Archívum: 2011 (7)

Tevékenységtérkép

2011.11.06. Vasárnap

Szeptember végén fura fémes zörgés hallatszott elinduláskor. Aknából vizsgálva hamar kiderült, hogy a legelső, még a motorhoz csatlakozó kipufogócső tartó lemez törött el. Kipufogósnál 10 perc alatt javítva lett gond.

Rossz úton hallatszódó zörgésre tapasztaltabb embertől kaptam választ. Kormányműből kijövő egyik rúd zörög, csere után is hamar visszajön a probléma.

Terveztem egy kis kasztni javítást, üregvédelemmel, de nem jutottam el leegyeztetett lakatoshoz. Nem tudom 1 hónapra előre megtervezni, hogy mikor tudom nélkülözni a kocsit. :(

Bal első ajtó ablakemelő kezdi megadni magát, szorul, kattog, lötyög, stb...majd kell bugászni egy másikat.

Elmúlt hétvégén bontóban vettem 4 db acélfelnit. Mazda 323-ról jöttek le, közepesen szar állapotúak.
Ezekre a felnikre felszereltettem a kocsival vásárolt téli gumikat. Majd otthon lecseréltem a nyári kerekeket, amik enyhe mosás után a pincébe kerültek.

Lecseréltem a hűtővizet is, mert ki tudja az előző tulajok mit kutymákoltak bele. Így most tuti, hogy -35 C -ig jó a lé.
Vettem jégkaparót, és jégoldót. Jöhet a tél.

2011.09.19. Hétfő

Hónapokra visszanyúló Baleno blog

Májusban vettem műanyag és kárpit pucoló szert, néhol elég szép mocskot sikerült leszedni a belső térről.

Júniusban barátaimtól kaptam új fejegységet, amely SD kártyát, és pendrive-ot is tud olvasni, tehát nem kell már rádiózgatni. A beszerelés nem volt bökkenő mentes, mert a gyári rádióba fixen be volt kötve az antenna, nem volt dugalj. Így csípőfogóval lehetett csak eltávolítani a régi rádiót. A kábelra új csatlakozó került, így az új egységgel is tudom fogni az adást.
Kezdetben a fejegység kikapcsolt egy pillanatra, ha lekapcsoltam a tompított fényszórót. Nem jöttem rá a hiba okára, de cserébe megszűnt a jelenség. :)

Volt alkalmam utánfutózni is. Kővel megrakott utánfutóval mentem Balatontól Győrig. Nem érezte meg túlságosan az autó, bár hepe-hupás úton azért rángatta a kocsit rendesen. Üresen meg lehet úgy menni, mintha rá se lenne kötve.

Júliusban a korábban vásárolt felniket, és gumikat eladtam. Közelről megnézve mégse voltak olyan jó állapotban. Sokat kellett volna rájuk költeni, hogy hordhatóak legyenek.

Augusztusban ideje volt nyári gumikra cserélni a téli szettet. (alufelni témán kicsit elidőztem) Vettem 4 db Kumho Solus 175/70/13 gumit. Eddig meg vagyok elégedve velük.

Szeptember
Az elmúlt hétvégén ismét kicsit takarítottam a kocsin. És ennyi.
Külső mosást még nem kapott tőlem. Akármikor mosnám, átgondolom, hogy másnap megint hosszabb távot megyek, amikor tele lesz bogárral a kocsi eleje. Nincs értelme tisztogatni.

Amúgy meg vagyok elégedve a kocsival. Fogyasztás kellemes. A nyári talis 'sokszor 100 métert autózós' és kővel utánfutózós etapnál is 7 literben megállt. Tartós autópályás 110 km/h-s haladást pedig 6 literes fogyasztással honorálja. Amúgy az átlag 6,6.

Bajok:
Van valami enyhe zörgés rosszabb úton, illetve a féltengely csuklók lassan cserések lesznek.

2011.09.18. Vasárnap

Hónapokra visszanyúló Polskis blog.

