Suzuki Baleno

Suzuki Baleno Kombi 1.6 GLX
Évjárat: 1998
1590 ccm, benzin, vonóhorog, tágas.



Legfrissebb bejegyzések az autóról

Vége!

A mai napon megvették az autót.
Dömi @ . 1 fotó . 6 komment

Egyebek + Műszaki vizsga

Előző - májusi - bejegyzésem óta történt ez-az:

- Május végén Lajos kilakatolta a két küszöböt, és a két hátsó sárvédőívet. Mivel hátsó elemeket nem lehet kapni Balenohoz, ezért ezt egyedileg hajtogatta ki. Kapott az autó alváz és üregvédelmet is.
- Augusztusban feltűnt, hogy nem világít a gyújtás ráadásakor az olajnyomás visszajelző. Az olajgombánál volt leszakadva a saru.
- Augusztus elején egy autóvillamossági szakemberre bíztam a jobb első távolsági fényszóró hibájának megjavítását. A gyújtáskapcsoló és a lámpatest között 3 helyen volt megszakadva a vezeték. Jobb is, hogy nem álltam neki egyedül. Egyúttal a kormánykapcsolónál található kezdő beégést is megjavította a szaki.


Szeptember elején jár le a műszaki érvényessége, amelyet pár héttel meghosszabítattam megfelelő időpont kérésével.
Az előműszakin csak 3 hiányosságot tártak fel: hátsó kipufogódob lyukas, jobb első helyzetjelző nem világít, hátsó üzemi féken majdnem 30% eltérés van. 
- A kipufogó javítást a "szokásos" szervízre bíztam (akik a polski dobját is javították mindig). Cserélni kellett a dobot, mert már lógott a bele (a sok rövid út átka). A helyzetjelző izzót személyesen én cseréltem ki!!
- Egy szerencsétlenkedés folytán a műszaki előtt két munkanappal nagyon sürgősen cserére szorult a bal hátsó fix ablaküveg (természetesen a legnagyobb esőben 'jött' a szükség :) ). Szerencsére Pápán van egy bontás alatt álló Baleno kombi, amiből kivágták nekem az üveget. Másnap reggel egy helyi műhely beragasztotta a helyére. Drága szerencsétlenkedés volt.
- Az előműszakit elvégző szervízre bíztam magát a vizsgáztatást is. A hétfői vizsga előtt kicserélték a két hátsó fékmunkahengert, valamint a váltóolajat. Délután értesítettek a sikeres vizsgáról. 


Dömi @ . 2 fotó . 4 komment

Tavaszi összefoglaló

Megemlékezés szinten lejegyzetelek magamnak pár dolgot:

- 2013 decemberében vennem kellett egy új Varta akksit. A régi meghalt.
- 2014 januárban e-bay-ról sikerült venni egy utángyártott, de új jobb első külső kilincset. így ki tudtam cserélni a töröttet.
- 2014 februárban már zavaróan hangos volt az autó indításkor. Köpcivel cseréltettem hosszbordásszíjat, illetve a szíj fesztítő csapágyát. Megszűnt az aggasztó hang.
- 2014 márciusban megjavításra került a középkonzol háttérvilágítása (1 évig nem is tudtam, hogy létezik). Az egyik izzó standard volt , a másikat viszont inkább led-del helyettesítettem a 3-4000 Ft-os izzó helyett.
- 2014 április eljén kicseréltem a kerekeket a nyári garnitúrára. Kicseréltem a jobb hátsó központizár motort (köszi KeMa :) ). A bal első ablakvezető sínt kiszedtem, kipucoltam. Most könnyeben jár az ablak.
- 2014 április. Olajcsere (Eneos 5W40), Olaj- és légszűrő csere (Herth+Buss): 209283 km


Jelenlegi problémák:
- jobb első távolsági fényszóró nem világít. Az áram elveszik a biztosíték és a fényszóró között. Tippem sincs még a megoldásra.
- jobb első ajtónál beázik az autó. Próbálkoztama kéder kitisztitásával, de nem vezetett sikerre.
- lakatolni kell a küszöböket, és a jobb hátsó sárvédőívet. Ez a jövő héten fog megtörténni.
Dömi @ . Szólj hozzá!

Nyári összefoglaló

Júniusban hosszú halogatás után megtörtént a mindkét oldali féltengelycsukló csere. Nyuszy által ajánlott Köpci végezte a munkát. (198.632 km)

A nyárra készülésként vásároltam telefon tartót, és töltőt az autóba, hogy kényelmesen tudjam GPS-ként használi a készüléket.

