2007.01.28. Vasárnap

Jajj...kicsit régen írtam, pedig esemény volt bőven, úgyhogy most ömlesztve leírom ide :)

Ott hagytam abba, hogy motor kész, illetve kipuff könyöknél bütykölni kell, azt meg is oldottam még karácsony előtt!
Karácsonyra Áronnal közösen kaptunk krokodilemelőt, meg bakokat, meg nyomaték kulcsot, meg szerszámos ládát!
Valamikor január második hétvégéje környékén következett a váltó okosítás, mégpedig BIS difi formájában! Péntek este Csanak segítségével ki lett cserélve (vagy inkább Csanak cserélte én meg segítettem :) ). Másnap felraktuk az időközben elkészült járató padra a motort és váltót. Ott derüljön ki, ha valami gubanc van! Először a kipufogót kellet t kicserélni gyárira, mert az enyémmel nem fér fel a keretre. Ezután jött a szenvedés. Az önindító nem tudta körbe forgatni a motort, csak kiszedett gyertyákkal, de úgyse valami hatalmas teljesítménnyel. Persze a sok szenvedésbe az akkumlátorok is lemerültek. Megpróbáltuk egy másik, behúzós önindítóval is, de azzal se ment. Vasárnap is próbálgattunk picit, de semmi eredmény, max pár ősz hajszál! Vasárnap kicseréltem a váltón a jobb oldali gumiharangot, mert nagyon eresztett már (élt 2000km-ererert). Meg még szombaton leszedtem a nejonokat a kocsiról meg kicuccoltam a kék ledeket a fényszórókból, valamint a stroboszkópot a hátsó lámpákból, úgyse használom sose, meg kis kábeltakarítást végeztem elől, mert már elég, hogy mindenhol kábel van. Jah meg jobb hátsó kerékcsapágyat is kicseréltem, így szép csendesen gurul már az autó, bár még majd a többit is meg kell nézni.

Következő hétvégén nem szaroztam, betetettem a kocsiba a témát, lesz, ami lesz alapon. Közben persze történt olyan, hogy gyertyánál lévő lyukon beesik a gázkar biztosító bizbasz a ventilátorházba, meg egyéb apróságok. Elérkezett az indítás pillanata, ami megint egy külön story :) . Az önindító már dolgozott rendesen, forgatta körbe a motort tisztességesen, de nem volt röff. Észrevettem hogy a plusz kábel saruvédő műanyag meg van olvadva. Öröm et bódottá, biztos letestelt miközben vontattuk vissza a kocsit a garázsába, mert ugye az szabadon lógott, amíg a trafó a járató padon volt. Próba képp akksi töltőről adtam pluszt az autónak, úgy egyből be is indult. Egyes számú biztosíték renden volt, kivettem megnéztem, visszatettem és indult az autó, de utána többet nem. Vasárnap elkezdtem spagettit bogózni. Egyes biztiről megy egy fekete és 3 piros kábel a rengetegbe. A fekete megy egy relére, az nem téma. Egy piros megy a központi zár központjába, ami szintén működött, tehát ott nem lehetett gond. Egy másik piros megy a gyújtást kapcsoló gombhoz, ami szintén működik, a harmadik meg elindul hátra a trafóhoz. A trafónál lévő kék kábeltől elindultam vissza, átmegy a motor baloldalára, ott egy bazi nagy biztosítékot találtam, majd egy relét. Relére érkezik kábel a generátorról, meg egy kék elölről. Az elölről érkező átvált pirosba egy idő után. Eddig sehol semmi rosszat nem találtam (olvadt vezetékszigetelés, vagy tönkre ment bizti). Jah a dolgot szépítette hogy mindenhol minden kábel be volt tekerve fekete bandázs szalaggal, hogy még véletlenül se tudjam meg egyszerűen, hogy milyen színű :) Még egy próbát tettem akksi töltőről, és amikor levettem a trafóról a töltőt, a motor járt tovább. Nah akkor már végleg nem tudtam, hogy mi a szössz van, de azóta is indul az autó. Valamikor még azon a hétvégén kicseréltem a másik gumiharangot is, ami már megint jó móka volt, mert amelyik harangot találtam készleten, az nem ment rá a féltengely megvastagított részére, sebaj, volt másik! Még a nap csúcspontjaként a műszerfalnál is bogóztam egy kis elektromosságot, sikerrel.