Haladás van a kocsim terén?
Utolsó blog a téli taliról szólt.
Tata - kb 250 km
Utána volt egy tavaszi tali Tatán, amit igazi Csaba szervezett. Remek hétvége volt, leszámítva a kissé cudar éjszakai hőmérsékletet, és a vasárnapi esőt. Azt viszont sajnálom, hogy mindkét este korán "elfáradtam" :)
A talin Áron kocsijával vettem részt, amit ezúton is köszi.

Brehy - kb 1000 km
Június elején kijutottunk a cseh klub által szervezett találkozóra, amely Brehy nevű településen került megrendezésre.
Sajnos csak két autónyi utazóbanda jött össze.
Jött Piszkor Peti, és Dani haverja, illetve Hollo, és utasaként én.
Péntek délelőtt indulás, kényelmes utazás, kora este odaérkezés. A szombati program kis felvonulásból, külföldieknek kis kirándulásból, és egy kis autósversenyből állt.
Délután strandröplabda bajnokság kezdődött, amelyen nem tudtunk indulni, mert mire szereztünk két nőt a csapatba, lezárult a nevezés. (eredetileg 3 fős férfi csapat is nevezhetett)
A bajnokság után mi elkezdtünk játszani lengyel, cseh csajokkal, kb 3 órán át. Azt a bajnokságot meg is nyertük. 1 - 1 üveg sör volt a jutalom :)
Mást nem nyertünk, de nem is nagyon volt mit :)
Este a lengyel bagázzsal bandáztunk. Részünkről nem volt akkora megőrülés, mint a hazai talikon szokott lenni...de azért a hajnali órákban már Dani is folyékonyan beszélt angolul :)
Hazafele vezető út eseménytelen volt, gond nélkül teljesítették az autók a távot.

Agárd
Július végén volt a mi nagy talink. Bemutatni senkinek nem kell a rendezvényt. Az előkészületek és a lebonyolítás elég sok munkát igényeltek, de úgy gondolom megérte! (még a rossz időt is beszámítva)
Suzukival voltam jelen, mivel más nem nagyon volt, illetve a cipekedéshez is jól jött.
Esténként szokásos bulizgatás, kevés alvással, dehát ez erről (is) szól.
Vasárnap hazaindulás előtt még Oktatóéknál voltam ház, és polski viziten, illetve egy jót vacsoráztam! Köszi még egyszer!

Kórnik - kb 1800 km
A nyárra beterveztem egy lengyel túrát is. Eredetileg a toruni volt becélozva, de a mi talinkra abból a bandából (tudtommal) senki nem jött, ellenben a poznaniak szép számmal voltak jelen. A társaság a mi talink hétvégéjén folyamatosan győzködtek minket, hogy menjünk már, hiszen ők is eljöttek hozzánk, illetve az ő talijuk mennyire faszább lesz :) A talijuk mellett még egy magán-jellegű, de elég erős érv is szólt :)
Így alakult, hogy Kórnikba mentünk, nem Torunba. Csütörtök meló után suzukival felmentem Budapestre. Kocsit leraktam, Gyulához átültem, majd összeszedtük KG-t.
Már ekkora vicces volt rágondolni, hogy 1700 km-t fogunk utazni 3 ember 3 napi cuccával,,,és még vásárolni is fogunk. :)
Apró csúszásokból fakadóan már időben úgy jártunk, hogy inkább megvártuk Emesét és Bazt Rétságon, majd közösen tovább haladva Andit és Robit Zólyomban. Így 3 autóval mentünk Bielsko Bialáig, ahol aludtunk 4 órát, majd Jacek boltját fosztottuk ki. A bevásárolt cuccokat otthagytuk, majd irány Kornik, csupán 400 km.