Júliusban volt egy szokásos, éves kipufogó javításom. A hátsó dob hővédő lemeze rezonált kicsit. Meghegesztették.

Még júliusban vásároltam pintyisnél látott kormányvédőt. Ezt most sikerült felvarrnom.

Augusztus elején Balenoval mentem a Kórniki találkozóra (jobb híján).Veszprémből indultam péntek 1-kor, egyedül mentem Zólyomig (250 km). Onnan Gyula+Szudas illetve Robi + Edit párost kísértem. Bielsko Bialában elkövettünk egy gyors alkatrész vásárlást. Ezt követően "toronyiránt" mentünk Kórnikba, elég hosszú útunk volt.
Szerencsére a találkozón kaptam egy kölcsön polskit az egyik lengyel barátomtól, amivel részt tudtam venni a programokon. (bár fék az eléggé rapszódikusan működött).
A programok nagyon jók voltak. "Részeg" talicskatolás, kis szlalom, Kopras garázs látogatás és Maluch Trophy nézés volt a szombati eseménysor. Este még pár autó nélküli játék volt porondon, amin a magyar társaság elég jó eredményekkel képviselte magát.
A díjkiosztón sok-sok emléklapot, oklevelet osztott szét az egyre zsugorodó, de annál lelkesebb szervező gárda.

Vasárnap a hosszabb, de pihentetőbb útvonalat választottuk Wroclawon át. Zsolnáig mentünk együtt, utána én leváltam a többiektől Veszprém irányában (300 km) Vasárnap éjjeli fél2-re értem haza.

Az autó jól viselkedett az út során, 1600 km-t autóztam 5,8 l, 5 l, és 4,8 l -es fogyasztással. Odakint még a benzin 20 forinttal olcsóbb is. Ennyit számít, ha az ember kispolski tempóban gyorsít, és 80-90es utazósebességgel közlekedik :)


> >

Dömi @ . 5 komment

Tavaszi összegfoglaló

A tél szinte eseménymentes kilométerekkel telt.

Volt 1-2 izgalmas Győr-Veszprém autózás. Egy időben kötelezővé is tették a 82. sz. út egy szakaszán a hólánc birtoklását, ezért vaterán vettem egy használt láncot. Használnom szerencsére nem kellett.

Március végén áttértem a nyári kerekre, és elvégeztem az éves olaj, olajszűrő és légszűrő cserét. Eneos 5W40 olaj, és Herth Buss szűrőket használtam. Óraállás: 196.578 km

Április elején ismét biztosítót váltottam, a Wabard nem akart megtartani ügyfélként. Uniqa lett erre az évre.

Április elején vaterán észrevettem, hogy van bontott bal első ablakemelő motor + szerkezet. Le is csaptam rá.  Elmúlt szombaton kicseréltem a szerkezetet, ezzel megoldva az 1 éve jelentkezett problémát. Most működik rendesen.

Szintén ezen a hétvégén felcseréltem a két hátsó külső kilincset, mert a baloldali eltörött. Szerencsére a két oldali felcserelésével megoldható a probléma.

2 éve van nálam az autó. Mentem vele 28.000 km-t. Talán mostmár elmondhatom, hogy nem volt rossz vétel. :)
Dömi @ . Szólj hozzá!

Lengéscsillapító csere és téligumizás

Hallo!

Már a műszakin is neccesen feleltek meg az első lengéscsillapítók és én is éreztem a gyengeséget, ezért nem akartam tovább halasztani a cseréjüket.
Interneten megrendeltem a Monroe lengéscsillapító párt.
Baráti segítséggel hozzámjutott Gyula rugoösszehúzója, amit ezúton is köszönök.
Egyik októberi héten került sor a cserére. Kiszedtem a jobb oldali lengéscsillapítót, majd gördeszka és krokodilemelő segítésgével arrébb forgattam a kocsi elejét. Így fértem hozzá a bal oldalához is. A spirálrugókat elvittem rugókovácshoz, hogy összébb nyomja őket 4 cm-rel.
Másnap következett az összerakás. A rugóösszehúzó segítségével nem volt nehéz.
Az ültetés is megtette a hatását, normálisabban áll a kocsi. Eddig alapesetben is legalább 10 cm távolság volt a sárvédőív és a kerék között. (Baleno betegség) Megmértem a hátsó rugók paraméteret is. Azokat kicsit erősebbre kéne cserélni majd.