Körülbelül szerdán vittem az autót futómű mérésre, beállításra. A mérő padra alig tudtam felállni a kocsival, egyszerűen nem akart felmenni, mindig lefulladt, nem volt alapjárat, mérés után kiderült, hogy le volt esve az egyik gyertyáról a kábel. Jobb első keréken kellett állítani összetartást, egyébként rendben van. Azt mondta hapsi, hogy plusszos a kerékdőlés mindenhol (az jó?, gondolom az, hogyha nem állított rajta). Ezután voltam Transit boltba, ahol simán nem ismert meg a hapsi, azok után, hogy ott vásároltam a motorfelújításhoz való cuccost, meg jártam vissza reklamálni. Majd a Benibe is ellátogattam, nagy élmény volt :) Majd Csanaknál keverékarány állítás, majd csavarbolt. Vettem fűtés csövet, meg ventilátorházhoz való csövet, meg apróságokat.

Csütörtök este megszakítót kiszedtem, mert megint elkezde a gyorsításra rángatós dolgot, smirglivel megtisztítottam, majd visszatettem, de előgyújtást elég nehezen sikerült belőni, hol volt szikra, hol nem, de lehet én csináltam valami rosszul, vagy lehet rossz volt a kondi, amit végülis kicseréltem.
Pénteken Győrben is megtartottuk a 126os napot, ott volt 126fan, Nándy, Zozykék, egy új arc, akinek nem tudom a nevét :) , Sziszi és barátnője, majd a kajálós helyen csatlakozott Csanak és lányai, N.Petya és barátnője, meg Áron is odaért Veszprémből. Időközben én leléptem, mert máshol is jelenésem volt. És a kocsi ismét elkezdte a rángatós mókát :(. Irány a garázsom, majd oda jött Áron, Nándy és 126fan is. Izgalmas volt nézni, ahogy az autóvillamossági szakember (Nándy), az államvizsga előtt álló villamosmérnök (126fan) és a műszerész, villamosmérnök tanuló (Áron) szereli az autómat. ("mérjünk ide, mérjünk oda, itt most nő ez, meg nő az" stb stb). végül mexakító ki lett cserélve, Nándy megállapította, hogy nem a trafó elromlása miatt mennek tönkre a mexek.
Szombaton volt szerencsém hóviharba kerülni, kb. úgy 100 méter volt a látótávolság, meg mire hazaértem 5cm hó volt a rendszámtáblán, meg a refiken. Jah persze megint rángatott az autó, bár meleg motornál annyira nem, mint hidegnél.

Körülbelül ennyi az elmúlt egy hónap történése, kicsit fárasztó... de legalább megy :) Még be kell iktatni egy zavarszűrő kondit, mert az valahova eltávolodott. Nah meg meg kéne fejteni a gyújtás hibát.
Huuu..ez hosszú lett :)


Ezúton is köszönöm a sok segítséget Csanaknak, Áronnak és apumnak, meg aki még esetleg valamikor, valamilyen mértékben segített valamiben!

Kommentek

Törölt felhasználó

Hello!

A megszakítós ügyedre :

Szerintem ott valami gáz van az elosztóval. Amennyiért veszed a sok mexet ruházz be egy szép új elosztóra. Ugyanis az könnyen meglehet, hogy az öli meg sött én erre 60% esélyt adok.

Dömi

Polski #2015:
én is arra gyanakszok, majd a héten megprobálok beszerezni uj rugokat, meg alaplapot! Bár gyõri tali után raktam bele egy másik használt elosztót, lehet hogy akkora pechem van hogy az is rossz.

Bikádi Gábor még a gyertyák hõértékével hozta összefüggésbe a mex tönkremenéseket, ez lehetséges?

Törölt felhasználó

Dömi #2016:
A gyertyák hõértéke miatt ugyan mehet rosszul rángatva, de hogy a mexet megölje emiatt az kizárt.

Esetleg Ugye az elosztótengely perselyének kopása, lógása,
A röpsúlyrugok elnyulása, A talp menetének megdöglése aminek köszönhetõen idöröl idöre eltünik a hézag azaz lecsökken és szépen összeégeti a mexet.

Dömi

Polski #2017:
ok, köszönöm, ha lesz idõm megnézem, illetve vásárolgatok!

nyuszy

"Azt mondta hapsi, hogy plusszos a kerékdõlés mindenhol (az jó?, gondolom az, hogyha nem állított rajta)."

Az, hogy nem állított rajta, csak annyit jelent, hogy b*sznak az egészre, mert ezen csak úgy lehet állítani, ha alátétezgeti a lengõkart, az meg macerás, pfuj stb...:(

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!