A tali programját tekintve felemás, a szervezést tekintve fantasztikus volt. A szombati program nagy része abból állt, hogy 3-4 helyen megállt az összes autó, felsorakoztunk, majd a helyi polgármester köszöntött minket, majd mi a helyi polgármestert. Este a kempingben már izgalmasabb versenyek voltak, amit Robi már részletezett (http://garageblog.net/blog/marczinrobert/8163), Sajnos a késői vacsorám miatt a szlalomról lemaradtam, de sebaj. Majd jövőre.
A szervezés nagyon jó volt. A nevezési díjhoz kaptunk pólót, 5 étkezést, rajtszámot, stb...lesték kívánságainkat.
A díjkiosztón a többiek sokmindent kaptak, gratula nekik!
A Club126-nak is volt egy tartozása, mégpedig a nyári tali gyorsulási versenyének egyik díját kellet átadnunk Marcellnek.
A klub amúgy is vitt apró ajándékokat a szervezőknek, díjazottaknak (pólók, kulcstartók, öngyújtók, illatosítók, stb).

Vasárnap reggeli indulásunkkor jelentős tömeg tapssal köszönte meg a részvételt. Illetve pár embernek akkor esett le, hogy az egyik kocsiban 3-an utazunk :)

A hazafele út egy apró gyújtásszerelést leszámítva eseménytelen volt. Bialában felvettük a pénteken vásárolt alkatrészeket, majd haladtunk tovább. 1 polski, 3 fő, belül plafonig pakolt cuccok, tetőcsomagtartón komplett padló, két homlokfal, 4 doblemez, stb...állítólag ebből a polskiból egész Szlovákián át dudáltak a járókelőkre és a megőrülés határon lévő utasok üdvözöltek mindenkit :)
Éjféltájt már PMR-en keresztül énekeltünk Baz-nak, persze minden számból csak 1 sort tudtunk, de azt tökéletesen. Koncertünket Baz apró szójátékokkal viszonozta. :)

Éjjel - fél1körül jutottam újra a Suzukimhoz, amivel még leutaztam Veszprémbe. Egy kis energiaital, minden ablak teljesen lehúzva, Die Antwoord lemez betéve, és énekelve. Ez volt a receptem elalvás ellen, meg egy kis önpofozás. 1,5 óra alatt 2 órára Veszprémbe voltam. Másnap frissen, kipihenten jelentem meg munkahelyemen :)
Tanulság:
Mindenből a régi a jó!
Erről van itt szó!
Ez lesz életem koncertje!!

Jesenice - kb 1100 km
Idei - talán - utolsó külföldi túrám szeptember elején volt. A tavaly már meglátogatott Jesenicében volt a 126fan.cz klub találkozója. Szerencsére szép magyar társaság jutott ki a talira: 9 autó, 16 fő. Különböző időpontokban indultunk, és érkeztünk, de nagyon örültek nekünk.
Én Veszprémből indultam 4 órakor, az autómat Mosonmagyaróváron hagytam, és ott ültem be Szudas autójába. A cseh autópálya drágaságát, és rossz minőségét hanyagolni akartuk, ezért Ausztrián át, főutakon haladtunk. 6-kor indultunk Magyarországról, a GPS fél 3-as érkezést jósolt. Akkor még nevettünk ezen. Most már nem. A GPS eggyel északibb úton vitt minket, minthogy az indokolt lett volna. Néhol rosszabb minőségű, hangyapöcsnyi falvakon vitt minket, ami nem is volt gond, amíg nem volt fogytán a benzin. Kb 6 bezárt kutat találtunk, kezdett para lenni a helyzet. Egyik faluba pihent két rendőr a kocsijukban. Megkérdeztem, hogy mégis merre lenne egy nonstop nafta kút. Of korsz 2km-re volt tőlünk. 18 liter fért már a kocsiba :) Tényleg fél3-ra értünk a kempingbe, ahol szembesültünk vele, hogy se szoba kulcs, se recepciós. Gyors 4 óra alvás a kocsiban.
A tali nem túl eseménydús volt, de az apró játékok nagyon ötletesek voltak: állj meg egy vonaltól 126cm-re, meríts egy pohárba 126 mm folyadékot, Polski-darts, Polskiból célba dobás, Polski-kirakó.
A játékok feküdtek a magyar csapatnak: 4 díjat is nyert a banda.
Kema: Puzzle 3 hely
OGY: Puzzle 1. hely
Attila: Legmesszebbről jött résztvevő (800 km)
Pocok: labdadobálás 3. hely
Este szokásos multikulturális italkóstoló alapozta meg a hangulatot. Ismét megismerkedtünk pár - nem teljesen normális- arccal :)
Vasárnap Gyulát, Losit, Kg-t és Rékát hátrahagyva 7 autóval indultunk hazafelé. Petr segítségvel egy kicsit okosabban terveztük meg az utunkat, nem hagyatkoztunk a GPS 'gyors' verziójára.
Emese és Baz Pilsnenig kísért minket. Többiekkel tovább haladva gyönyörű tájakon haladtunk át, mintha nem is cseheknél lettünk volna. Minden falu szép, és rendezett volt. Bécs előtt Hollo, Csaba, Pocok, Stiffi úgy döntött, hogy megnézik az osztrák fővárost. Juli, Kema, Gedeon, Kolonics Attis háttérrel haladtunk mi tovább, Bécset kikerülve, Szlovákia csücskét átvágva Mosonmagyaróvár felé. Ott felvettem a kocsimat, gyors köszönés, majd irány Győr, majd Veszprém.
Remek túra volt ez is!