A csere és ültetés után egy futóműellenőrzésen is jártunk. Összetartás kellett csak állítani.

Pár helyen javítottam az alvázvédő réteget is, hogy ne kezdje ki jobban a rozsda a kocsi alját.

A téligumik cseréje is aktuálissá vált, mert már elég rosszul tapadtak a használatban lévők.
Nézegettem a kínálatokat, és ár-érték arányban a Barum Polaris 3 volt a kiszemelt gumi.
Pont a beszerzés hetére esett egy céges budapesti utam, így megnéztem pesti gumisok kínálatát is a neten. S pont beleakadtam vaterán egy ilyen típusú, nekem megfelelő, alig használt garnítúrába. Az üzlet létrejött.
Az elmúlt hétvégén pedig felszereltettem a télifelnikre a gumikat, és már jöhet is a tél.

Öröm és boldogság.
Dömi @ . Szólj hozzá!

Nyaralás + Műszaki vizsga

halllo!

Idei nyaralásom Lengyelországban telt. Kifelé elindultam (suzukival) reggel 6-kor, majd 8 óra és 500 km múlva, pihenők nélkül "Érkezés a köztes célponthoz". Autópályákat nem használtam, mert 50 km szlovák, és 150 km cseh autópályáért nem fizetek 6000 Ft-ot, inkább főutaztam.
Köztes célpontnál (Wałbrzych) sütögetés, evés-ivás után indulás tovább, 240 km volt még hátra Poznanig.
A hét gyorsan elment, voltam pár bolond embernél. PL nála: http://www.kopras.eu/ , több kép itt: http://www.klasyczny.com/kopras/
Érdemes megnézni, nagyon durva gyűjteményt szedett össze a Kopras bá'. És emelette normális, közvetlen, és nem nagyképű maradt. Voltam 1-2 autósboltban is, de nincs túl nagy polski kánaán már ott sem.

Pénteken irány Torun. Kb 10 autós konvojjal vonult a 126p Poznan klub. A talin kb 200 autó volt, és sok ismerős arc. A program nem nyújtott sok izgalmat, ezért nem is tartottunk végig a tömeggel.
Szombat este 8-kor indultam haza, mivel másnap 13 órakor esküvőre voltam hivatalos Veszprémben. Először kb 300 km-t mentem főutakon (szerencsére este 11-től 60 km/h a megengedett sebesség lak. ter-en) Wroclawig. Éjfél után felvettem ott két utast, majd irány Budapest. (kb 600km) 150 km autópályázás Lengyelországban, majd az öreg GPS miatt kis keveredés (GPS által nem ismert rövid autópálya szakaszra akartam rátérni, de nem ment elsőre). Utána Csehországon át Zsolna, Martin, Besztercebánya és Zólyom érintésével értem 9 órára Budapestre. Utasaim nagyon jó társaságot nyújtottak, aludtak szinte végig. Kiraktam az utasokat, majd irány Veszprém. 11 órakor, 1000 km megtétele után érkeztem meg.
40 perc alvás után irány az esküvő, és a lagzi. Nagyon friss voltam 38 óra ébrenlét után :) )
Útvonal: KLIKK

Műszaki vizsga:
Szeptember 1-ig volt érvényes vizsga az autón. Múlt hét elején elvittem egy szervízbe az autót, hogy egy gyors vizsgálaton essen át. (ide hordtem anno zöldkártyáztatni a polskit is).
Szerencsére a fék és lengéscsillapító mérés eredménye megfelelő volt, (bár az első lengéscsillapítók fáradnak már nagyon), és egyéb kivetnivalót sem talált a szerelő. 
Az átvizsgálás előtti napon fura hangot lehetett hallani bizonyos fordulaton. Aknából megnéztem, és megint (1 év után) eltörött a motorhoz közeli kipufogó tartó lemezke. Az eddigi szerelő nem ért rá, úgyhogy egy másik műhelybe mentem. 10 perc alatt meghegesztették a bajt.
Egy kőfelveredős volt a szélvédőn, amely állítólag még nem lett volna probléma műszakin, de azért tegnap délután megcsináltattam az OBI parkolóban.
Ma reggel vittem az autót a szervízbe. Kicserélték a váltóolajat (187.956 km), beállították a fényszórót, és elvitték vizsgára .
Délután mehettem is érte. Problémamentes volt a vizsga.

Még lesz egy köröm az okmányirodában, mert környezetvédelmi átsorolás következik. (piros helyett kék matricás lesz).

