Archívum: 2016 (2)

Tevékenységtérkép

Lemaradásom pótlása - 2015/1

Az évet a pedálsorral való kűzdelemmel kezdtem. Volt egy léges és egy BIS-es pedálsorom is. Mindkettő részei szinterezve lettek, majd kiválaszottam azt, amelyik jobban elfér kormány kardántól. Beszereléskor jött a meglepetés: nem fér el a pedál tartó lemez a tűzfalon, mert túl magasan van a padlólemez becsatlakozási pontja. Feltételezem a lakatos így tudta csak összehozni a lemezek találkozási pontjait. Hát nem maradt más opció, csak a szépen felújított pedálsor megrövidítése.


Februárban szétbontottam a motort, hogy lássuk mit kell még a felújítás előtt megcsináltatni, vagy beszerezni. A motorban találtam még pár lapátot az utolsó találkozón szétesett ventillátorból :)  
Kellett egy felújított hengerfej, és több tőcsavar menete is részben vagy egészben hiányzott a blokkból (köztük egyik a dugattyú-hengerfej csavaré ;) . Az ÚJ fő darabok szerencsére már évekkel ezelőtt beszerzésre kerültek, és lezsírozva várták a felújítást (főtengely, dugattyú, vezérműtengely, új marelli generátor, vezérműfedél, gyújtáselosztó, stb). Otthon kerestem egy másik szelephimba állórészt, mert repedt volt az eddig használt.
A blokkot apum és kapcsolatai révén csináltattam meg.
Egy szép májusi hétvégén érkeztek Gyuláék, Szudasék, Andreiék, és Cincinék, hogy összefűzésre kerüljön a blokk. (Andrei pedig az elektronikával foglalkozott). A segítségükért ismét, ezúton is köszönet!
Természetesen itt is lett egy kis slamasztika, mert a kuplung felöli főtengelycsapágy alsó két csavarjának menete - a meghúzási nyomaték betartása ellenére- kiszakadt a blokkból. Találtam egy készséges mestert, aki a jól becsomagolt tiszta és összefűzött blokkon  bevállalta a menetjavítást.

Ezt követően a burkolatokat elindítottam a szokásos szórás-szinter körútra. Júniusra készült el minden.

A hengerfejjel volt egy kis tortúra. Egyik kollégám felajánlotta, hogy segít a lerakódott mocsok feloldásában... persze a segítés kellő képpen elhúzódott. Ezt követően ajánlottak egy üveggöngyözőt, hogy ő még szebb eredmény elérésében közrejátszhat. Ebben a formában került a hengerfejes műhelyhez a munkadarab. Nem sokára jött is a hívás, hogy szép ez a hengerfej, de ő így nem vállal garanciát a munkára, mert már járt úgy, hogy a résekben megrakadt szóróanyag később az égéstérbe jutott, és kopogással jelezte jelenlétét. :)
Hát szereztem is egy klubtársunktól másik hengerfejet, mind a ketten láttuk a hengerfejet...csak nem néztük eléggé. De szerencsére a műhely ismét szólt, hogy ez se lesz annyira jó munkadarab, mert olyan szintén félre van síkolva, hogy az egyik oldalán már nincs meg a lyukas csavar nútja. :) Klubtársunkkal teljesen korrekt módon tudtunk rendezni a dolgot. Ismét köszönet!
Ismét szereztem egy hengerfejet, így pikk-pakk augusztus elejére lett egy felújított hengerfejem :)

Miután minden cucc összegyűlt, augusztus végén- szeptember közepén összeállt a motor. Azért itt volt egy-két apró szívás, például a ventillátor beállításával.
Dömi @ . Fiat 126 . 19 fotó . 2 komment

Lemaradásom pótlása - 2014 történései

Az autó 2016 tavaszán használatra kész lett (teljesen kész sosem lesz... mint ahogy az lenni szokott). 
Most megpróbálom a felújítási folyamatot visszamenőleg leírni, ebben főként a közben készült fényképek segítenek.

Legutóbb a 2013 őszén elkészült fényezésről postoltam. Utána a téli pihenő következett, főként az államvizsgám miatt.
 
2014 februárjában a fényező által elvégzett üregvédelmet egészítettük ki Áronnal. 3 liter Dinitrol került a kocsi réseibe.

2014. márciusában lekerült a hátsó futómű. A szinterezhető alkatrészek szinterezve lettek, majd egy nehézkes lengőkar-szilent csere után minden visszakerült a helyére. A szilent cserélés és a felrakási nehézségek (avagy rutintalanság) miatt sajnos a szinterezés itt-ott sérült picit.
Az autót a felújítás idejére hardy tárcsával, ideiglenes spirál rugókkal, valamint fék szerelék és lengéscsillapító nélkül raktam össze júniusban.

Miután az autó hátulja talpra állt, az eleje következett. Szintén minden szinterezhető alkatrész szinterezve lett, a BIS kormányű tartó konzol is. Ehhez a pakkhoz raktam be a pedálsort is, kormányrúddal karöltve.
A szilent cserék után következett az összerakás, és az autóra szerelés. A laprugó egyelőre egy felújítatlan darab volt, ez még nyitott kérdés volt sokáig. A fék alapok szintén üresen maradtak. A tengelycsonk OGY-KG féle felújított darab volt.
A BIS kormánymű nem szinterezve lett, hanem általam alapozva és fújva. A kormányműben csapágyat cseréltem, illetve új gömbfejek kerültek beszerzésre. Én is megkűzdöttem a kormányoszlop új áttörési pontjával... ugyanis 3 lemez találkozásánál kellett átfúrni a tűzfalat. 

Pár apróság még biztos volt 2014-ben, de az év második felét egy lakásvásárlás töltötte ki...de szerencsémre a garázstól 50 méterre sikerült költöznöm :)
Dömi @ . Fiat 126 . 11 fotó . Szólj hozzá!