Pápa
ez még nem történt meg, de jó lesz, az biztos!



Február óta sikerült beszerezni a hiányzó kasztni elemeket, amiért nagy köszönet jár Kg-nak és Gyulának.
A szállításért pedig Karkinak! KÖSZI!!!!
A talikra való eljutás támogatásáért pedig köszi Áronnak, Hollonak, Gyulának, Szudasnak.


És mi van a polskival?
Hát pont a padlólemezt sikerült legutoljára beszerezni, amelyik legelőször kell. De eddig úgyis Karki autója készült, illetve én se siettetem a mestert, mert ha itt állna a kasztni kilakatolva, lefényezve, akkor se lenne időm rá. :(
A fenti mese a bizonyítéka, hogy azért el lehet jutni így is jó programokra! :)
Dömi @ . Fiat 126 . 11 fotó . 7 komment

2011.04.23. Szombat

170.200. km.
Olaj (Castrol 10w40), olajszűrő (Jakoparts) és levegőszűrő (mann filter) csere.

Vezérműszíjat, hosszbordásszíjat, gyertyákat nem cseréltem, mert az előző tulaj elmondása alapján 30.000 km-rel ezelőtt voltak cserélve. (Kereskedésből vettem az autót, de megtaláltam az eredeti tulajt)


2011.04.16. Szombat - Update

Múlt hétvégén szántam egy kis időt az új jövevényre:
  • Megtisztitottam az akksit és környékét, mivel kissé ki volt folyva a sav.
  • Kicseréltem a jobb tolató izzót olyanra, ami világít.
  •  Bezsiroztam a féltengelycsuklókat is, mert kicsit kotyognak kanyarba gázadáskor. Továbbra is.

Szerdán átirattam az autót:
 Pozitivum:
  • 7:30kor érkeztem, 7:50kor kész voltam.
  • Lehet kártyával is fizetni, nem kell postára rohangálni.

Negatívum:
  •  kellett fizetnem ideiglenes kivonatásból való visszahelyezésért. Tehát ki volt vonva, én meg úgy mászkáltam. Éljen a Suzuki Barta ügyféltájékoztatása! Kb ennyi.
Ennyi.

UPDATE:
6,6  liter lett a fogyasztás! :) 3 hosszabb úttal (3*80 km), és sok kicsivel (5 km.-esek)
Voltam ma felnit venni.vettem 4 alufelnit, gumival, plusz 2 gumit kaptam plusszba. Pucolás, átszerelés, centirozás vár rájuk.
Beszereztem a "nagy" szervizeléshez szükséges alkatrészeket is. Segítségért köszi Petinek.