Örülök, hogy "ennyivel" megúsztam a történetet, kicsit rosszabbra számítottam. Persze azért majd 1-2 beruházást el kell követnem.
Dömi @ . Szólj hozzá!

Hiánypótló dokumentáció

Kissé megkésve, de rögzítem az elmúlt hónapokban történeteket:

Április a biztosítási évfordulóm. Idén a Wabard lett a legolcsóbb ajánlkozó, kb fele annyit fizetek, mint előző évben.

Április végén 182.553 km-es óra állásnál kicserélésre került a vezérműszíj, vízpumpa, görgő, gyertyák, főtengely szimmeringek.. Féltengely csuklók zsírzásra kerültek. Jelentőssen halkabb lett a motor. A munkát egy veszprémi szerelő végezte.

Májusban, 183.030 km-es óra állásnál olajcsere, lég- és olajszűrő cserével. Castrol Magnetec 10W40 olaj került az autóba ismét.

Július elején, 184.770 km-es óra állásnál kicseréltem az első féktárcsákat, fékbetéteket, mert már jelzett a kopásjelző.


Júniusban próbálkoztam váltóolaj cserével is, de mint kiderült, nincs hozzá megfelelő szerszámom. (1/2"-os krova kicsi, 3/4"-os nagy a beöntő csavarhoz). Lehet majd rábízom az említett szerelőre a dolgot.
A vezető oldali első ablak rosszalkodik. Szorul az első sínben az ablak, ezért felhúzáskor előre bukik...nem vízszintesen jön fel. A szorulás miatt az emelőszerkezet egyik műanyag görgője is elkopott. WD40 bevetéssel egy darabig jól működött az ablak, de most megint nem akarja az igazat.


Dömi @ . Szólj hozzá!

Apróságok

Még decemberben kicsit lazítottam az ékszíjon, mert a hidegben túl megfeszült.

A jobb hátsó központizár motor kezd megdögleni. Egyszercsak nem nyitott, és zárt már. Az emelőpálcák kisebb elállításával most jó, de nem az igazi.
A csomagtartóajtó néha azt játsza, hogy zárnyitás után csak egy félcentit lehet mozgatni az ajtót. Se visszacsukni, se kinyitni nem lehet. Kulccsal nyitva, és a kilincset húzva lehet kinyitni.

Vettem egy helyi forgalmazónál hótálcákat a kocsiba. Másnap leesett az első hó :)

Januárban szólt egy autós, hogy nem ég a féklámpám. És valóban. 10ből kb 1-szer nem volt jó. Másnap rendeltem féklámpa kapcsolót, amit egy helyi szaki 15 perc alatt ki is cserélt nekem.

Az autó viszonylag jól bírja a hideget. Az akksira rátöltöttem a múltkor, megelőzvén a bajokat (mert csak rövidtávokat használom az autót hétköznap). Hidegen elég hangos a motor, de ennyi engedtessék meg 180.000 km felett.
Dömi @ . 2 komment

2011.11.06. Vasárnap

Szeptember végén fura fémes zörgés hallatszott elinduláskor. Aknából vizsgálva hamar kiderült, hogy a legelső, még a motorhoz csatlakozó kipufogócső tartó lemez törött el. Kipufogósnál 10 perc alatt javítva lett gond.

Rossz úton hallatszódó zörgésre tapasztaltabb embertől kaptam választ. Kormányműből kijövő egyik rúd zörög, csere után is hamar visszajön a probléma.

Terveztem egy kis kasztni javítást, üregvédelemmel, de nem jutottam el leegyeztetett lakatoshoz. Nem tudom 1 hónapra előre megtervezni, hogy mikor tudom nélkülözni a kocsit. :(

Bal első ajtó ablakemelő kezdi megadni magát, szorul, kattog, lötyög, stb...majd kell bugászni egy másikat.

Elmúlt hétvégén bontóban vettem 4 db acélfelnit. Mazda 323-ról jöttek le, közepesen szar állapotúak.
Ezekre a felnikre felszereltettem a kocsival vásárolt téli gumikat. Majd otthon lecseréltem a nyári kerekeket, amik enyhe mosás után a pincébe kerültek.

Lecseréltem a hűtővizet is, mert ki tudja az előző tulajok mit kutymákoltak bele. Így most tuti, hogy -35 C -ig jó a lé.
Vettem jégkaparót, és jégoldót. Jöhet a tél.
Dömi @ . Szólj hozzá!