondom ennek fel sem tréfa, nem lenne vicces, hogy minden refi kapcsoláskor kinyílna az ajtó. További próbálgatáskor kiderült, hogy vészvillogó kapcsoláskor is nyílik.
Meg is álltam, hogy kikutatom a bajt. Első tippem a szivargyújtó külön szálon és helyen lévő biztosítéka volt, Ugyanis a GPS szivargyújtója elég buzi, már többször is kiütötte a biztosítékot, amikor nem kellő figyelemmel dugta be az ember. Azzal semmi baj nem is volt, lévén vagy legutoljára csak egy 30A-os biztosítékot tudtam betenni, tehát nem azt ütötte ki a rövidzárlat. Vetettem egy pillantást a biztosíték táblára is, ahol szembetűnt, hogy az 1-es számú nem oké. Kicseréltem és minden rendbe jött és folytattuk utunkat. Ez van, amikor az ember túlságosan hozzászokik a túlbonyolított elektromos rendszerhez, és a legevidensebb hibára már nem is gondol.

Szóval haladtam a Győr-Pápa-Devecser-Rábahídvég útvonalon, az utolsó 70 km persze szakadó hóban, de az aszfalt csak nedves volt, úgyhogy csak a lámák akadályoztak hosszabb-rövidebb ideig. Fél 7kor érkeztünk meg Brigiékhez. Itt is evés-ivás(madjnem több kaja volt ott, mint Aggteleken a 30 emberre), pakolgatás, majd 8 óra után indulás Veszprémbe. Végig szakadó hó, aszfalton is, de a tapadással nem volt gond, 80-90 km/h-t lehetett tartani.
Fél 10kor állítottam le a kocsit a kolesz parkolóban. Vasárnap 530 km-t a hétvégén meg majdnem 1000-et tettünk meg a kis elektromos gubancot leszámítva gond nélkül.
A találkozót köszönjük mindenkinek, igazán jól éreztük magunkat!
Képeim itt láthatóak: http://picasaweb.google.hu/gy.valastyan/Aggtelek2009022022#


Ma kicsit állítottam a benzin-levegő keveréken, mert nem úgy indul az autó, ahogy szerelés előtt. Valamint kicseréltem a törött első rendszámtábla tartót, ugyanis Aggteleken kicsit keményebb volt az a hókupac - amibe belementem -, mint gondoltam.

Szombati frissítés: kicseréltem a szelepfedél-tömítést, mert elfingta magát. Kicsit megtörölgettem a motorteret, majd állítottam a kuplung holtjátékon.

(jah és még Aggteleken vettem 2 első hótálcát Pocoktól!)
Dömi @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!