2011.04.03. Vasárnap

Régóta terveztem már, hogy veszek egy használós autót, hogy legyen mivel rohangálnom, és a polski elkészülte után se az legyen nyúzva.

Tágas, jól pakolható autót kerestem, ford, fiat, francia kizárva. Ne legyen öregebb 15 évnél, ne legyen benne 200.000 km-nél több. Prioritást élveztek az LPG-s autók, de azokból most - érthető okokból kifolyólag - nem sok eladó van.

Szeretem a nem kommersz dolgokat, ezért is szemeztem egyre inkább a Suzuki Baleno típussal. Nem sok rohangál az utakon, viszont a Suzuki a megbízható kategóriába sorolható.

Szombaton leutaztam Szekszárdra, hogy megnézzem a hirdetett autót. Nagyobb hibák nincsenek rajta, de egy 13 éves, 169.000 km-t futott autótól nem várható el, hogy tökéletes legyen. Az 1,5 év műszaki azért megalapoz némi bizalmat, illetve emelőn alulról megnézve se fedeztem fel nagy hibákat. Tehát megvettem.

Első utam Paksra vezetett, majd ma jöttem Veszprémbe.

Egyelőre minden oké. Persze azért majd költeni kell rá, mert vannak bajai, de bizakodó vagyok. Illetve elvileg megy bele az LPG!

Aztán lehet megszopom. :)

Boros Csabinak, OGY-nek, Bálint Karcsinak köszönöm az asszisztenciát!
Jah és Laceeeenak és Robinak is!

Ui: szükségem van "másik autóm egy kispolski" matricára. Illetve lehet lassan "másik autóm egy suzuki" matricát és gyártani kéne.

2011.02.16. Szerda

Mesém a "biztosan akarom-e én ezt?" storynál fejeződött be.
Ezt követően mentem egy polskival, amit lehetőségem lett volna meg venni. Hát ott jöttem rá, hogy nekem EZ a polski kell. Az totál más volt, nem is kisműszerfalas, nem is az enyém, és nem is tudtam elképzelni, hogy azzal járjam be a jövendőbeli útjaimat.

Ígyhát nincs más hátra, mint további kasztnielemek gyűjtése, egyeztetés lakatossal, stbstb.
A kasztni elemek beszerzése kissé nehézkes, mivel több ígéretet kaptam, mintha választási kampány lenne.
A lakatosom a Tibeee autóját is lakatoló ember lett, így a szállítást a téli tali időpontjával kötöttem össze, hogy spóroljak idővel, pénzzel, úttal.

Tali péntekjén 8-kor indulás Veszprémből Győrbe. Győrben a kocsi berakása Áron segítségével a Ducatoba, majd irány Budapest. Ott tali Gyulával és Losival, szélvédő, oldalfal, ajtók, hátfal, és motortértető átvétel. Raktározásért köszi :)
Ezt követően irány a találkozási pont, ahonnan egy darabig kísértem a csapatot, majd Kazárt céloztam meg. Ott leraktam az autót, egyeztettem a lakatossal, és irány Bogács.

Tali kellemes volt, leszámítva az elcsapott őzikét. Tiszafüredre menet egy szembejövő autó előtt átfutva került elém szegény, Nem élte túl a találkozást.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem egy konvojban haladó polski kapta el, mert akkor biztos nem úsztuk volna meg anyagi kár nélkül.

Vasárnap hazafelé még nyuszyéknak leszállítottam Pestről 4 felnit Fehérvárig, majd 4 körül Veszprémbe értem. 810 km volt a hétvége.

Lakatolás nem tudom mikor lesz kész, majd egyszer.

Ezek az elemek kellenek még:
csomagtér fenéklemez
pedáltartó lemez
laprugó híd
padlólemez
első külső doblemezek
Aki tud valami beszerzési módot, szóljon!


Dömi @ . Fiat 126 . 7 fotó . 9 komment